Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 6

Τσακαλώτος: Ρυθμίσεις για αύξηση εισοδημάτων χωρίς μείωση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, μόνο μειώσεις σε συντάξεις!

Νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, υποστήριξε πως οραματίζεται χώρους εργασίας, όπου δεν θα κυριαρχεί μόνο η βούληση του εργοδότη. tsakalotosΟ υπουργός Οικονομικών διέψευσε πως στο πρόσφατο EuroWorking Group δέχθηκε παρατηρήσεις από τους δανειστές για καθυστέρηση στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων και των αποκρατικοποιήσεων, παραδέχθηκε ωστόσο πως το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας έχει δεχθεί τις ενστάσεις των θεσμών, όχι όμως και την απαίτηση για απόσυρσή του.

«Όπως βλέπετε, δεν έχουν μεγαλώσει τα αυτιά μου. Το λέω, γιατί διαβάζω ότι πήγα στις Βρυξέλλες και μου τράβηξαν τα αυτιά για ιδιωτικοποιήσεις που δεν έγιναν. Καμία συζήτηση δεν έγινε. Διαβάζω επίσης ότι μου τράβηξαν τα αυτιά για προαπαιτούμενα που δεν έγιναν και μας έβαλαν νέα και για νομοσχέδια που φέραμε και δεν τους είχαμε ενημερώσει. Ούτε γι' αυτό έγινε αναφορά στην συνάντηση στις Βρυξέλλες» είπε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος: «Το νομοσχέδιο που συζητάμε το έχουμε δείξει στους θεσμούς. Μπορεί να έχουν κάποιες αντιρρήσεις, αλλά δεν υπάρχει backtracking -όπως λέμε όταν μας ζητάνε να αποσύρουμε σχέδια νόμου. Είναι ένα δικαιωματικό νομοσχέδιο, που διευρύνει τα δικαιώματα με τρόπο που έπρεπε να έχει βαθιά στήριξη. Δεν έγινε καμία αναφορά με Μοσκοβισί γι' αυτό το νομοσχέδιο ούτε για κάποιο άλλο που μας ζητούν να το πάρουμε πίσω. Άρα, τα αυτιά μου είναι όπως τα έχετε συνηθίσει».
Νωρίτερα βέβαια, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι είναι εκτός πραγματικότητας οι πληροφορίες ότι οι δανειστές έχουν ενστάσεις για σημεία του προτεινόμενου σχεδίου νόμου.
Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι οι προωθούμενες διατάξεις αποτελούν μέρος του σχεδίου για την έξοδο από την κρίση, σημειώνοντας πως «όταν βγούμε από την κρίση, θα βγούμε με κάποιες αρχές, αξίες και θεσμούς, που λένε ότι δεν θα επιστρέψουμε στο μοντέλο προ του 2009».
Ο ίδιος ανέφερε πως «τρεις άμεσοι λόγοι εισόδου στην κρίση ήταν: το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι χρηματοοικονομικές ανισορροπίες και οι ανισότητες. Σε όλο τον δυτικό κόσμο από το 1980 και μετά το μερίδιο εργασίας μειώθηκε. Δεν υπάρχει μοντέλο που να λέει στον κόσμο της εργασίας ότι θα υπάρξει ανάπτυξη και θα λάβετε μέρος και εσείς».
«Στον καπιταλισμό προ του 2009 στην Ελλάδα είχαμε τον κακό επιχειρηματία. Όλοι μιλάγαμε γι' αυτό, αλλά δεν υπήρχαν επιχειρήματα για να αντιμετωπιστούν όσοι δεν πλήρωναν τους εργαζόμενους. Την περίοδο που μειώθηκε το μερίδιο της εργασίας, μειώθηκε και η παραγωγικότητα. Ο εργοδότης είχε πάντα την εύκολη λύση να μην δηλώσει τους εργαζόμενους και να μην τους πληρώσει» είπε σε άλλο σημείο, για να υποστηρίξει ότι οι αξίες της σοσιαλδημοκρατίας «γκρεμίστηκαν» από τις πολιτικές «των Σημίτη, Σρέντερ και Μπλερ».
Αύξηση εισοδημάτων χωρίς μείωση μισθών
«Υποσχεθήκαμε ότι μπορούμε να κοιτάμε το νέο χωρίς να επιστρέψουμε στο παλιό μοντέλο του 2009» ανέφερε ο υπουργός, για να συμπληρώσει «Για εμάς δεν είναι όλα οικονομία. Αυτό που φέρνουμε θα σπρώξει τους εργοδότες να βρουν τρόπους αύξησης των εισοδημάτων τους χωρίς να μειώσουν μισθούς. Στο "Κεφάλαιο" υπάρχει σημείο όπου ο Μαρξ μιλά για ελευθερία και λέει ότι στον Καπιταλισμό η ελευθερία τελειώνει στην είσοδο των εργοστασίων. Εμείς λέμε ότι οι εργαζόμενοι-ες είναι αδιαίρετοι. Δεν μπορεί να είσαι δημοκράτης και να ψηφίζεις και να συζητάς και στο χώρο δουλειάς να είσαι σκλάβος. Αν θέλεις να έχεις δημοκρατία και σκεπτόμενους ανθρώπους, δεν μπορεί να υπάρχουν εργασιακοί χώροι που να λένε ότι εδώ ισχύει μόνο η βούληση του εργοδότη. Το μοντέλο μας θα είναι πιο δίκαιο και αναπτυξιακό. Και θα δημιουργεί ανθρώπους με σεβασμό».
  • matrix24.gr