Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 21

Ντομπρόβσκις: Επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης η αύξηση των φόρων

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Από την Αθήνα εξαρτάται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δήλωσε ο Ντομπρόβσκις (Φωτογραφία: EUROKINISSI)
Από την Αθήνα εξαρτάται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δήλωσε ο Ντομπρόβσκις (Φωτογραφία: EUROKINISSI)

Στο χέρι της Αθήνας είναι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος έως τα τέλη του χρόνου, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν απαίτηση των δανειστών η αύξηση της φορολογίας στη χώρα μας, αλλά μία επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης.
«Πρώτα από όλα, συζητήσαμε εκτενώς με τις ελληνικές αρχές τη σύνθεση των μέτρων, το ύψος
φορολογικών αυξήσεων, το ύψος των δαπανών. Και ήταν επιλογή της κυβέρνησης να επικεντρωθεί αισθητά στην αύξηση των φόρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Αναφερόμενος στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και την επιθυμία των δανειστών να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου, τόνισε ότι αυτό θα καθοριστεί από το αν η ελληνική πλευρά εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα.
«Οπως ξέρετε υπάρχουν 95 προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθούν και πολλά από αυτά αφορούν τη εφαρμογή μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί. Το ιδανικό χρονοδιάγραμμα θα είναι να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου. Αυτό που θα το καθορίσει είναι η πρόοδος της ελληνικής πλευράς στην εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων», απάντησε σε σχετική ερώτηση.
Τέλος, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτο έπειτα από το Eurogroup, περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια, ο Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι αυτή η συζήτηση είναι λίγο πρώιμη.
«Εχουμε ακόμη μπροστά μας τρίτη αξιολόγηση. Πρώτα θα εστίαζα στην προετοιμασία των προϋπολογισμών των επόμενων ετών διασφαλίζοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στο 3,5% του ΑΕΠ», συμπλήρωσε.

Πηγή:  | iefimerida.gr