Πέμπτη, Αυγούστου 31

Δεκάδες κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου

Δεκάδες κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου


Ελεύθεροι με εγγύηση και περιοριστικούς όρους αφέθηκαν μετά την  απολογία τους στον ανακριτή πρώην βουλευτής της ΝΔ και ένας πρώην νομάρχης,οι οποίοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Συνεταιριστικής ΤΡάπεζας Λέσβου-Λήμνου.
Σήμερα απολογείται πρώην πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας και ταυτόχρονα δανειολήπτης, ενώ τις επόμενες μέρες θα απολογηθούν εμπλεκόμενοι στην υπόθεση πολιτευτές, πρώην και εν ενεργεία στελέχη οργανισμών
αυτοδιοίκησης, στελέχη οικονομικών φορέων ως και πρώην ανώτεροι αξιωματικοί διωκτικών αρχώ
Συνολικά 53 άτομα βρίσκονται υπό κατηγορία για παράνομες διανειοδοτήσεις και για άλλες ενέργειες που οδήγησαν σε κατάρρευση την τράπεζα, η οποία βρίσκεται πλέον υπό εκκαθάριση.
Στους κατηγορούμενους περιλαμβάνονται μέλη διοικητικών συμβουλίων της Τράπεζας, υπηρεσιακοί παράγοντες χρηματοδοτήσεων και δανειολήπτες. Η Οικονομική Εισαγγελία που διενήργησε την προανάκριση, τους καταλογίζει ευθύνες για ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που υπέστη η συνεταιριστική τράπεζα.
 Χθες επίσης, με εγγύηση 20.000 ευρώ και 5.000 ευρώ αντίστοιχα και με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν ελεύθεροι ένα πρώην μέλος της διοίκησης της τράπεζας και ένας υπάλληλός της.

Εκτός από τους τρεις που απολογήθηκαν χθες, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα έχουν αφεθεί ελεύθεροι με χρηματικές εγγυήσεις και περιοριστικούς όρους τέσσερις υπάλληλοι της τράπεζας, τέσσερις δανειολήπτες και δυο πρώην μέλη διοικητικών συμβουλίων - εκ των οποίων ένας ανώτερος διοικητικός υπάλληλος υπουργείου και πρώην αντιδήμαρχος του τότε Δήμου Μυτιλήνης - καθώς και ένα μέλος της διοίκησης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου.

Προφυλακιστέος έχει κριθεί και οδηγήθηκε στη φυλακή ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, που είχε λάβει δάνειο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Εχουν ήδη παραπεμφθεί ήδη σε δίκη για παράνομες δανειοδοτήσεις άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ το 2014 τα τότε μέλη του ΔΣ της Τράπεζας, ο τότε διευθυντής και ο τότε υπεύθυνος διαχείρισης επιταγών.  Η δίκη τους έχει προσδιορισθεί να γίνει στις 7  Δεκεμβρίου.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
sofokleousin.gr