Κυριακή, Αυγούστου 27

Ο ΠΑΡΑΜΥΘΑΣ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΤΟΥ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ....

Τσίπρας-Παραμυθάς: «Θετική η συγκυρία της οικονομίας για τις προοπτικές της χώρας και της Β. Ελλάδας»

Τσίπρας: «Θετική η συγκυρία της οικονομίας για τις προοπτικές της χώρας και της Β. Ελλάδας» - Media
Στις προοπτικές της χώρας και ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της ομιλίας του στα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για "θετική συγκυρία της ελληνικής οικονομίας", την επιτυχή έξοδο στις αγορές, την αναβάθμιση της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης, τη βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, καθώς και των μακροοικονομικών δεικτών, βελτίωση η οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τους ιδιαίτερα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του δεύτερου και τρίτου τριμήνου του 2017.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα, μετά την έξοδο από την αυστηρή επιτροπεία. Χαρακτήρισε σημαντική τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, την υγεία, την παιδεία, τις αγορές και τις υπηρεσίες, ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την προσέλκυση κεφαλαίων και την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων, προκειμένου να τονωθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά και οι δημόσιες στον τομέα των υποδομών.
Σε ότι αφορά στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων, που τέθηκε από εκπροσώπους φορέων, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή περιλαμβάνεται στα αντίμετρα που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί με βάση τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, μετά το 2019, θα είναι σημαντικός και θα χρησιμοποιηθεί για περαιτέρω μείωση των συντελεστών άμεσων και έμμεσων φόρων.
Αναφέρθηκε, ακόμα, στα μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος με το άνοιγμα αγορών και υπηρεσιών, την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση επιχειρήσεων, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τις ευεργετικές επιπτώσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Ως προς το μείζον ζήτημα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τόσο την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία θα λειτουργήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2018, όσο και τα νέα εργαλεία για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πόλη, προχωρώντας σε έργα που είχαν καταντήσει ανέκδοτο, όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης, η ολοκλήρωση της σήραγγας των Τεμπών και η αλλαγή στον ΟΑΣΘ - και όχι με τη ρητορική της συμπρωτεύουσας, όπως είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε ακόμα ότι έχει δρομολογηθεί και υλοποιείται η επίλυση των χρόνιων ζητημάτων, όπως η επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου, οι κάθετοι άξονες της Εγνατίας και η ανάπτυξη του λιμανιού της πόλης.
Οι φορείς
"Το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας και γι αυτό χρειάζεται ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μιας συνεκτικής πολιτικής που θα δημιουργήσει ένα πιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον και θα απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητας, ούτως ώστε να έρθει ξανά η βιομηχανία στο επίκεντρο της πολιτικής της χώρας", δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης, αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων.
Ο πρόεδρος του συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Κυριάκος Λουφάκης, τόνισε ότι έθεσε στον πρωθυπουργό το θέμα των επόμενων ενεργειών στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ώστε να γίνει, όπως είπε, "ατμομηχανή" για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της πόλης.
Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός, όπως παρατήρησε, ότι ο κ. Τσίπρας δεν έδωσε υποσχέσεις, διότι όπως παρατήρησε οι υποσχέσεις έχουν "κουράσει".
Ο ίδιος έθεσε τα ζητήματα της υπερβολικής φορολόγησης και των μεγάλων εισφορών, για τις εξαγωγές είπε ότι "πηγαίνουν σχετικά καλά" και σημείωσε πως μπορούν να αποτελέσουν την "ατμομηχανή" για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
"Τα κόκκινα δάνεια είναι το θέμα που καίει όλο τον κόσμο και για τις επιχειρήσεις είναι το ζήτημα της ρευστότητας", επισήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης.
Οσον αφορά στη στάση του πρωθυπουργού είπε ότι "έδειξε κατανόηση" στα αιτήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων.
"Η μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής δεν είναι επικοινωνιακής φύσης. Είναι μια μάχη που δίνεται με πάρα πολύ σκληρότητα καθημερινά και σε αυτή θέλουμε να έχουμε και τον ίδιο τον πρωθυπουργό δίπλα μας, να μας θωρακίσει να μας προστατεύσει ώστε απρόσκοπτα με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα να κάνουμε τη δουλειά μας", δήλωσε ο Μιχάλης Κούπκας, πρόεδρος των Εφοριακών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση ως γραμματέας του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του οικονομικού Επιμελητηρίου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν τα Επιμελητήρια (Εμπορικό Βιομηχανικό, Επαγγελματικό, Βιοτεχνικό, Οικονομικό, Γεωτεχνικό, ΤΕΕ), οι Σύνδεσμοι Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων και η ΔΕΘ-Helexpo.
Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των φορέων χαρακτήρισαν ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι προχωράνε τα ζητήματα των υποδομών (λιμάνι, μετρό, έργα στο αεροδρόμιο) και χαρακτήρισαν ως μεγάλη ευκαιρία, που δεν πρέπει να χαθεί για την πόλη, την αλλαγή στον ΟΑΣΘ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 topontiki.gr/