Τετάρτη, Αυγούστου 16

Trendy τρόφιμα με καλές ιδιότητες

Trendy τρόφιμα με καλές ιδιότητες
του Εμμανουήλ Δημητρούλη Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc
Τα άτομα που ασχολούνται με τη διατροφή τους πάντα είναι έτοιμα για το επόμενο superfood. Όπως στο χώρο της μόδας έτσι και στη διατροφή υπάρχουν τάσεις. Θα έχετε πατρατηρήσει ότι κάθε χρόνο κάποια τρόφιμα προβάλλονται πολύ σαν τα νέα supefoods, κάποια δικαίως κάποια όχι και τόσο
διακαιολογημένα. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τα superfoods που φέρουν σοβαρά πλεονεκτήματα στη διατροφή μας και θεωρούνται αρκετά cool αυτή την περιόδο.
 Αγάβη (agave)
Το σιρόπι αγάβης είναι υποκατάστατο ζάχαρης που παράγεται από κακτοειδή. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται αντί για ζάχαρη στην παρασκευή γλυκών. Κάθε κούπα σιροπιού αγάβης έχει το ίδιο θερμιδικό περιεχόμενο με μια κούπα ζάχαρης. Ωστόσο η αγάβη έχει 1.5 φορά τη γλυκύτητα της ζάχαρης, οπότε χρειάζεται μικρότερη ποσότητα για το ίδιο γλυκό αποτέλεσμα με τη ζάχαρη. Επιπλέον, ενώ η ζάχαρη έχει γλυκαιμικό δείκτη 65, η αγάβη έχει από 15 μέχρι 30 και έτσι μεταβολίζεται καλύτερα καθώς δεν προκαλεί απότομες αυξήσεις στη γλυκόζη του αίματος.
 Γάλατα (ροφήματα) ελεύθερα λακτόζης
Σε άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και σε αυτούς που θέλουν να αποφεύγουν την κατανάλωση ζωικών προϊόντων το γάλα ρυζιού, αμυγδάλου, φουντουκιού, βρώμης και σόγιας είναι εξαιρετικά δημοφιλή. Λόγω άγχους και κακών διατροφικών συνηθείων η γαστρεντερική οδός πολλών ανθρώπων είναι αρκετά ευαίσθητη με αποτέλεσμα τα προϊόντα με λακτόζη να προκαλούν προβλήματα πέψης. Σε αυτά τα άτομα τα παραπάνω γάλατα και ειδικά αυτό του ρυζιού γίνεται πολύ εύκολα και ευχάριστα ανεκτό. Τα γάλατα αμυγδάλου και φουντουκιού περιέχουν και ικανοποιητική ποσότητα πρωτεΐνης, καθιστώντας τα ιδανικά για άτομα που αποφεύγουν τα ζωικά προϊόντα. Κάποια από αυτά τα γάλατα περιέχουν προσθήκη ζάχαρης σε κάποιο βαθμό και καλό είναι να αποφεύγονται, ενώ τα περισσότερα από αυτά είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο και βιταμίνη D.
 Κινόα
Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα προϊόντα ολικής αλέσεως βοηθούν την πέψη και την καλή μεταβολική λειτουργία. Η κινόα είναι ένα προϊόν ολικής άλεσης που έγινε πολύ γρήγορα δημοφιλές και τείνει να αντικαταστήσει το ρύζι και το καστανό ρύζι σαν συνοδευτικό φαγητού. Σε σχέση με το ρύζι, το ψωμί, τα μακαρόνια περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες και υψηλότερο ποσοστό πρωτεΐνης.
 Σπόροι chia
Οι σπόροι chia περιέχουν υψηλή ποσότητα φυτικών ινών και πρωτεΐνης. Επιπλέον, είναι μία πολύ σημαντική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων. Δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν να προστεθούν και να καταναλωθούν μαζί με οποιοδήποτε τρόφιμο.
 Λάδι καρύδας
Το λάδι καρύδας είναι ένα φυτικό έλαιο που περιέχει πολλές θερμίδες και από τα 15 γρ. λίπους που περιέχει η κάθε κουταλιά σούπας τα 13 είναι κορεσμένα λιπαρά και γι αυτό το λόγο μέχρι πρότινος αποτελούσε λίπος προς αποφυγή. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα κορεσμένα λιπαρά οξέα του λαδιού καρύδας είναι μέσης αλύσου και όχι μακράς αλύσου όπως είναι τα κορεσμένα του κρέατος και άλλων λαδιών. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα μέσης αλύσου φαίνεται να αυξάνουν το μεταβολισμό και να επιβραδύνουν την πέψη, αυξάνοντας το αίσθημα κορεσμού. Επίσης, το λαυρικό οξύ που περιέχεται στο λάδι καρύδας βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ φάνηκε να βελτιώνει την αντοχή και την ταχύτητα σε κάποια αθλήματα, όπως η ποδηλασία.
zougla.gr