Παρασκευή, Αυγούστου 25

Η αρώνια του πρώην τραπεζικού στα ράφια των delicatessens

Του Κώστα Τσαούση
Πρώτα απ’ όλα, είδα στο γραφείο ενός φίλου designer τα δύο περίτεχνα μπουκαλάκια (το ξύλινο πώμα εν προκειμένω) με τα dressing - το ένα με αρώνια και το άλλο με αρώνια, ρόδι και πορτοκάλι. Στη συνέχεια δοκίμασα τη μαρμελάδα που συνδυάζει την αρώνια με το δαμάσκηνο,
δημιουργώντας μια πολύ δυνατή γεύση απαραίτητη και αναγκαία για να συνοδεύει λευκά μαλακά τυριά. Στο τέλος της διαδρομής, στην οποία λειτούργησε ως μικρός εξερευνητής, γνώρισα και τον εμπνευστή και δημιουργό του όλου εγχειρήματος που ξεκινά από την καλλιέργεια της αρώνιας, ενός από τα superfoods που βρίσκονται και όχι άδικα στο προσκήνιο της διατροφής, και καταλήγει μέσα από τη μεταποίηση στα ράφια των delicatessens και στις κουζίνες ή στα εργαστήρια των σεφ. Το όνομά του, Χάρης Κώττης, μόλις 40 ετών, πολύτεκνος μπαμπάς και πρώην τραπεζικός υπάλληλος σε καλή θέση στο δίκτυο μιας ξένης τράπεζας η οποία έκανε την επιλογή να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά.
Ο Χάρης από το 2011 -που συνέβη η αποχώρηση της ξένης τράπεζας- άρχισε να σκέφτεται διαφορετικά. Αλλωστε, τότε ήταν ένας 30άρης που ήθελε να δημιουργήσει κάτι που να έχει τη δική του σφραγίδα. Ενα απρόοπτο, όμως, στον κύκλο της οικογένειάς του τον έβαλε σε σκέψεις που είχαν σχέση με την ποιότητα της διατροφής, τις πρώτες ύλες και την υγεία. Με συμμάχους τη γυναίκα του και τα μέλη της οικογένειάς του, κατεβαίνει στην Ηλεία, στα κτήματα στην Κυλλήνη, και αρχίζει να καλλιεργεί αρώνια. Σήμερα η καλλιεργήσιμη έκταση έχει φτάσει τα 12 στρέμματα και η παραγωγή μοιράζεται ανάμεσα στον φρέσκο καρπό και στα μεταποιημένα προϊόντα προστιθέμενης αξίας.
kottis vazaki
Κάπου διάβασα στο Διαδίκτυο: «Η αρώνια είναι ένα νέο πολυδύναμο φυτό για τη χώρα μας, ικανό να προσφέρει λύσεις στους ενδιαφερόμενους αγρότες, καλύπτοντας τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των καταναλωτών σε λειτουργικά τρόφιμα. Είναι φυλλοβόλος θάμνος με ύψος μέχρι 3 μέτρα και με μικρό, μαύρο, στρογγυλό καρπό. Ο φυσικός χυμός της αρώνιας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυάνες. Η γεύση του είναι στυφή, όμως με προσθήκη ζάχαρης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή νόστιμων γλυκών κουταλιού, ζελέ και μαρμελάδας. Από την αρώνια παρασκευάζονται, επίσης, κρασί, λικέρ και χυμός. Διατίθεται στα φαρμακεία του εξωτερικού σε διάφορα σκευάσματα λόγω των πολύτιμων φαρμακευτικών της ιδιοτήτων. Συγκαταλέγεται στην κατηγορία των superfoods».
Η αρώνια, έτσι και αλλιώς, είναι δύναμη με ευεργετικές συνέπειες στον ανδρικό πληθυσμό μιας… ηλικίας, θέλει και εκείνη τη λάτρα της και τα κουμάντα της. Δεν είναι εύκολη και ούτε και απλή η καλλιέργειά της και όλα όσα τη συνοδεύουν.
Ρώτησα τον Χάρη πώς κατέληξε στην καλλιέργεια της αρώνιας και ανταποκρίθηκε πρόθυμα: «Ενα οικογενειακό πρόβλημα υγείας ήρθε να με οδηγήσει στην επιλογή του φυτού, που δεν ήταν άλλο από την αρώνια, της οποίας οι ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολλαπλές. Αξιοποίησα την περιουσία από τον πατέρα και τον παππού μου στην περιοχή της Κυλλήνης, στην Πελοπόννησο, και φύτεψα στην αρχή 8 στρέμματα και στη συνέχεια τα αύξησα σε 12 στρέμματα».
Ο ίδιος υποστηρίζει το όραμά του: «Θέλω να προσφέρω σε παιδιά, αθλητές και ανθρώπους με προβλήματα υγείας έναν καλύτερο τρόπο ζωής για να μπορέσει ο οργανισμός τους να ανταποκριθεί στην καταπόνηση και το έντονο στρες της καθημερινότητας. Ηθελα ως πολύτεκνος πατέρας και σχετικά μικρός ηλικιακά (40 ετών) να δώσω το παράδειγμα στα παιδιά μου ότι τίποτα δεν πρέπει να μας επηρεάζει στη ζωή μας, όποια αλλαγή και αν έρθει. Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι, ευέλικτοι και προσηλωμένοι στο όραμα και τον στόχο μας».
Η εταιρεία του Χάρη, η Κottis Superfoods, ιδρύθηκε μόλις τον Ιανουάριο του 2017 και μέσα σε λίγους μήνες έφτασε στο σημείο να θεωρείται παραγωγικά ώριμη επιχείρηση με δική της πρώτη ύλη.
kottis
Ο Χάρης κάνει με προθυμία και την παρουσίαση των προϊόντων: «Τα προϊόντα μας είναι 100% ελληνικά, παραγωγής μας, βιολογικά και καλύπτουν το πρωινό μας με 2 μαρμελάδες, το μεσημεριανό μας με 2 σάλτσες τσάτνεϊ (για ψητό κρέας και κίτρινα τυριά καθώς και για τυρί κατίκι) και το βραδινό μας με τα 2 dressing μας: αρώνια και αρώνια - ρόδι - πορτοκάλι».
Η Kottis Superfoods δεν έχει τη δική της παραγωγική μονάδα. Προς το παρόν ο καρπός από την Κυλλήνη φτάνει σε ένα πιστοποιημένο εργαστήριο - μια αστική οικοτεχνία στην περιοχή της Κορινθίας. Εκεί γίνεται και όλη η δουλειά. Από εκεί βγαίνουν τα βαζάκια με τις μαρμελάδες και τα μπουκάλια για τα dressing.
O Χάρης Κώττης του 2017 μάλλον δεν θυμίζει σε τίποτα τον κοστουμάτο τραπεζικό των αρχών της δεκαετίας του 2010. Δεν είναι μόνο η εμφάνιση αλλά και η εν όλω συμπεριφορά του απέναντι στην αγορά και τη ζωή. Με άνεση μπορεί να φωτογραφηθεί με το τζινάκι του δίπλα στα φυτά στο χωράφι και να ανεβάσει τη φωτογραφία στο Facebook. Οπως η φωτογραφία που συνόδευε το post της 21ης Ιουλίου: «Τα σημερινά νέα από το κτήμα: ο νέος καρπός σε 1 μήνα το πολύ θα είναι έτοιμος - ανυπόμονος».
 newsletter