Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 21

«Καθ΄ οδόν προς το Αφγανιστάν» επιπλέον Αμερικανοί στρατιωτικοί

«Καθ΄ οδόν προς το Αφγανιστάν» επιπλέον Αμερικανοί στρατιωτικοί
Η πλειονότητα των 3.000 επιπλέον Αμερικανών στρατιωτικών που θα αναπτυχθούν στο Αφγανιστάν, όπως προβλέπει η νέα στρατηγική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, βρίσκονται ήδη καθ' οδόν προς τη χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο, η τελευταία φάση του οποίου διαρκεί πλέον 16 χρόνια, γνωστοποίησε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Πενταγώνου Τζιμ Μάτις.


Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας είχε δηλώσει πρόσφατα στους δημοσιογράφους πως θα αναπτυχθούν «πάνω από 3.000» στρατιωτικοί στο Αφγανιστάν, οι οποίοι θα ενισχύσουν τη δύναμη των περίπου 11.000 στρατιωτικών που βρίσκεται ήδη εκεί.

«Ειλικρινά, δεν έχω ακόμη υπογράψει τα τελευταία φύλλα πορείας καθώς ακόμη μελετάμε τις λεπτομέρειες», τόνισε ο επικεφαλής του Πενταγώνου, δικαιολογώντας έτσι το γιατί δεν έδωσε συγκεκριμένους αριθμούς.

«Η πλειονότητα βρίσκεται καθ' οδόν ή έχει ήδη κληθεί και θα προτιμούσα να μη δώσω καμιά επιπρόσθετη πληροφορία που θα μπορούσε να βοηθήσει τον εχθρό», συμπλήρωσε ο Μάτις.

Ο πρόεδρος Τραμπ αναίρεσε τον Αύγουστο την υπόσχεσή του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας πως ο στρατός των ΗΠΑ θα «έφευγε από το Αφγανιστάν», ανακοινώνοντας την απόφασή του να αναπτυχθούν χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες και εντείνοντας την αμερικανική πίεση στο Πακιστάν, κατηγορώντας το Ισλαμαμπάντ ότι προσφέρει ασφαλές καταφύγιο στους «πράκτορες του χάους».

Οι ΗΠΑ κάλεσαν ταυτόχρονα τους εταίρους τους στο NATO να ενισχύσουν επίσης τις δικές τους στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν..zougla.gr