Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25

Βασ.Παζόπουλος: Πόσο ασφαλή είναι τα ψηφιακά νομίσματα τύπου Bitcoin


Πόσο ασφαλή είναι τα ψηφιακά νομίσματα τύπου Bitcoin
Είναι αλήθεια πως ότι δεν γνωρίζουμε, μας φοβίζει. Αυτή η φράση έχει εφαρμογή σε πολλά θέματα, αλλά για την ώρα ας περιοριστούμε στα ψηφιακά νομίσματα.
Τα ψηφιακά νομίσματα τύπου Bitcoin δεν είναι τίποτα άλλο από κανονικό χρήμα. Για αυτό η ασφάλεια τους αποτελεί καθοριστικό ζητούμενο, όσο αφορά στην αποδοχή τους από το ευρύ κοινό.
Κάθε ιδιοκτήτης τους αποδεικνύει την κυριότητα τους από την κατοχή κάποιων «κλειδιών»,

τα οποία είναι μια μεγάλη σειρά από αριθμούς. Τα κλειδιά μπορεί να τα χάσετε, να σας τα κλέψουν ή να δώσετε λάθος ποσότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν υπάρχει τρόπος ανάκτησης. Είναι σαν να σας πέφτουν χρήματα κατά λάθος από την τσέπη.
Φύλαξη σε φυσική μορφή
Ωστόσο παρέχουν δυνατότητες τις οποίες δεν έχουν ούτε τα μετρητά, ούτε ο χρυσός, ούτε οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Ένα πορτοφόλι bitcoin, που περιέχει τα κλειδιά, μπορεί να αντιγραφεί σαν ένα οποιοσδήποτε αρχείο του υπολογιστή. Μπορεί να αποθηκευτεί σε αντίγραφα, ακόμα και να εκτυπωθεί. Αντίθετα, δεν μπορείτε να δημιουργήσετε «αντίγραφα ασφαλείας» στα μετρητά ή τον τραπεζικό λογαριασμό σας.
Έχουν ειπωθεί αρκετές παρανοήσεις σχετικά με τις κλοπές. Παρόλο που τα περιστατικά είναι ατυχή για τον χρήστη, δεν τίθεται ζήτημα ασφαλείας για το ίδιο το Bitcoin. Όπως μια ληστεία τράπεζας, δεν σημαίνει ότι το ευρώ ως νόμισμα κινδυνεύει ή υποβαθμίζεται.
Επειδή ορισμένοι νοιώθουν πιο άνετα με τη φυσική αποθήκευση έναντι της πληροφοριακής ασφάλειας, μία αποτελεσματική μέθοδος είναι η μετατροπή τους σε φυσική μορφή. Τα κλειδιά μπορούν να αποθηκευθούν σε εκτυπωμένο χαρτί ή χαραγμένα σε μέταλλο, σαν ένα συμβατικό νόμισμα.
Ένα σετ κλειδιών εκτυπωμένα σε χαρτί ονομάζονται «χάρτινο πορτοφόλι» (paper wallet) και υπάρχουν πολλά δωρεάν εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία τους.
Μια νέα φιλοσοφία
Σε ένα παραδοσιακό σύστημα πληρωμών, όπως ένα σύστημα με πιστωτικές κάρτες, η πληρωμή περιέχει τα προσωπικά στοιχεία του χρήστη. Μετά την αρχική χρέωση, οποιοσδήποτε με πρόσβαση στο σωστό σημείο μπορεί να τον ξαναχρεώσει.
Μία συναλλαγή με ψηφιακά νομίσματα της block chain τεχνολογίας δεν μπορεί να πλαστογραφηθεί. Δεν αποκαλύπτει καμία προσωπική πληροφορία και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξουσιοδοτήσει επιπλέον πληρωμές.
Πιο παλιά, τα πρώιμα ψηφιακά νομίσματα ήταν κεντρικά σχεδιασμένα. Άρα λοιπόν ήταν εύκολο να δεχθούν επίθεση από χάκερς. Αυτή τους η αδυναμία τα εμπόδισε να αναδειχθούν. Σήμερα μπορείτε ακόμα και να προβείτε σε συναλλαγές μέσω ενός μη-ασφαλούς WiFi. Χωρίς κανένα απολύτως κίνδυνο.
Το Bitcoin αποτελεί το αποκορύφωμα δεκαετιών έρευνας στην κρυπτογραφία. Έχει εντελώς διαφορετική φιλοσοφία, καθώς πρόκειται για μια νέα τεχνολογία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποδείξει την εντιμότητα σε εκλογές, λαχειοφόρες αγορές, μητρώα περιουσιακών στοιχείων, ψηφιακές συμβολαιογραφικές πράξεις και πολλά άλλα.
Ο όρος peer-to-peer, ή P2P, σημαίνει ότι οι υπολογιστές που συμμετέχουν στο δίκτυο είναι ομότιμοι «peer» μεταξύ τους, ισάξιοι. Δεν υπάρχει καμία κεντρικά σχεδιασμένη υπηρεσία ή ιεραρχία μέσα στο δίκτυο. Έχει την αρχιτεκτονική του Διαδικτύου στην πρώιμη του μορφή.
Οι πληρωμές χρειάζονται χρόνο για να επαληθευτούν. Όταν πραγματοποιείς μια πληρωμή, ο παραλήπτης θα τα δει άμεσα. Απλά πρέπει να περιμένεις να γίνει αυτή η συναλλαγή αποδεκτή από τους άλλους χρήστες του δικτύου, για να επιβεβαιωθεί. Αυτό σημαίνει μια καθυστέρηση περίπου 10 λεπτών.
Ο κάθε χρήστης είναι ελεύθερος να καθορίσει σε ποιο σημείο θεωρεί μια συναλλαγή επιβεβαιωμένη, αλλά 6 επιβεβαιώσεις θεωρούνται ένα ασφαλές όριο. Όπως η αναμονή 6 μηνών σε μια συναλλαγή με πιστωτική κάρτα. 
Πηγή : Mastering bitcoin, του Ανδρέα Αντωνόπουλου 
* Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, χρηματιστηριακός αναλυτής, συγγραφέας του βιβλίου Επενδυτές χωρίς Σύνορα (www.ependytes.com).
mikrometoxos.gr