Κραυγή αγωνίας από τον Έλληνα δημιουργό για τα δεινά που περνά η χώρα

«Η Ελλάδα και οι Έλληνες πρέπει να αντισταθούν για όλα τα χρόνια που πέρασαν, που περνούν και που θα περάσουν. Δεν υπάρχει άλλη ελπίδα για το λαό μας». Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μίκης Θεοδωράκης
Όπως δηλώνει μάλιστα πασχίζει ακόμα και σήμερα
να αρθρώσει την ταυτότητά του, δεν βλέπει όμως τους βοηθούς που να ψάχνουν κι αυτοί την ελπίδα ως τα δάκρυα και τη χαρά ίσα με την απόγνωση.

«Θα με φάει το αληθινό χρέος μου στην Ελλάδα»

«Πάντοτε ήμουν δείκτης του μεγάλου ρολογιού της Ελλάδας. Και οι ώρες είναι κρίσιμες και οι σύντροφοι λιγόστεψαν. Άλλοι αφομοιώθηκαν, άλλοι ταΐζουν το εγώ τους κι άλλοι δεν έχουν όραμα. Αλλά το αληθινό μου χρέος στην Ελλάδα θα με φάει», δηλώνει ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ερωτηθείς για την κατάσταση στη χώρα μας ο Μίκης Θεοδωράκης δηλώνει ότι τον τρομάζουν δύο φαινόμενα. Η διάλυση κάθε έννοιας δημόσιας συνοχής και η εμφάνιση φασιστικών φαινομένων που αποκτούν λαϊκή βάση.

«Οδηγούμεθα σε συνθήκες ζούγκλας χωρίς εμφανείς δυνάμεις προστασίας, ούτε κοινωνικές, συλλογικές ούτε κρατικές, μιας και την ελληνική αστυνομία την χαρακτηρίζουν δύο φαινόμενα. Η διάλυση ενός μέρους της και η φασιστικοποίηση ενός άλλου, κυρίως στα ΜΑΤ», καταλήγει ο Μίκης Θεοδωράκης