Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 8

Δρόμος θανάτου για τους Έλληνες πολίτες η τρίτη αξιολόγηση

ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΣΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ
Η τρίτη αξιολόγηση βρίσκεται μπροστά στον δρόμο της κυβέρνησης με την διαδρομή να αναμένεται να έχει πολλά «αγκάθια» καθώς τα βήματα που απαιτούνται αναμένονται να πληγώσουν ακόμα περισσότερο το τσακαλακωμένο προφίλ του κυβερνώντος κόμματος.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μαζί με τον Γιώργο Χουλιαράκη συναντήθηκαν με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί και συμφώνησαν πως η αξιολόγηση πρέπει να έχει
κλείσει μέχρι τέλος του έτους ώστε να μην παρεκκλίνει για ακόμα μια φορά η πορεία της ελληνικής οικονομίας και να βγει στις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018.
Από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών να έρχονται για να προετοιμάσουν το έδαφος για τα κορυφαία στελέχη της Τρόικας που φτάσουν στην Αθήνα στο τελευταία δεκαήμερο του Οκτωβρίου για την εκκίνηση της τρίτης αξιολόγησης.
Τι μπορεί να βάλει μπλόκο στην τρίτη αξιολόγηση:
1. Το ΔΝΤ: Οι νέες απαιτήσεις του Ταμείου που αφορούν στη μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2019 αντί του 2020, τη μεταφορά των αντίμετρων στο 2023 αντί για τη διετία 2019-2020 και τη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου (AQR) για τις τράπεζες είναι πολύ πιθανόν να βάλουν «φωτιά» στη διαπραγμάτευση.
Το ΔΝΤ εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι απαιτείται νέα ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, ύψους 10 δισ. ευρώ, και με την Κομισιόν να απαντά ότι οι «ελληνικές τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και η προτεραιότητα τώρα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια». Όπως δήλωσε χθες η εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ανίκα Μπράιτχαρτ, «οι ελληνικές τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και τώρα προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι το οποίο περιγράφεται εκτενώς στο μνημόνιο οικονομικής πολιτικής και στη συμφωνία του περασμένου Ιουνίου με τις ελληνικές αρχές».
2. Τα προαπαιτούμενα: Από τα 113 προαπαιτούμενα που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση, μέχρι τα Χριστούγεννα θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί τα 95 και ήδη «έχουμε μείνει πίσω» όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Πολλά που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί το καλοκαίρι καθυστερούν. Μεταξύ αυτών, ο επανυπολογισμός του 30% των αιτήσεων συνταξιοδότησης με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, η δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών, η προσαρμογή του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ ΔΕΗ 0,00%, η αξιολόγηση και η κινητικότητα στο Δημόσιο.
3. Οι γερμανικές εκλογές: Καθοριστικό ρόλο στην τρίτη αξιολόγηση αναμένεται να διαδραματίσει η στάση που θα κρατήσει η νέα γερμανική κυβέρνηση. Οι θέσεις Γερμανίας και ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα θα ξεκαθαριστούν κατά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον. Οι δύο αυτοί σταθμοί θα καθορίσουν και την πορεία των διαπραγματεύσεων της τρίτης αξιολόγησης, που θα ξεκινήσει αμέσως μετά, με την κάθοδο στην Αθήνα των ομάδων των δανειστών από τις 16 μέχρι και τις 18 Οκτωβρίου.
Στη συνάντηση Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με Μοσκοβισί μπήκαν στον τραπέζι της συζήτησης όλα τα «αγκάθια» της νέας διαπραγμάτευσης:
- Ιδιωτικοποιήσεις: Ο Γάλλος επίτροπος έβαλε θέμα εσόδων ύψους 5,4 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις έως και το 2018, καλώντας τους υπουργούς να ανεβάσουν ταχύτητα. Για την επίτευξη του στόχου των 5,4 δισ. ευρώ θα πρέπει στους επόμενους μήνες να ολοκληρωθεί ένα ακόμη κύμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και από το νέο ταμείο στο οποίο έχει συμφωνηθεί να μεταφερθούν 18 ΔΕΚΟ και κρατικές επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι μεγαλύτερες αντιδράσεις αναμένεται να δημιουργηθούν από την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και τη ΔEH.
- Προϋπολογισμός 2018: Ο προϋπολογισμός του 2018 ενσωματώνει νέα ψηφισμένα μέτρα για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού θα «σκαναριστούν» από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που θα βρίσκονται στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ενώ το προσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου.
- «Κοινωνικό πακέτο»: Τα μέτρα που θα εξαγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα περάσουν από το μικροσκόπιο των δανειστών, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν οι εξαγγελίες κινούνται σε μνημονιακή τροχιά.
- Ληξιπρόθεσμα χρέη: Στο επίκεντρο της χθεσινής συζήτησης βρέθηκαν και τα κρατικά «φέσια» και η πρόοδος που σημειώνεται στην εκκαθάριση αυτών των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Για να μπορέσει η Αθήνα να λάβει τη δόση των 800 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να έχει προωθήσει προς τους φορείς οφειλές σε ποσοστό άνω του 80%. Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα στείλει τα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα την ερχόμενη εβδομάδα..thepressroom.gr