Τετάρτη, Αυγούστου 30

Προσλήψεις από το… παράθυρο στις ΤΟΜΥ με διαγωνισμό εκτός ΑΣΕΠ

Προσλήψεις από το… παράθυρο στις ΤΟΜΥ με διαγωνισμό εκτός ΑΣΕΠ
Προσωπικό από το "παράθυρο" και εκτός ΑΣΕΠ επιδιώκει να προσλάβει για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση, με μια προκήρυξη "κομμένη και ραμμένη" στη στρατηγική επιδίωξη της περαιτέρω διόγκωσης του στρατού των συμβασιούχων του Δημοσίου για ψηφοθηρικούς λόγους.
Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο" αυτή τη φορά πρωταγωνιστικό ρόλο στην περίπτωση συγκάλυψης της κομματικής πελατείας έχει το υπουργείο Υγείας με ένα διαγωνισμό-εξπρές για νέους συμβασιούχους στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) με συμβάσεις διετούς διάρκειας και δυνατότητα ανανέωσης για άλλα δυο έτη. Μάλιστα η κυβέρνηση, με στόχο να γιγαντώσει και άλλο το πελατειακό κράτος, σπρώχνει τη λήξη των συμβάσεων για μετά το 2018, με στόχο την ψήφο στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
Εν μέσω Αυγούστου, μήνα με τους περισσότερους αδειούχους, το υπουργείο παρακάμπτει τις τυπικές διαδικασίες του ΑΣΕΠ που προβλέπονται για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού, προκειμένου να στελεχώσει με δικά του κριτήρια το νέο φορέα Υγείας, ο οποίος θα απασχολήσει -σε πρώτη φάση- 2.868 υπαλλήλους, η πρόσληψη των οποίων εντάσσεται σε συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. πρόγραμμα με κόστος υλοποίησης που φτάνει σε πρώτη φάση τα 80 εκατ. ευρώ και σε πλήρη ανάπτυξη τα 300 εκατ. ευρώ. Μάλιστα μετά από δεκάδες καταγγελίες υποψηφίων για τη σύντομη 17ήμερη προθεσμία υποβολής αιτήσεων, η οποία αρχικά έληγε την Παρασκευή, δόθηκε ολιγοήμερη παράταση έως τις 8 Σεπτεμβρίου.
Ανώτατα στελέχη του ΑΣΕΠ, που μίλησαν στην εφημερίδα αποκάλυψαν ότι ουδέποτε ζητήθηκε η συμβολή της Ανεξάρτητης Αρχής, σε κανένα κομμάτι της διαδικασίας καθορισμού των κριτηρίων ή ελέγχου των ενστάσεων. Τα κριτήρια που αναφέρονται στην προκήρυξη έχουν τεθεί από το ίδιο το υπουργείο Υγείας, χωρίς καμία συμβολή της Ανεξάρτητης Αρχής, παρά το γεγονός ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι τις προσλήψεις θα τις διενεργούσε το ΑΣΕΠ.
Ωστόσο, αιφνιδίως, απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξάνθου, που δημοσιεύτηκε στις 23 Ιουνίου, ορίζει υπεύθυνες και αποκλειστικά αρμόδιες τις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες για τη συλλογή, επεξεργασία αιτήσεων, καθώς και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Μάλιστα, ακόμα και η εξέταση των ενστάσεων θα διενεργηθεί από τριμελή επιτροπή που συγκροτείται με απόφαση του διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας.
Ο ρόλος του ΑΣΕΠ στη διαδικασία θα λέγαμε ότι είναι μάλλον "διακοσμητικός", αφού περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στον τελικό έλεγχο της προκήρυξης, στην πράξη επιβεβαίωσης δηλαδή ότι έχουν τηρηθεί όλα όσα αναφέρονται στην απόφαση του υπουργού Υγείας σχετικά με τον καθορισμό των κριτηρίων μοριοδότησης και των προσόντων των υποψηφίων. Οι εξαγγελίες του υπουργού Υγείας, τον περασμένο Απρίλιο, για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με 3.000 επαγγελματίες Υγείας, οι οποίοι θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ, στόχευαν μάλλον στον εντυπωσιασμό, αφού όχι μόνο οι συγκεκριμένες προσλήψεις είναι εκτός ΑΣΕΠ, αλλά έχουν παραποιηθεί τα κριτήρια μοριοδότησης με τέτοιο τρόπο, που θυμίζει τακτικές ρουσφετολογικών προσλήψεων που εξυπηρετούν πελατειακές σχέσεις.
Μοριοδότηση

Αυτό που κάνει περισσότερο εντύπωση στο κομμάτι της μοριοδότησης στην προκήρυξη για τις ΤΟΜΥ είναι η απουσία του κριτήριου της ανεργίας σε όλες τις ειδικότητες, ενός κριτηρίου που στις προκηρύξεις εποχικού προσωπικού του ΑΣΕΠ προσδίδει στον υποψήφιο τα περισσότερα μόρια. Με αυτή την κίνηση, το υπουργείο εξισώνει τον άνεργο υποψήφιο με οποιονδήποτε άλλο που ενδεχόμενος να εργάζεται μέχρι την υποβολή της αίτησής του. Οι στρατιές των ανέργων δεν είναι τίποτα για την κυβέρνηση μπροστά στις στρατιές των ψηφοφόρων. Το πολιτικό ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν αποκλιμάκωση της ανεργίας είναι μάλλον επικοινωνιακό κόλπο το οποίο φροντίζει να εφαρμόζει όπου τον συμφέρει. Ωστόσο, η σιγουριά που προσφέρει μία σύμβαση εργασίας για τέσσερα χρόνια θα αποτελέσει πόλο έλξης για χιλιάδες υποψηφίους που θα επιδιώξουν να καλύψουν μία από τις 2.868 θέσεις. Αλλωστε πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες προκηρύξεις των τελευταίων ετών.
Η τακτική πρόσληψης συμβασιούχων είναι λίγο έως πολύ γνωστή στην κυβέρνηση, η οποία και στο παρελθόν έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να δημιουργήσει στρατιές από "εξαρτώμενους" εργαζόμενους, που αργότερα θα τους υποσχεθεί μονιμοποίηση, προκειμένου να εξασφαλίσει την παραμονή στην εξουσία. Είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι από το 2014 έως σήμερα ο αριθμός των συμβασιούχων στο Δημόσιο έχει σχεδόν διπλασιαστεί, ξεπερνώντας τους 79.000 τον Μάιο του 2017! Μάλιστα, σε αυτό το νούμερο δεν υπολογίζονται οι προσλήψεις που γίνονται μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

• 956 θέσεις ΠΕ Ιατρών Ειδικότητας Γενικής Ιατρικής
• 239 θέσεις ΠΕ Ιατρών Ειδικότητας Παιδιατρικής
• 478 θέσεις ΠΕ ή ΤΕ Νοσηλευτικής
• 239 θέσεις ΠΕ ή ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών
• 478 θέσεις ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ Διοικητικού-Οικονομικού
• 478 θέσεις ΤΕ Επισκεπτών/τριών Υγείας

 capital.gr/