Σάββατο, Αυγούστου 5

Εθνική: «Τσεκούρι» στις επικουρικές!

Τελεσίγραφο Φραγκιαδάκη οδηγεί υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο. Σε αντίθετη περίπτωση, οι αποδοχές θα γίνουν... φιλοδωρήματα. Σε αμηχανία η κυβέρνηση.
Εθνική: «Τσεκούρι» στις επικουρικές!
Δύο επιλογές, που οδηγούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο «τσεκούρωμα» των επικουρικών συντάξεων, αφήνει στους εργαζομένους και συνταξιούχους της Εθνικής, αλλά και στην κυβέρνηση, η διοίκηση Φραγκιαδάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τη διοίκηση της Εθνικής, θα πρέπει ή να δεχθούν οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι τη μετατροπή των συντάξεων σε… φιλοδωρήματα, ώστε να συνεχίσουν να καταβάλλονται από τον προβληματικό Λογαριασμό Επικούρησης, ή να δεχθούν το κλείσιμο του Λογαριασμού και τη μεταφορά τους στο ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών), με μικρότερες περικοπές στις συντάξεις.
Ουσιαστικά, η διοίκηση της Εθνικής οδηγεί τις εξελίξεις στο μονόδρομο της ένταξης στο ΕΤΕΑΕΠ, όπου ήδη εντάσσονται για τις επικουρικές τους συντάξεις όλοι οι άλλοι τραπεζοϋπάλληλοι, καθώς η απόφαση της τράπεζας να διακόψει από τέλος Οκτωβρίου τη χρηματοδότηση του Λογαριασμού Επικούρησης, στην οποία έχει αναφερθεί ήδη το Σin σε προηγούμενα δημοσιεύματα, θα οδηγούσε σε ουσιαστική εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων, οι οποίες τώρα καταβάλλονται μόνο χάρη στην παροχή χρηματοδότησης 100 εκατ. ευρώ το χρόνο από την τράπεζα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας ξεκαθαρίζει προς όλους τους ενδιαφερόμενους (εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, κυβέρνηση) ότι η Εθνική θεωρεί πως δεν έχει την υποχρέωση να χρηματοδοτεί το λογαριασμό των επικουρικών συντάξεων, θεωρώντας ότι είναι ένα πρόγραμμα καθορισμένων εισφορών και όχι καθορισμένων παροχών. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, αντίθετα, θεωρούν ότι η συμφωνία του 1949 με τη διοίκηση της Εθνικής, όπως μεταγενέστερα τροποποιήθηκε,  υποχρεώνει την τράπεζα να καλύπτει τα ελλείμματα του λογαριασμού επικούρησης (ΛΕΠ ΕΤΕ).
Όμως, η διοίκηση της Εθνικής έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις της να διακόψει τη χρηματοδότηση που «κρατά ζωντανό» τον ΛΕΠ ΕΤΕ και τις συντάξεις, επικαλούμενη το γεγονός ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) επιβάλλει στην τράπεζα να σταματήσει την παροχή δανείων που είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να πληρωθούν, αφού ο λογαριασμός έχει προβληματική σχέση ασφαλισμένων- συνταξιούχων, επειδή αυτή η πρακτική δεν συνάδει με τους κανόνες εποπτείας των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Από την πλευρά της, η διοίκηση της Εθνικής θεωρεί ότι η υφιστάμενη κατάσταση με τον ΛΕΠ ΕΤΕ την φέρνει σε δυσμενή ανταγωνιστική θέση έναντι των άλλων τραπεζών, που ήδη έχουν εφαρμόσει πλήρως τον ασφαλιστικό νόμο 3371/2005 και έχουν εντάξει το προσωπικό τους και τους συνταξιούχους στο ΕΤΕΑΕΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπαγωγή στο ΕΤΕΑΕΠ θα γίνει με καταβολή εφάπαξ συμμετοχής της Εθνικής στο ενιαίο επικουρικό, η οποία θα προφυλάξει σε κάποιο βαθμό τους συνταξιούχους από τις ανεξέλεγκτες περικοπές των αποδοχών τους, αλλά και σε αυτή την περίπτωση η μείωση των επικουρικών συντάξεων είναι βέβαιη, καθώς θα πρέπει να εναρμονισθούν με τις πολύ χαμηλότερες παροχές του ενιαίου ταμείου.
Για το θέμα, παρότι έχει ενημερωθεί από τα τέλη Ιουλίου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν έχει τοποθετηθεί. Η αμηχανία δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι ο υφυπουργός, Τάσος Πετρόπουλος, με την ιδιότητα του εργατολόγου ήταν σύμβουλος του Συλλόγου Εργαζομένων της Εθνικής και είχε υποστηρίξει νομικά τις θέσεις εργαζομένων/συνταξιούχων περί υποχρέωσης της Εθνικής να καλύπτει τα ελλείμματα του ΛΕΠ ΕΤΕ.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγει από το δρόμο που ορίζει η διοίκηση της Εθνικής, από τη στιγμή που η τράπεζα έχει λάβει την απόφαση να μην καλύπτει τα ελλείμματα.
Εν τω μεταξύ, στις 26 Σεπτεμβρίου, συζητείται στο δικαστήριο έφεση της Εθνικής σε απόφαση που είχε εκδοθεί επί αγωγής κατά της τράπεζας από τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν διεκδικήσει δικαστικά –χωρίς επιτυχία, για τυπικούς λόγους- να αναγνωρίσει η Δικαιοσύνη την υποχρέωση της Εθνικής να χρηματοδοτεί το λογαριασμό επικούρησης.
Αν εκδοθεί δυσμενής για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους απόφαση, όπως επιδιώκει η διοίκηση Φραγκιαδάκη, θα έχει κλείσει και η δικαστική οδός διεκδίκησης της χρηματοδότησης των επικουρικών.
Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι βρίσκονται σε μεγάλη αναστάτωση και συζητούνται ακόμη και δυναμικέες κινητοποιήσεις, ενώ διατυπώθηκαν απειλές στη διοίκηση ακόμη και για απόσυρση καταθέσεων των συνταξιούχων από την Εθνική.
sofokleousin.gr