Πέμπτη, Αυγούστου 31

Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήττει τους εχθρούς για να καθησυχάσει τη βάση του γράφει η «FT»


Συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου στην Βουλή, την Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). H ελληνική κυβέρνηση αναβιώνει ριζοσπαστικές πολιτικές κατά «παραδοσιακών εχθρών» της προκειμένου να καθησυχάσει την κομματική της βάση, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Financial Times».

«Μετά τις μεταρρυθμίσεις ήρθαν οι αντιδράσεις. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να έχει εστιάσει την προσοχή της στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ. Αλλά η κυβέρνηση αναβιώνει και ορισμένες από τις ριζοσπαστικές πολιτικές της σε μια προσπάθεια να ‘καθησυχάσει’ την κομματική της βάση, που φοβάται ότι το αριστερό κόμμα έχει μαλακώσει λόγω της πίεσης των πιστωτών» αναφέρει το δημοσίευμα το οποίο υπογράφει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, Κέριν Χόουπ, και το οποίο φέρει τον τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ της Ελλάδας αναβιώνει ριζοσπαστικές πολιτικές για να καθησυχάσει τη βάση της». «Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν τον περασμένο μήνα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, του Ελληνα πρωθυπουργού, στοχεύουν τους παραδοσιακούς εχθρούς του κόμματος: Τους δικηγόρους και τους γιατρούς με τα υψηλά κέρδη, τους σπουδαγμένους στο εξωτερικό ακαδημαϊκούς και τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα από το εξωτερικό» αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει: «Η φορολογική πίεση στους Ελληνες επαγγελματίες γίνεται εντονότερη, νέο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια αναιρεί μεταρρυθμίσεις που στόχευαν στην ενίσχυση των ακαδημαϊκών προτύπων ενώ παράλληλα οι αρχές συνεχίζουν να καθυστερούν το πρότζεκτ για την εξόρυξη χρυσού, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, της Eldorado Gold – της εταιρείας που είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής της χώρας».
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην «εισβολή» μελών του Ρουβίκωνα στο προαύλιο της Βουλής και αναπαράγει το αίτημά τους για την απελευθέρωση «καταδικασμένου τρομοκράτη».
«Αυτοαποκαλούμενοι αναρχικοί, με σχέσεις με τις ακροαριστερές φατρίες του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις σε επιχειρήσεις, δημόσια κτήρια, έχουν σπάσει τζάμια και έχουν πετάξει μπογιές -σκηνές που θυμίζουν τις πρώτες διαμαρτυρίες στους δρόμους στις αρχές της ελληνικής κρίσης» γράφει η εφημερίδα, και συμπληρώνει: «Η Αστυνομία έχει κάνει μόλις μερικές συλλήψεις αλλά μέχρι στιγμής καμία υπόθεση δεν έχει φτάσει στο δικαστήριο».
Αναλυτές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάνει μεγάλη προσπάθεια να «ξανακερδίσει τα αριστερά διαπιστευτήριά της», μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την έγκριση της δόσης.
Η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι η μείωση του αφορολόγητου και οι μειώσεις των συντάξεων έχουν αυξήσει τα ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πλέον εμφανίζεται με διαφορά πρώτη στις δημοσκοπήσεις.
«Εχει γίνει σημαντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ να θυμίσει στους ψηφοφόρους του ότι έχει ακόμη ριζοσπαστική ακτιβιστική ατζέντα και ότι δεν έχει μαλακώσει υπό την πίεση των πιστωτών» δήλωσε στην εφημερίδα ο καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αρης Χατζής.
«Νωρίτερα φέτος, το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε νέους κανονισμούς σε ομάδες Ελλήνων επαγγελματιών, που κατηγορούνται ότι είναι φοροφυγάδες κατ’ εξακολούθηση» λέει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

.ekirikas.com