Κυριακή, Σεπτεμβρίου 17

Ο «μαύρος» Σεπτέμβρης του Αλέξη Τσίπρα: Τα αφηγήματα της ΔΕΘ πήγαν… περίπατο!

Ο «μαύρος» Σεπτέμβρης του Αλέξη Τσίπρα: Τα αφηγήματα της ΔΕΘ πήγαν… περίπατο!

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ, ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΧΑΛΑΣΑΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Η σοφή παροιμία λέει «μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μη λες» και φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας βιάστηκε πριν από μία εβδομάδα στα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ να αναλύσει το νέο κυβερνητικό αφήγημα περί «Grinvest» και να μιλήσει για αναδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού σε όλα τα επίπεδα.
Ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο Σεπτέμβρης θα εξελισσόταν σε μήνα που θα «φλέρταρε» με το νόμο του Μέρφυ (σ.σ. «Όταν κάτι είναι να πάει στραβά, τότε θα πάει σίγουρα»).

Το ανάθεμα και η Eldorado Gold

Η αρχή έγινε τη Δευτέρα (11/09/2017), με την απόφαση της Eldorado Gold, η οποία ανακοίνωσε την αναστολή των επενδυτικών της δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. Η είδηση προκάλεσε σφοδρότατη διαμάχη ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, με τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να ρίχνουν μεν το ανάθεμα στην εταιρεία σε κάθε ευκαιρία (Διαβάστε ΕΔΩ και ΕΔΩ), αλλά την ίδια στιγμή να είναι φανερά μουδιασμένοι, καθώς η εξέλιξη αυτή έστειλε στα… αζήτητο το κυβερνητικό «Grinvest», προτού καν συμπληρωθεί ένα εικοσιτετράωρο από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Υπάρχει, βεβαίως, κι ένα ζήτημα: Πώς μπορεί ο κ. Τσίπρας να μιλά για φιλική χώρα προς τις επενδύσεις και την ίδια στιγμή 2.400 εργαζόμενοι με οικογένειες να μένουν στο δρόμο;

«Τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό και πρόσθετα μέτρα

Την ίδια στιγμή κι ενόσω εξελισσόταν η εβδομάδα, τόσο οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού στο «Βελλίδειο», για αλλαγή σελίδας στην ελληνική οικονομία, άρχισαν να θυμίζουν κακόγουστο αστείο.
Το δεύτερο χτύπημα για το Μαξίμου ήρθε από στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, το οποίο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για πρόσθετα μέτρα το 2018 (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ), με τον ΣΥΡΙΖΑ, διά της Ράνιας Σβίγκου να τρέχει κατόπιν εορτής να… μαζέψει τ’ ασυμμάζευτα και να υποστηρίζει πως παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του συγκεκριμένου στελέχους.
Το κακό για την κυβέρνηση τρίτωσε μετά και την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών την Πέμπτη (14/09/2017) ότι υπάρχει σημαντική υστέρηση στα έσοδα του κρατικού Προϋπολογισμού, με την «τρύπα» να ξεπερνά τα 1,7 δισ. ευρώ. (Δείτε ΕΔΩ)

Και κάπως έτσι καταρρίφθηκε και το αφήγημα του κ. Τσίπρα περί «καλού διαχειριστή».