Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23

Οι Γερμανοί μαζεύουν χρυσό για στήριξη του μάρκου ύστερα απο τη διάλυση του ευρώ;


H μεταφορά χρυσού, αξίας 23,7 δισ. ευρώ, από τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι στη Φρανκφούρτη ολοκληρώθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, πολύ νωρίτερα από το 2020, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταφορά χρυσού όλων των εποχών, καθώς διακινήθηκαν 53.780 ράβδοι, βάρους 12,5 κιλών έκαστη. Η επιχείρηση διήρκεσε τέσσερα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων μεταφέρθηκαν 674 τόνοι χρυσού. Η μεταφορά πραγματοποιήθηκε από τα αποθετήρια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης και της Τράπεζας της Γαλλίας προς την έδρα της Μπούντεσμπανκ, στη Φρανκφούρτη.

Η απόφαση αυτή των Γερμανών είχε προκαλέσει αρκετά ερωτήματα, μια και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο μπορεί να χρειαστούν για να στηρίξουν ένα νέο γερμανικό μάρκο, σε περίπτωση που οι κρίσεις που περνά η Ευρωπαϊκή Ενωση οδηγήσουν σε διάλυση της ευρωζώνης. Παράλληλα, δεν μπορεί να παραβλεφθεί το ότι ο χρυσός σε εποχές κρίσης και πολέμου θεωρείται σταθερή συναλλαγματική αξία.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το 98% του γερμανικού χρυσού φυγαδεύτηκε στο εξωτερικό, μακριά από το βεληνεκές της Μόσχας, αποτελώντας το σύμβολο της γερμανικής οικονομικής ανόδου και τον φύλακα της σταθερότητάς της. Με την ολοκλήρωση της μεταφοράς του, η Μπούντεσμπανκ θα διατηρεί 1.236 τόνους στη Νέα Υόρκη, 432 τόνους στο Λονδίνο και τους υπόλοιπους στη Φρανκ-φούρτη. Η μεταφορά που ολοκληρώθηκε αφορούσε 300 τόνους από τη Νέα Υόρκη και 374 τόνους από το Παρίσι.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Μπούντεσμπανκ Καρλ – Λούντβιχ Τίλε, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε πρόσφατα, είχε υποστηρίξει ότι η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα δεν σχεδιάζει να επαναπατρίσει περισσότερα από τα μισά αποθέματα χρυσού, ενώ πρόσθεσε ότι η απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την Ε.Ε. δεν επηρέασε τα σχέδιά της, καθώς το Λονδίνο παραμένει μια βασική αγορά διαπραγμάτευσης του χρυσού και ασφαλές μέρος για αποθήκευση. Ο επαναπατρισμός έχει κοστίσει έως τώρα 6.900.000 ευρώ, είχε προσθέσει.

http://odosdrachmis.gr