Κυριακή, Αυγούστου 6

Υπνωτικά χάπια: Προφυλαχθείτε από τους κρυμμένους κινδύνους τους


Τα υπνωτικά χάπια περιέχουν κινδύνους και γι' αυτό πρέπει να χορηγούνται μόνο κάτω από ιατρική επίβλεψη. Το πρόβλημα της αϋπνίας είναι πολύ συχνό. Η χρήση των υπνωτικών χαπιών είναι ευρέως διαδεδομένη και πολύ εύκολα οι ασθενείς προστρέχουν σε αυτά.

Όμως ποια είναι η πραγματικότητα για τα υπνωτικά χάπια; Τι επιπλοκές παρουσιάζουν;
Είναι γεγονός, ότι τα φάρμακα αυτά δεν θεραπεύουν την αιτία που προκαλεί την αϋπνία. Μπορούν να δώσουν μόνο μια παροδική ανακούφιση στα συμπτώματα. Μέσα σε περίπου 2
εβδομάδες ο οργανισμός συνηθίζει στα φάρμακα αυτά, δημιουργείται δηλαδή εθισμός και τα καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά.
Σύμφωνα με τους ειδικούς το πρόβλημα του εθισμού στα υπνωτικά χάπια είναι σοβαρό και αγγίζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ο εθισμός στα χάπια αυτά δημιουργείται πολύ γρήγορα, μέσα σε 2 εβδομάδες από την έναρξη λήψης των φάρμακων.
Για ορισμένους ασθενείς που πάσχουν από καρδιακά προβλήματα, αναπνευστικά προβλήματα και καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από ψύχωση μπορεί τα υπνωτικά να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα. Ακόμη και για τους ασθενείς που δεν έχουν άλλο ιατρικό οργανικό πρόβλημα τα υπνωτικά χάπια μπορούν να έχουν ανεπιθύμητες επιπλοκές. Επηρεάζουν την πνευματική υγεία των ασθενών, διότι δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες που είναι το υπόστρωμα της αϋπνίας.
Η ποιότητα του ύπνου που προσφέρουν τα χάπια αυτά δεν είναι ανάλογη με αυτή, που δημιουργείται, όταν ο ασθενής από μόνος του χαλαρώνει και κοιμάται. Ο εθισμός που εγκαθίσταται κάνει τον ασθενή να παίρνει τα φάρμακα τη στιγμή που δεν τα χρειάζεται.
Τα υπνωτικά φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιούνται κάτω από αυστηρή ιατρική παρακολούθηση και μόνο για μικρές χρονικές περιόδους. Δεν πρέπει οι ασθενείς από μόνοι τους να παίρνουν τα φάρμακα αυτά.
Επίσης στις περιπτώσεις εκείνες που ασθενείς παίρνουν τα φάρμακα αυτά από μόνοι τους, για ορισμένο χρονικό διάστημα και αποφασίζουν να τα διακόψουν, πρέπει να κάνουν την προσπάθεια αυτή με τη βοήθεια και υπό την επίβλεψη του γιατρού τους.
Η αϋπνία είναι μια διαδεδομένη νοσηρή κατάσταση που μειώνει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς και επιπρόσθετα εγκυμονεί κινδύνους.
Η αιτιολογία είναι πολύ ευρέως φάσματος και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το στρες, αλλαγές του τρόπου ζωής, διάφορες οργανικές ασθένειες και κατανάλωση υπερβολικής καφεΐνη.
Μερικές από τις πιο κάτω συμβουλές μπορεί να είναι χρήσιμες στην αντιμετώπιση της αϋπνίας χωρίς τη χρήση των υπνωτικών χαπιών:
  1. Αποφεύγετε να πίνετε καφέ, τσάι ή αλκοόλ, όταν είναι η ώρα για να κοιμηθείτε
     
  2. Να κάνετε σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας
     
  3. Να μη τρώτε ένα μεγάλο δείπνο αργά
     
  4. Να μη διαβάζετε ή να βλέπετε τηλεόραση στο κρεβάτι, διότι οι δραστηριότητες αυτές μπορούν να σας κρατούν ξύπνιους. www.medlook.net