Κυριακή, Αυγούστου 27

ΝΕΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Με μεγάλη επιτυχία τελεσφόρησε το ετήσιο συνέδριο του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης στην Αθήνα όπου συζητηθήκαν και ανακοινωθήκαν οι ενημερωμένες οδηγίες για τη διερεύνηση και θεραπεια για την οστεοπορωση σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες.
Συνοπτικά αναφέρονται οι εξής αλλαγές σχετικά με προηγούμενα δεδομένα:
Η μέτρηση οστικής πυκνότητας είναι επιβεβλημένη και για άνδρες άνω των 65 ετών όπου το 50% αυτών που ανευρίσκονται με οστεοπόρωση, η αιτία είναι ενδοκρινολογική και για αυτό το λόγο απαραίτητος είναι και ο προσδιορισμός στον ορό αίματος τουλάχιστον της τεστοστερόνης
Η διερεύνηση της οστικής πυκνότητας εκτός από τη μέτρηση οστικής πυκνότητας απαιτεί και τις εξής βιοχημικές εξετάσεις ορού αίματος: γενική αίματος, ΤΚΕ,  CRP, ηλεκτροφόρεση λευκωμάτων, κρεατινίνη, ασβέστιο διορθωμένο σύμφωνα με τις αλβουμίνες, αλβουμίνες, φώσφορο, οστική αλκαλική φωσφατάση, παραθορμόνη, θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH),  βιταμίνη D,  CTX. Επίσης απαραίτητος και ο προσδιορισμός ασβεστίου στα ούρα 24ώρου.
Στην περίπτωση ανεύρεσης  χαμηλών ποσοστών βιταμίνης D στον ορό του αίματος στα όρια ανεπάρκειας και έλλειψης τότε απαγορεύεται οιαδήποτε αντιοστεοπορωτική αγωγή αν δεν διορθωθούν τα ποσοστά της βιταμίνης D στα φυσιολογικά όρια.
Προληπτική θεραπεια για την οστεοπορωση χρήζει κάθε ασθενής όπου θα κάνει χρήση πρεδνιζολόνης άνω των 7,5mg ημερησίως για περισσότερο από 3 μήνες.
Εφαρμογή του αλγόριθμου μοριοδότησης ατομικού και οικογενειακού ιστορικού FRAX  σε όλα τα άτομα με οστεοπενία, άνδρες και γυναίκες.
Σε περίπτωση που ο ασθενής με οστεοπενία ή οστεοπόρωση δεν έχει προβεί σε οστικό βιοχημικό έλεγχό και αξιολόγηση νόσου μέσω του FRAX,  τότε η απόφαση χορήγησης ή μη θεραπείας δεν είναι τεκμηριωμένη.

 http://chiotisioannis.gr/osteoporosi-odigies