Τρίτη, Αυγούστου 29

Σέλινο και διατροφή

img_3641
Το σέλινο είναι μακράν ένα από τα πιο παρεξηγημένα λαχανικά. Οι περισσότεροι υποθέτουν τα πράσινα κοτσάνια του είναι γεμάτα μόνο με νερό και δεν έχουν καμία άλλη θρεπτική αξία.
Ωστόσο, αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια, αφού το σέλινο είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Γενικά, έχει ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός μας για να παραμείνει υγιείς.

Η καθημερινή κατανάλωση σέλινου μπορεί να επιφέρει πολλές θετικές αλλαγές στο σώμα μας. Για παράδειγμα, η καθημερινή κατανάλωση σέλινου μπορεί να προστατέψει και ενισχύσει την όραση ή ακόμα κάνει και τα μάτια να φαίνονται πιο λαμπερά.
Δείτε παρακάτω με τα μεγαλύτερα οφέλη του σέλινου για την υγεία.
Αντιφλεγμονώδης δράση: Το σέλινο περιέχει μη αμυλούχους πολυσακχαρίτες, οι οποίοι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Επίσης, περιέχει αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, που ένα ένας σημαντικός παράγοντας, που συμβάλει στις φλεγμονές και τις χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος και η αρθρίτιδα.
Προστατεύει και διορθώνει προβλήματα σε κυτταρικό επίπεδο. Το σέλινο περιέχει διάφορα είδη αντιοξειδωτικών, όπως φλανοειδή και βιταμίνη Κ. Αυτές οι αντιοξειδωτικές θρεπτικές ουσίες βοηθούν στην φυσική ανακούφιση του οξειδωτικού στρες και βοηθούν στην αποβολή των ζημιών που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο προστασία στα κύτταρα και τα αιμοφόρα αγγεία.
Ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος. Το σέλινο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και παρέχει φυσικούς ηλεκτρολύτες, που βοηθούν στην ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, στην ενυδάτωση και την μείωση της θερμοκρασίας, όταν έχει πάρα πολύ ζέστη.
Προλαμβάνει τα έλκη. Το σέλινο βοηθάει στην πρόληψη των ελκών, παρεμβαίνοντας στην διαμόρφωσή τους. Αυτή η ικανότητα πηγάζει από το εκχύλισμα αιθανόλης, που περιέχει και το οποίο προστατεύει το πεπτικό σύστημα. Μελέτες έχουν δείξει, ότι το σέλινο αυξάνει σημαντικά την ποσότητα της γαστρικής βλέννας στο βλεννογόνο του στομάχου, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία κατά των ελκών.
Προλαμβάνει μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος. Το σέλινο ενεργοποιεί την παραγωγή ούρων και ταυτόχρονα μειώνει την τα επίπεδα του ουρικού οξέος. Αυτό βοηθάει σημαντικά στην καταπολέμηση των ουρολοιμώξεων και άλλων βακτηριακών λοιμώξεων στο αναπαραγωγικό και πεπτικό σύστημα.
Βοηθάει στην απώλεια βάρους. Κάθε ματσάκι σέλινο έχει μόλις 10 θερμίδες και είναι γεμάτο με βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Επίσης, βοηθάει στην ρύθμιση του μεταβολισμού και δίνει την αίσθηση της πληρότητας.
Επιπλέον, το σέλινο βοηθάει στην μείωση της χοληστερόλης, στην πρόληψη της αρτηριακής πίεσης και προστατεύει το συκώτι από την συσσώρευση λίπους.