Πέμπτη, Αυγούστου 10

Θέλεις να γίνεις ο ρουφιάνος της κουνιάδας σου, του ξαδέρφου σου, του μπατζανάκη σου, ή του γείτονα; Οι Συριζαίοι σου παρέχουν προστασία και κίνητρα για να γίνεις ο καταδότης τους!

ΓΙΝΕ ΚΙ ΕΣΥ Ο ΒΡΩΜΕΡΟΣ ΧΛΑΠΑΤΣΑΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΣΟΥ...ΜΠΟΡΕΙΣ !

Κίνητρα και ασυλία από τα συντρόφια για όσους αποκαλύψουν φοροφυγάδες

Ενα νομοσχέδιο, το οποίο θα παρέχει πλήρη νομική κάλυψη, προστασία εργασίας αλλά και ευνοϊκή μεταχείριση όσων δίνουν πληροφορίες που οδηγούν σε φορολογικές αποκαλύψεις επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς, σύμφωνα με τα «Νέα», ετοιμάζει σχέδιο στα πρότυπα του αντίστοιχου βρετανικού μοντέλου. Ηδη υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στις ελληνικές
και τις βρετανικές αρχές και το Σεπτέμβριο αναμένεται στη χώρα μας ομάδα εξειδικευμένων στελεχών της αντίστοιχης βρετανικής υπηρεσίας για παροχή τεχνογνωσίας, ενώ στη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς έχουν ξεκινήσει διαδικασίες κατάρτισης νομοσχεδίου με στόχο να έχει γίνει νόμος του κράτους έως το τέλος του χρόνου.
Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, δεν φαίνεται να προκρίνεται το ενδεχόμενο παροχής οικονομικών κινήτρων στους πληροφοριοδότες. Ομως, όπως υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο πλήρους προστασίας με στόχο την αποκάλυψη όχι μόνο φαινομένων διαφθοράς στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και φορολογικών αδικημάτων.
Σήμερα στην Ελλαα, η όποια προστασία παρέχεται αφορά επί της ουσίας μόνο υποθέσεις διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος. Με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος σχεδιάζεται να επεκταθεί και σε φορολογικά αδικήματα ή ακόμα σε υποθέσεις που σχετίζονται με ληγμένα φάρμακα ή επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία τρόφιμα.
Το «κάρφωμα» δεν θα αφορά μόνο οικονομικά εγκλήματα ή πράξεις φοροδιαφυγής, αλλά οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί επιβλαβές για το δημόσιο συμφέρον. Παράλληλα με το νομικό υπόβαθρο σχεδιάζεται να δημιουργηθεί μηχανισμός υποδοχής καταγγελιών και ειδικό γραφείο αξιολόγησης των μαρτυριών.
Το βρετανικό μοντέλο
Σύμφωνα με τα «Νέα», το βρετανικό μοντέλο αποτελεί βάση για το ελληνικό νομοσχέδιο. Αυτό, όπως αναφέρει η εφημερίδα προβλέπει:
Πληροφοριοδότης θεωρείται εργαζόμενος που αναφέρει ορισμένους τύπους αδικημάτων, που συνήθως έχουν διαπιστωθεί στην εργασία του, αλλά όχι πάντα. Τα αδικήματα που θα αποκαλύψει πρέπει να ευνοούν το δημόσιο συμφέρον. Ως πληροφοριοδότης, είναι προστατευμένος από το νόμο, δεν θα χάσει τη δουλειά του, δεν θα αντιμετωπιστεί άδικα.
Προστατεύεται από το νόμο όποιος εργάζεται στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, από αστυνομικός ή γιατρός, έως υπάλληλος γραφείου, εργάτης σε εργοστάσιο, εκπαιδευόμενος, μέλος εταιρείας ή ακόμη και Βρετανός εργαζόμενος στο εξωτερικό.
«Μετράνε» τα ποινικά αδικήματα, εκείνα που έχουν σχέση με την υγεία και την ασφάλεια κάποιου που βρίσκεται σε κίνδυνο, αδικήματα κινδύνου ή πραγματικής βλάβης στο περιβάλλον και παραβάσεις των νόμων από πλευράς εταιρειών σε σχέση με τα ασφαλιστικά δικαιώματα.
Δεν καλύπτονται προσωπικά παράπονα (π.χ. εκφοβισμός, παρενόχληση, διακρίσεις), εκτός αν η συγκεκριμένη περίπτωση είναι βλαπτική για το δημόσιο συμφέρον.