Κυριακή, Αυγούστου 27

Τι θα εξαγγείλει ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη...; --Της Χαλιμάς τα παραμύθια θα ακούσετε από τον παραμυθά Τσίπρα

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΡΑΜΥΘΑΣ  ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
tsiprasΜε τον προϋπολογισμό του 2017 να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και τους δανειστές να έχουν διαμηνύσει εδώ και μήνες ότι δεν θα ανεχτούν μονομερείς ενέργειες αντίστοιχες με την 13η σύνταξη, η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είναι δεδομένο ότι δεν θα περιλαμβάνει παροχές.
Το επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου, προετοιμάζει μια «πολιτική ομιλία» η οποία θα στηριχτεί στους ακόλουθους άξονες:

1.     Στην προοπτική εξόδου από τα μνημόνια. Το ότι η χώρα θα εξακολουθήσει να δεσμεύεται με κάποιου είδους σύμβαση τουλάχιστον μέχρι το 2022 είναι περίπου δεδομένο. Αυτό όμως που θα τονίσει ο πρωθυπουργός είναι ότι η όποια σύμβαση κληθούμε να τηρήσουμε μετά τον Αύγουστο του 2018 δεν θα περιέχει τη λέξη «μνημόνιο».
2.     Στην προοπτική επιστροφής στην «κανονικότητα». Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα μπορεί να καλύψει από μόνη της τις δανειακές της ανάγκες μέσω των αγορών χωρίς να χρειάζεται τα δάνεια του επίσημου μηχανισμού. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι θα αρχίσει και πάλι να αυξάνει το κόστος δανεισμού –αυτός είναι και ο κίνδυνος που επισημαίνει το ΔΝΤ θεωρώντας ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο- αλλά και αυτό είναι κάτι που δεν θα αναφερθεί από τον Αλέξη Τσίπρα.
3.     Στην επιστροφή στην ανάπτυξη. Στις 9 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα έχει ως επιχείρημα ότι συμπληρώθηκαν δύο θετικά τρίμηνα καθώς και το β’ τρίμηνο αναμένεται να κλείσει με θετικό πρόσημο.
4.     Στην άσκηση πολιτικής η οποία θα εστιάσει στα προβλήματα της καθημερινότητας. Ελλείψει χρημάτων για σημαντικές παροχές, το ενδιαφέρον θα πέσει σε επιμέρους διευκολύνσεις. Η κατάργηση των Πανελληνίων Εξετάσεων θα έχει εξέχουσα θέση ενώ μεγάλη αναφορά θα γίνει στα προγράμματα για τη μείωση της ανεργίας –εκεί βοηθάει και η στατιστική- αλλά και στις παροχές που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. ΟΙ διατάξεις του νομοσχεδίου θα επιτρέψουν στον πρωθυπουργό να αναφερθεί σε ομάδες όπως οι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, τα άτομα με προβλήματα αναπηρίας, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι κλπ.
Σε δύο εξελίξεις ποντάρουν αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση ώστε να ενισχυθεί η πρωθυπουργική ομιλία:
1.      Πρώτον στο ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει ισχυρή ανάπτυξη της τάξεως του 0,8% κατά το β’ τρίμηνο του 2017 ή και ακόμη περισσότερο. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την πρώτη Σεπτεμβρίου δηλαδή μια εβδομάδα πριν την ομιλία του πρωθυπουργού. Με ένα δεύτερο διαδοχικό θετικό τρίμηνο (σ.σ είχε προηγηθεί η ανακοίνωση ανάπτυξης 0,4% για το πρώτοτρίμηνο) ο πρωθυπουργός θα μπορέσει να σταθεί στην «επιστροφή στην ανάπτυξη» και να μιλήσει για κλείσιμο της χρονιάς με θετικό ποσοστό της τάξεως του 1,8%-2%.
2.      Δεύτερον στο ότι μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχει βρεθεί κοινός τόπος με τους δανειστές ώστε να μπορέσει να προχωρήσει μια νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών για τους εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες οι οποίοι δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Υποτίθεται ότι οι σχετικές αποφάσεις –ειδικά από το υπουργείο Εργασίας- θα έπρεπε να έχουν ήδη εκδοθεί αλλά το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. Το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει γίνει ένα από τα σημαντικότερα για τους φορολογούμενους οι οποίοι πιέζονται πλέον και από τις τράπεζες, και από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αλλά και από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Πηγή: thetoc.gr