Τετάρτη, Αυγούστου 9

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ TΣΙΠΡΑ ΨΕΥΤΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ:Το επόμενο Μετρό θα έρθει....σε 20 λεπτά!


του Γιάννη Πήλιουρα
 Politics
Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις στη χώρα μας διαφήμιζαν το επίτευγμα αύξησης της κίνησης των τουριστών τους καλοκαιρινούς μήνες, προωθώντας τη δική τους συνεισφορά στο να καταστεί η Ελλάδα τουριστικός προορισμός για περισσότερους ξένους επισκέπτες. Ο εκάστοτε υπουργός Τουρισμού και οι δήμαρχοι ανα την επικράτεια το παρουσίαζαν ως μια δική τους κατάκτηση,
την ώρα που ο κλάδος του τουρισμού από την εστίαση μέχρι τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, από το χώρο της κρουαζιέρας μέχρι τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, βοούν για τα αντικίνητρα που παρουσιάζονται καθημερινά στη δουλειά τους.
Θα ήθελα όμως να θίξω ένα ζήτημα που αφορά την καθημερινότητα του τουρίστα στο κλεινόν άστυ που είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί. Συγκεκριμένα, αφορά τη θερινή ραστώνη του δημόσιου τομέα της χώρας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, την περίοδο δηλαδή που η πατρίδα μας δέχεται πάνω από το διπλάσιο αριθμό των κατοίκων της, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (οι συνολικές αφίξεις το 2017 εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν τα 28,5 εκατ.). Μπορείτε εύκολα να παρατηρήσετε ότι σε κάθε πτυχή που αφορά την καθημερινότητα του πολίτη, οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγων των θερινών διακοπών και των αντίστοιχων αδειών.
Έτσι τα δρομολόγια στα ΜΜΜ μειώνονται, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες τουρίστες που μετακινούνται καθημερινά μέσα στην πόλη να ασφυκτιούν και να ταλαιπωρούνται χωρίς να υπάρχει κάποια πειστική εξήγηση. Την ίδια ώρα δημόσιες υπηρεσίες όπως Νοσοκομεία, Αστυνομικά Τμήματα, Ταχυδρομεία, Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, Δημοτική Καθαριότητα, υπολειτουργούν προσθέτοντας στις ήδη υπάρχουσες ελλείψεις, νέες που δεν μπορούν να καλυφθούν.
Πώς όμως μπορούμε να μιλάμε για τουριστικό προϊόν όταν βασικά δημόσια αγαθά δεν αποδίδονται όπως πρέπει; Το αυτονόητο, ότι δηλαδή τα δρομολόγια των ΜΜΜ πρέπει να είναι συχνά και σταθερά ιδιαίτερα προς τους τουριστικούς προορισμούς, ότι οι υπάλληλοι πρέπει να είναι στη θέση τους στις υπηρεσίες που αφορούν άμεσα την ζωή της πόλης (καθαριότητα, υπηρεσίες εξυπηρέτησης, υγεία, ασφάλεια κλπ) ή να αντικαθίστανται με εποχικούς υπαλλήλους εφόσον υπάρχει θέμα καλοκαιρινών αδειών.
Αυτά τα αυτονόητα, τα τόσο όμως αναγκαία για την ζωή της πόλης, οφείλουν να τα ενστερνιστούν άμεσα οι πολιτικοί και δημοτικοί μας ταγοί. Γιατί μπορεί σήμερα η τύχη της χώρας όσον αφορά τον τουρισμό να είναι με το μέρος της, όμως αργά ή γρήγορα οι ανταγωνιστικοί προορισμοί (Τουρκία, Αίγυπτος) σίγουρα θα ανακάμψουν. Ας μη σπαταλήσουμε ακόμα μια ευκαιρία που μας έδωσαν δωρεάν οι πρόγονοί μας.