Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 18

Πώς μπορείς να σπουδάσεις... δωρεάν

Πώς μπορείς να σπουδάσεις... δωρεάν

Υποτροφίες και οικονομική ενίσχυση στους φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες από το BCA

Τρόπους να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα, ξεκινώντας από ένα ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα που θα τους παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις για μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία, αναζητούν χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο, μετά την αποφοίτησή τους από το σχολείο. Άλλωστε η
εισαγωγή σε μια σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί το πρώτο και βασικό βήμα την περίοδο της ενηλικίωσης και μετάβασης στον κόσμο της αγοράς εργασίας.

Στην Ελλάδα του 2017 όμως, αυτό το «επόμενο βήμα» δεν είναι το ίδιο εύκολο για όλους τους νέους, εν δυνάμει προπτυχιακούς φοιτητές. Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια σημαντική μερίδα των ελληνικών οικογενειών, βάζουν συχνά αστερίσκους στις προϋποθέσεις για τη μεταλυκειακή τους εκπαίδευση. Ίδια η αιτία και για όσους ολοκλήρωσαν τον πρώτο κύκλο σπουδών και επιθυμούν να εξειδικευθούν με μεταπτυχιακές σπουδές σε ένα συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, αλλά δεν μπορούν.

Και κάπου εδώ εμφανίζεται ο θεσμός της υποτροφίας. Πολλοί θεωρούν το κράτος τον μοναδικό φορέα δωρεάν εκπαίδευσης. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι διαφορετική. Κληροδοτήματα, ιδρύματα και διεθνείς οργανισμοί έχουν τη δική τους συμμετοχή σε αυτό που καλείται δωρεάν παιδεία (τριτοβάθμια και τη μεταπτυχιακή εκπαίδευση). Ως εκ τούτου χιλιάδες υποτροφίες δίδονται κάθε χρόνο σε προπτυχιακούς φοιτητές από ιδιωτικούς φορείς, με τις καλές ακαδημαϊκές επιδόσεις, την οικονομική κατάσταση αλλά και τον επιστημονικό τομέα στον οποίο θέλει ο υποψήφιος να εντρυφήσει, να βρίσκονται μεταξύ των βασικών παραγόντων στην απονομή τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ταμείου Υποτροφιών και Οικονομικής Ενίσχυσης του BCA που προσφέρει κάθε χρόνο οικονομική ενίσχυση σε υποψήφιους που επιθυμούν να σπουδάσουν αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολία στη καταβολή των διδάκτρων. Πρόκειται για 55 μεγάλες εταιρίες και επιχειρήσεις της ελληνικής αγοράς, που συνδράμουν και στέκουν αρωγοί του Ταμείου Υποτροφιών του Κολλεγίου BCA, στηρίζοντας τη θέση ότι «η σημερινή οικονομική δυσχέρεια δε θα πρέπει να αποτελεί σε καμία περίπτωση εμπόδιο για τους νέους και τις νέες που έχουν το ταλέντο και τη θέληση να σπουδάσουν και να διακριθούν».

Το Ταμείο Υποτροφιών και Οικονομικής Ενίσχυσης του Οικονομικού Κολλεγίου, κάθε ακαδημαϊκό έτος, με γνώμονα τις ανάγκες της αγοράς, προκηρύσσει προγράμματα χρηματοδότησης σπουδών τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 η κατάθεση αίτησης Οικονομικής Ενίσχυσης σε υποψήφιους που επιθυμούν να σπουδάσουν αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολία γίνεται εδώ

 .protothema.gr