Παρασκευή, Αυγούστου 4

Τροπολογία: Αδειες Κολλεγίων , ΙΕΚ και ΚΔΒΜ μόνο με έγκριση των προγραμμάτων σπουδών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Με τροπολογία που εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο "σκούπα” (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΔΙΟ, ΑΡΘΡΟ 82, παρ. 9), και την παρουσιάζει κατ αποκλειστικότητα το esos:
Α. Καθιερώνεται εκ νέου η υποχρέωση υποβολής προς έγκριση των προγραμμάτων σπουδών των Κολλεγίων, των Ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ι.Ε.Κ.) και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου Ένα και Δύο, ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης
για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας τους, η οποία είχε καταργηθεί με το άρθρο 30 παρ. 17 του ν. 4111/2013 (Α΄ 18), ώστε να ελέγχεται η επιστημονικότητα και η καταλληλότητα των προγραμμάτων αυτών.
Β. Παράλληλα, για νομοτεχνικούς λόγους αντικαθίσταται στο σύνολό της η περ. 16 της υποπαραγράφου Θ.3. της παραγράφου Θ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α΄ 222), καθώς οι πολλαπλές τροποποιήσεις που έχουν επέλθει σε αυτή καθιστούν δυσχερή τον εντοπισμό των ισχυουσών διατάξεων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία:
9. Η περίπτωση 16 της υποπαραγράφου Θ.3. της παραγράφου Θ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α΄ 222), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 42 παρ. 7 του ν. 4386/2016 (Α΄ 83), αντικαθίσταται ως εξής:
«16. Κατά την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση της άδειας Κολλεγίου, Ιδιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ι.Ε.Κ.), Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου Ένα και Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου Δύο υποβάλλονται και τα προγράμματα σπουδών προς έγκριση. Η διαδικασία υποβολής και έγκρισης των προγραμμάτων σπουδών καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Στην άδεια Κολλεγίου και Ιδιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ι.Ε.Κ.) προσαρτάται Παράρτημα με τα προγράμματα σπουδών και τις ειδικότητες που λειτουργούν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και στην άδεια των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου Ένα και Δύο προσαρτάται Παράρτημα με τα προγράμματα σπουδών, με απόφαση του Προϊσταμένου του αρμοδίου Τμήματος ή της αρμόδιας Διεύθυνσης. Η απόφαση αυτή τροποποιείται με την ίδια διαδικασία, κατόπιν αίτησης του φορέα εκπαίδευσης και κατάρτισης.»https://www.esos.gr/