Κυριακή, Σεπτεμβρίου 10

Ποιοι είναι οι "ψηφιακοί νομάδες" και γιατί θα γίνει το επάγγελμα του μέλλοντος

Ποιοι είναι οι  ψηφιακοί νομάδες  και γιατί θα γίνει το επάγγελμα του μέλλοντος
Πιθανότατα, τους έχετε δει στο Facebook ή το Instagram. Εικόνες μαυρισμένων από τον ήλιο ανθρώπων μπροστά στους φορητούς υπολογιστές τους σε μια τροπική παραλία, με μία καρύδα στο χέρι και ένα γαλήνιο χαμόγελο στο πρόσωπό τους.
Ίσως αυτές οι φωτογραφίες να μην παρουσιάζουν την πραγματικότητα και να χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον για να προκαλούν φθόνο στους ανθρώπους που δουλεύουν ωράριο 9 έως 5, ωστόσο, απεικονίζουν μια δημοφιλή τάση στον κόσμο της εργασίας. 

Πρόκειται για τους "Ψηφιακούς Νομάδες" (Digital Nomads), που είναι γνωστοί και ως παγκόσμιοι νομάδες. Είναι άνθρωποι που δουλεύουν ανεξάρτητα, από τους φορητούς υπολογιστές τους, χωρίς συγκεκριμένη τοποθεσία, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να εργαστούν ή να σπουδάσουν από το σπίτι ή από οπουδήποτε θέλουν - αρκεί να έχουν μια αξιοπρεπή σύνδεση Wi-Fi.

Ακούγεται υπέροχο; Ίσως είναι, ωστόσο πρόκειται για ένα απαιτητικό επάγγελμα με αρκετές δυσκολίες.  



Ποιοι είναι οι νομάδες;

Παρόλο που δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ψηφιακών νομάδων που ταξιδεύουν στον κόσμο, γνωρίζουμε ότι μέχρι το 2020 ένας στους τρεις Αμερικανούς θα δουλεύει από το σπίτι, οπότε η δυναμική ανάπτυξης του επαγγέλματος είναι τεράστια.

Ένας ειδικός σε θέματα εργασίας προβλέπει ότι μέχρι το 2035 θα υπάρχουν έως και 1 δισεκατομμύριο ψηφιακοί νομάδες. 

Οι περισσότεροι από αυτούς τους σύγχρονους οδοιπόρους είναι άνθρωποι που γεννήθηκαν μεταξύ 1980 και 2000 - γνωστοί και ως millennials. Έχοντας βαρεθεί την καταναλωτική κοινωνία και τα ωράρια 9 έως 5, εκτιμούν περισσότερο την απόκτηση νέων εμπειριών, ειδικά μέσα από τα ταξίδια, και όχι τα υλικά αγαθά.


Ποια είναι τα επαγγέλματά τους;


Παραδοσιακά, οι "ψηφιακοί νομάδες" εργάζονται σε τομείς της τεχνολογίας, όπως το web development ή ο σχεδιασμός. Σήμερα, πολλές περισσότερες καριέρες προσφέρονται για τον ψηφιακό τρόπο ζωής των νομάδων, που σημαίνει ότι συγγραφείς, μεταφραστές, διαχειριστές μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κοινωνικοί επιχειρηματίες, bloggers, αναλυτές, σύμβουλοι και πολλοί ακόμη μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους από τους φορητούς υπολογιστές τους με μια σύνδεση Wi-Fi, χωρίς φυσική παρουσία σε χώρο εργασίας.

Δεν είναι όλοι αυτοί οι παγκόσμιοι νομάδες επιχειρηματίες ή αυτοαπασχολούμενοι. Αντίθετα, πολλοί εργάζονται σε εταιρείες, αλλά έχουν την επιλογή να το κάνουν εξ αποστάσεως. Μάλιστα, πολλές εταιρείες αρχίζουν να προσφέρουν τέτοιου είδους θέσεις εργασίας στους υπαλλήλους τους.


Οι δυσκολίες

Η Kate Smith είναι μία από τις πιο διάσημες ψηφιακές νομάδες στο διαδίκτυο. Έχουν παρουσιάσει τον πρωτότυπο τρόπο εργασίας της μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο όπως: Buzzfeed, Fast Company, CNN, Atlas Obscura και Mashable. Είναι επίσης ιδιοκτήτρια ενός δημοφιλούς ιστολογίου που ονομάζεται The Remote Nomad, ενώ πρόσφατα δημιούργησε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται WiFly Nomads με στόχο να διδάξει στους αρχάριους πώς να μπουν στον χώρο της εξ αποστάσεως εργασίας και να γίνουν επιτυχημένοι ψηφιακοί νομάδες.

Μιλώντας στην huffingtonpost, εξήγησε ότι ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής δεν είναι τόσο εύκολος όσο ακούγεται.

Έχοντας αφήσει μια "ονειρεμένη" δουλειά στον χώρο της διαφήμισης, η Kate πήγε σε 12 χώρες και ταξίδεψε με άλλους 70 ψηφιακούς νομάδες μέσω ενός φημισμένου προγράμματος που λέγεται “Remote Year".  Παρά την προθυμία της να προσαρμοστεί σε αυτή τη ζωή, η αρχή δεν ήταν τόσο απλή.

"Παρόλο που έκανα ό, τι μπορούσα, τίποτα δεν μου έβγαινε. Είχα πρόβλημα να βρω μια εξ αποστάσεως δουλειά, οπότε είπα "Εντάξει θα κλείσω το αεροπορικό εισιτήριο και θα δούμε." Στη συνέχεια, ο φορητός υπολογιστής μου χάλασε. Φαινόταν ότι όλα σχεδόν ήταν εναντίον μου".

"Εδώ πρέπει να δώσετε προσοχή. Ο τρόπος ζωής μπορεί να μοιάζει ιδανικός, αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά. Δεν είναι εύκολο να αναλάβετε μία εξ αποστάσεως εργασία ή να ξεκινήσετε μια βιώσιμη επιχείρηση", αναφέρει η Kate.

Mέσα από το πρόγραμμα WiFly, η Kate έχει σκοπό να δώσει στους ενδιαφερόμενους μια πρώτη αίσθηση για τον τρόπο ζωής του Digital Nomad ενώ παράλληλα τους διδάσκει πώς να βρουν μια καλή εξ αποστάσεως εργασία ή να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.




επιμέλεια: Βιβή Συργκάνη, enallaktikos.gr | Με πληροφορίες από opencolleges.edu.au, huffingtonpost.com

http://www.enallaktikos.gr/