Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29

Κοντονής: ΕΠΕΙΓΟΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ αλλαγής φύλου από την ηλικία των... 15!...ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΔΕΛΦΑΤΩΝ....

Στην Ολομέλεια της Βουλής

Νομοσχέδιο για «ουδέτερο φύλο» προανήγγειλε ο Κοντονής

Κοντονής: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής φύλου από την ηλικία των... 15!

Προανήγγειλε νομοσχέδιο για τα «intersex» άτομα - Θα μελετηθεί ενδεχόμενη μείωση του ορίου ηλικίας (από τα 17 έτη στα 15) για την αλλαγή ταυτότητας φύλου

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, το ενδεχόμενο να μειωθεί από τα 17 χρόνια, στα 15 ή στα 16, το όριο ηλικίας των ανήλικων για την νομική αναγνώριση φύλου, δεσμευόμενος ότι, εφόσον υπάρξει διακομματική συναίνεση, θα προχωρήσει στην βελτιωτική
αλλαγή μέχρι τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου, στην Ολομέλεια της Βουλής.


Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, το νομοσχέδιο για τα «intersex» άτομα βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, τόνισε ότι το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό και χρειάζεται περισσότερη επεξεργασία για να είναι νομοθετικά τεκμηριωμένο και εμπεριστατωμένο, ώστε να ρυθμίσει πράγματι ζητήματα που εκκρεμούν χρόνια.
«Για εμάς δεν υπάρχουν θέσφατα και δόγματα. Φέραμε ένα νομοσχέδιο που είναι το πιο προοδευτικό, ριζοσπαστικό και δημοκρατικό στην Ευρώπη και είμαστε έτοιμοι να δούμε περαιτέρω τα ζητήματα που προκύπτουν», τόνισε ο κ. Κοντονής.

Η μείωση του ορίου ηλικίας στο δικαίωμα νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, ήταν ένα από τα θέματα που είχαν τεθεί νωρίτερα, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, από φορείς που είχαν κληθεί να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του σχετικού νομοσχεδίου.

Όλοι οι φορείς, αναγνώρισαν ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, με ορισμένους να κάνουν λόγο για «ιστορική μέρα», ζητώντας ταυτόχρονα βελτιωτικές αλλαγές.

Ενστάσεις εκφράστηκαν κυρίως για την εξαίρεση των έγγαμων από το δικαίωμα νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, αλλά και για το γεγονός ότι περιορίζεται στα δύο φύλα και αποκλείονται τα intersex άτομα, που δεν αισθάνονται, ούτε άνδρες, ούτε γυναίκες.

Η Μαρίνα Γαλανού, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, μίλησε για «ιστορική μέρα», επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς έρχεται να εφαρμόσει αποφάσεις διεθνών και ευρωπαϊκών Οργανισμών για την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εξέφρασε ωστόσο την έντονη δυσφορία της για το ότι αποκλείεται το δικαίωμα επιλογής φύλου στους έγγαμους.

«Δεν χωράνε πολιτικά παιχνίδια για ανθρώπους που υποφέρουν και έχουν δεχθεί φρικτές συμπεριφορές. Θέλουμε τη στήριξη σας για την κατοχύρωση των ατομικών μας δικαιωμάτων, τουλάχιστον επί της αρχής, γιατί αφορούν το πυρήνα της δημοκρατίας», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο Φίλιππος Παγάνης, πρόεδρος της Colour Youth LGBTQI Νέων Αθήνας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως πολύ καλή εξέλιξη, αν και έχει πολλά σημεία που χρίζουν βελτιώσεων, ενώ χαρακτήρισε «παράλογο» τον αποκλεισμό ανηλίκων από την ταυτότητα φύλου.

Η Ειρήνη Συμεωνίδου, μέλος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών «Πολύχρωμο Σχολείο», επέκρινε το γεγονός ότι ο νόμος δεν δίνει άλλη δυνατότητα πέρα από τις δύο κατηγορίες φύλου, καθώς δεν προβλέπει την καταχώρηση τρίτου φύλου, όπως επίσης και το ότι «αφαιρείται από τα ανήλικα άτομα το δικαίωμα να εκφράσουν ελεύθερα την ταυτότητα τους».

«Τα τρανς παιδιά έχουν δικαίωμα να ζήσουν χωρίς αποκλεισμούς. Εμείς τα αγαπάμε, τα στηρίζουμε, είμαστε δίπλα τους. Πολλές φορές αντιμετωπίζουν μέχρι και δολοφονικές συμπεριφορές. Το νομοσχέδιο το περιμέναμε να κάνει τη ζωή μας λίγο καλύτερη. Σίγουρα δεν είναι τέλειο αλλά είναι μια καλή αρχή», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Παγώνης, μέλος της ομάδας «Υπερήφανοι Γονείς».

Τόνισε ακόμα, ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να μην είναι ψυχοφθόρες και χρονοβόρες, ζητώντας ταυτόχρονα να μην υπάρχει ο περιορισμός των 17 ετών, αλλά όλα τα ανήλικα παιδιά που το επιθυμούν να έχουν το δικαίωμα να δηλώνουν την ταυτότητα φύλου τους με τη συγκατάθεση των γονιών τους.

Η Στέλλα Μπεάλ, πρόεδρος των Οικογενειών «Ουράνιο Τόξο», μίλησε επίσης για «ιστορική στιγμή» και για «θετικό βήμα» που κάνει το νομοσχέδιο, συμπληρώνοντας όμως ότι η Πολιτεία, «για μια ακόμα φορά δημιουργεί «τρανς» δύο ταχυτήτων: Αυτούς που θα μπορούν να έχουν έγγραφα και αυτούς που θα πρέπει να διαλύσουν τους γάμους τους και δεν θα μπορούν να φαίνονται πουθενά ότι είναι γονείς των βιολογικών τους παιδιών», ανέφερε.

«Το νομοσχέδιο λύνει πολλά προβλήματα, δημιουργεί όμως και καινούργια, κυρίως στα έγγαμα τρανς, καθώς μας υποχρεώνει να πάρουμε διαζύγιο από τη σύζυγο μας, ενώ δεν έχουμε πρόθεση να χωρίσουμε. Με καλείτε να διαλέξω ανάμεσα στην οικογένειά μου και στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, στερώντας μου κυρίως το δικαίωμα μου για το βιολογικό μου παιδί», ανέφερε η Βανέσσα Βενέτη, μέλος επίσης της Οικογένειας Ουράνιο Τόξο».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι επισημάνσεις του Ραφαήλ Μπιλίδα, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Athens Pride.

Για «εξαιρετικά θετικό βήμα» έκανε λόγο η Καλλιόπη Λυκοβάρδη, βοηθός του Συνηγόρου του Πολίτη, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο μετά από πολλά χρόνια, έρχεται να αναγνωρίσει τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων.

Η Ιωάννα Κονδύλη, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω αποσαφηνίσεων, ώστε όπως είπε, «να αποκλειστούν περιπτώσεις κατάχρησης της διαδικασίας από τυχάρπαστους» που θέλουν για οικονομικούς λόγους να το εκμεταλλευτούν.

Επιφυλάξεις εξέφρασε η Βιργίνα Ξενάκη, εκπρόσωπος της Εταιρίας Οικογενειακού Δικαίου, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει η ασφάλεια δικαίου, ενώ τα κριτήρια δεν είναι επαρκή για τους δικαστές.

Ο Χάρης Αποστολόπουλος, δικηγόρος, εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, εξέφρασε την αντίθεση του, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο δεν προσθέτει κάτι νέο, ενώ σημείωσε ότι και πριν δεν χρειαζόταν δικαστική άδεια για αλλαγή φύλου. «Δεν μπορεί το νομοσχέδιο να γίνει δεκτό χωρίς όρους και προϋποθέσεις για την τεκνογονία όπως μπήκαν σε Αγγλία και Ισπανία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολόπουλος.

Για «πολύ μεγάλο θετικό βήμα» μίλησε η Ελένη Ρεθυμνιωτάκη, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, προσθέτοντας ότι «σίγουρα υπάρχουν σημεία που θα μπορούσαν να βελτιωθούν».

Από την πλευρά της, η Δήμητρα Σπαθαρίδου, συντονίστρια της Δράσης του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ένα «πολύ προσδοκώμενο θετικό βήμα», ωστόσο όπως είπε, υπάρχουν ελλείψεις που δημιουργούν εμπόδια και εξαιρούν άτομα από τη διαδικασία όπως ο αποκλεισμός των έγγαμων.protothema.gr/