Σάββατο, Αυγούστου 26

Το «Game Of Thrones» της Κεντροαριστεράς-Ποιοι διεκδικούν τον νέο φορέα

kentroaristera-to-nai-upo-orous-tou-staurou-theodwraki.w_l
Αυξάνονται και πληθύνονται οι υποψήφιοι για την ηγεσία της κεντοαριστεράς, όσο πλησιάζει η ώρα εκλογής νέου αρχηγού τον Οκτώβριο.
Μετά τη Φώφη Γεννηματά, τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και τον Γιάννη Ραγκούση, και ο Γιάννης Μανιάτης αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα. Οι διεργασίες για τη συγκρότηση ενιαίου κομματικού φορέα στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς ήταν το θέμα της σύσκεψης στα
γραφεία του Ποταμιού το απόγευμα της Πέμπτης. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να κατέλθουν υποψήφιοι ο ευρωβουλευτής της Ελιάς Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αλλά και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
Τελική απόφαση δεν ελήφθη καθώς πρόκειται να συγκληθούν τα κομματικά όργανα για να αποφανθούν. Ωστόσο γίνεται σαφές ότι το Ποτάμι εμπλέκεται στη διαδικασίες καθώς η επιτροπή υπό τον καθηγητή Ν. Αλιβιζάτο εγγυάται για την ανοιχτή διαδικασία εκλογής που θα ακολουθηθεί. Η επίσημη ανακοίνωση πρόκειται να γίνει την επόμενη εβδομάδα.
Διευκρινίσεις Θεοδωράκη
Σε διευκρινίσεις για την πολιτική σημασία της υποψηφιότητας του Σταύρου Θεοδωράκη προχώρησε το Ποτάμι. Συγκεκριμένα από τη Σεβαστοπούλεως αποσαφηνίζουν ότι ο κ. Θεοδωράκης διεκδικεί την ηγεσία νέου κομματικού φορέα κι όχι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Ενδεικτική είναι η ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα της διευθύντριας του γραφείου Τύπου του Ποταμιού και στενής συνεργάτιδας του κ. Θεοδωράκη, Λίνας Παπαδάκη: «Tο Ποτάμι δεν μπαίνει στη ΔΗΣΥ, δεν διεκδικεί την ηγεσία της. Θέλει ένα νέο Κίνημα που θα τα αλλάξει όλα. Ας το καταλάβουν φίλοι & αντίπαλοι».
Από την πλευρά του ο Γιάννης Μανιάτης ανακοίνωσε ότι την επόμενη Πέμπτη θα δώσει συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει τις θέσεις του για το μέλλον της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα.
Οι επτά προτάσεις του Νίκου Αλιβιζάτου
Την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει η ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας για τον ενιαίο φορέα του Κέντρου – Κεντροαριστεράς, με επικεφαλής τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου κ. Νίκο Αλιβιζάτο.
Στη σχετική επιστολή προς τα μέλη της Επιτροπής (και προφανώς προς τους υποψήφιους αρχηγούς και κάθε άλλον άμεσα ενδιαφερόμενο), ο κ. Αλιβιζάτος προτείνει καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων για την ηγεσία, ημερομηνία ψηφοφορίας κ.ά.
Παρατίθεται η επιστολή Αλιβιζάτου
1. Καθορισμός ημερομηνιών.
Προτείνεται ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή υποψηφιοτήτων η ΠΑ 15.9 και για την διεξαγωγή της ψηφοφορίας οι ΚΥ 19.11 και 26.11.
2. Προσόντα υποψηφίων.
Διαφοροποιούμε τους αρχηγούς κομμάτων από τους υπόλοιπους υποψηφίους ή ζητάμε από όλους τους υποψηφίους τα ίδια; Και ποια θα είναι αυτά ώστε να αποτραπούν οι “γραφικές” υποψηφιότητες; (Υπογραφές από απλούς πολίτες (έχει π.χ. προταθεί να είναι 1000 από 10 διαφορετικούς νομούς, ή 50 από αιρετούς ΟΤΑ & συνδικάτων).
3.Ηλεκτρονική ψηφοφορία
Έχει γίνει σχετική προεργασία και εισηγείται ο Γιάννης Αναστασάκος
4. Δημιουργία “Δικτύου Εμπιστοσύνης”
Επιλογή από εμάς των υπευθύνων ανά Περιφέρεια (11 + 2 Θεσσαλονίκη + 6 Αττική), καθώς και ανά νομό (εισηγείται ο Γ. Σωτηρέλης).
5.Συγκρότηση Εφορευτικών Επιτροπών
Πρόταση για εμπλοκή τοπικών Δικηγορικών Συλλόγων
6. Διοργάνωση debates
Πέραν των τηλεοπτικών (για τα οποία, ούτως ή άλλως, λίγα μπορούμε να κάνουμε), προτείνεται η διοργάνωση ενός τουλάχιστον “ζωντανού” σε κάθε περιφέρεια, με ευθύνη της Επιτροπής μας και συμμετοχή όσων από τους υποψηφίους το επιθυμούν.
7.Διεύρυνση της Επιτροπής μας και άλλα οργανωτικά.
Δεν περιμένω βέβαια να αποφασίσουμε την Παρασκευή, για όλα τα ανωτέρω θέματα. Γι’ αυτό ίσως χρειασθεί μια ακόμη συνεδρίαση, κατά προτίμηση στις 29 ή στις 30.8. Προσωπικά, πάντως, έχω δεσμευθεί να ανακοινώσω τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού (κατά προτίμηση με δελτίο τύπου) την ΠΑ 1.9.2017.
 rizopoulospost.com