Κυριακή, Αυγούστου 6

«Όχι» Εκδοτών Διαδικτύου σε πόρο υπέρ ΕΔΟΕΑΠ

Μετά την αντίστοιχη θέση της ΕΙΙΡΑ
«Όχι» Εκδοτών Διαδικτύου σε πόρο υπέρ ΕΔΟΕΑΠ
Κατηγορηματικό όχι στην επιβολή οποιασδήποτε πρόσθετης επιβάρυνσης στα διαφημιστικά έσοδα των εταιρειών υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ είπε το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ), μετά την αντίστοιχη θέση που έλαβε πρόσφατα και η Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αθηνών (ΕΙΙΡΑ).  

Σε επιστολή που απέστειλε η ΕΝΕΔ στην υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εφη Αχτσιόγλου και στον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιο Πετρόπουλο, μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι: τυχόν επιβολή οποιουδήποτε τέλους ή επιβάρυνσης επί των διαφημιστικών εσόδων θα αποτελέσει αθέμιτη πρακτική εις βάρος των επιχειρήσεων του διαδικτύου και θα προκαλέσει μείζον πρόβλημα βιωσιμότητας τους.
Η επιστολή της ΕΝΕΔ: 
"Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,
Σε συνέχεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ), θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής πέντε σημεία:
1. Είναι πάγια και διαρκής θέση μας η ισότιμη αναγνώριση όλου του προσωπικού που εργάζεται στον τομέα του διαδικτύου, ως δημοσιογραφικό εργατικό δυναμικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
2. Σε περίπτωση μεταφοράς του προσωπικού μας σε όποιο διευρυμένο Ταμείο, θέση μας αποτελεί η μη επιβάρυνση του ταμείου αυτού από παλιές υποχρεώσεις, τουλάχιστον για τα νέα μέλη του κλάδου μας, που θα ενταχθούν σε αυτό.
3. Το συντριπτικό ποσοστό της διαφημιστικής δαπάνης στο διαδίκτυο απορροφάται από εταιρίες της αλλοδαπής, οι οποίες δεν έχουν φορολογική έδρα στην Ελλάδα. Εταιρείες που δεν απασχολούν δημοσιογραφικό προσωπικό στην Ελλάδα ούτε παρέχουν αξιοπρόσεκτες θέσεις εργασίας, εταιρείες οι οποίες δεν υπόκεινται σε κανενός είδους φορολόγηση και προφανώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να αποδοθεί εκ μέρους τους κάποιο ανάλογο τέλος ή ειδικός φόρος.
4. Το εναπομείναν ποσοστό διαφημιστικής δαπάνης που μοιράζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις του διαδικτύου δεν επαρκεί για να καλύψει συνολικά τα κόστη λειτουργίας τους. Επιχειρήσεις που διατηρούν θέσεις εργασίας, πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, αποδίδουν φόρους κλπ.
Θεωρούμε πως τυχόν επιβολή οποιουδήποτε τέλους ή επιβάρυνσης επί των διαφημιστικών εσόδων θα αποτελέσει αθέμιτη πρακτική εις βάρος των επιχειρήσεων του διαδικτύου και θα προκαλέσει μείζον πρόβλημα βιωσιμότητας τους. Ως αποτέλεσμα, θα χαθούν θέσεις εργασίας καθώς και ακόμα περισσότερα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο, απ’ όσα επιχειρούνται να εξασφαλισθούν μέσω του προτεινόμενου πόρου.
5. Δεν έχουμε παράσχει την παραμικρή εξουσιοδότηση σε άλλες Ενώσεις, ώστε να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε πρόταση ή συμφωνία εξ’ ονόματος της ΕΝΕΔ. Τυχόν προτάσεις είναι μονομερείς, αυθαίρετες και δεν μας εκφράζουν.
Με τιμή,
Το ΔΣ
Την κατηγορητική αντίθεσή της έχει εκφράσει και η ΕΙΙΡΑ η οποία σε δική της επιστολή ανέφερε ότι:
Καθ’ όλη τη διάρκεια της συμμετοχής της στον διάλογο που διεξάγεται με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πετρόπουλου και συμμετοχή των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης και των ενώσεων των εργοδοτών για το μέλλον του ΕΟΔΕΑΠ, εξέφρασε επίσημα τη θέση της υπέρ της διάσωσης και της διατήρησης του ΕΔΟΕΑΠ ως φορέα επικουρικής ασφάλισης και υγείας όλων των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, υπό τις προϋποθέσεις που γνωστοποιήσαμε στο πλαίσιο των τριμερών συναντήσεων Ωστόσο, ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη του διαλόγου είναι φανερό ότι καμία μελέτη δεν μπορεί με βεβαιότητα να αποδείξει ότι ο ΕΔΟΕΑΠ θα είναι βιώσιμός ούτε μπορεί να γίνει εκτίμηση της απαιτούμενης χρηματοδότησης, ώστε το Ταμείο να είναι σε θέση να παρέχει  υπηρεσίες σε εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Από την έναρξη του διαλόγου δηλώσαμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουμε τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας. Συνεπώς, είμαστε αντίθετοι και δεν αποδεχόμαστε τη θέσπιση κανενός νέου πόρου, με τη μορφή ποσοστού επί του κύκλου εργασιών (τζίρου) των ραδιοφωνικών επιχειρήσεων. Πολύ δε περισσότερο στην παρούσα συγκυρία κατά την οποία αποδεικνύεται περίτρανα ότι η κατάργηση του αγγελιοσήμου όχι μόνο δεν οδήγησε σε αύξηση των διαφημιστικών εσόδων μας, αλλά σε περαιτέρω συρρίκνωση της καθαρής διαφημιστικής δαπάνης. Οι ραδιοφωνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να επωμιστούν κανένα κόστος, πέραν αυτού που ήδη καταβάλλεται στον ΕΦΚΑ. Σημειωτέον ότι δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι οι παροχές που θα παρέχει ο ΕΔΟΕΑΠ θα είναι καλύτερες από αυτές που προσφέρονται από τον ΕΟΠΠΥ και το ΕΤΕΑΠ. 
Η ΕΙΙΡΑ εκφράζει για άλλη μία φορά δημόσια τη θέση της υπέρ της διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ, υπό τις εξής προϋποθέσεις: 
1. Το νέο σύστημα να συμπεριλαμβάνει όλα τα ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, περιοδικά, διαδίκτυο) και  όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους σε αυτά. Η καθολικότητα είναι απαραίτητο προαπαιτούμενο για τη βιωσιμότητα του όποιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. 
2. Οι παροχές του ΕΔΟΕΑΠ να είναι καλύτερες από αυτές παρέχει ο ΕΟΠΠΥ και το ΕΤΕΑΠ.
3. Το κόστος που θα επωμιστούν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί να μην ξεπερνά το ποσό που ήδη καταβάλλεται σήμερα στον ΕΦΚΑ.
4. Να μην θεσπιστεί κανένα νέος πόρος που θα επιβαρύνει την ήδη βεβαρημένη οικονομική κατάσταση των ραδιοφωνικών σταθμών, ιδίως σε μία περίοδο που δεν είναι ξεκάθαρο το καθεστώς αδειοδότησης.  sofokleousin.gr