Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25

Τα Σκόπια αλλάζουν όνομα στο αεροδρόμιο: Δείτε πώς θέλουν να το ονομάσουν

Τα Σκόπια αλλάζουν όνομα στο αεροδρόμιο: Δείτε πώς θέλουν να το ονομάσουν
Κινήσεις για αλλαγή των σχέσεων με την Ελλάδα
Την επανέναρξη των συνομιλιών με την Αθήνα φέρεται να επιθυμεί η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, δείχνοντας διάθεση να αφήσει πίσω την εθνικιστική ρητορική της προηγούμενης κυβέρνησης του προκλητικού Νίκολα Γκρουέφσκι.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας θέτει στην κορυφή της ατζέντας το ζήτημα της ονομασίας και επιχειρεί επίθεση φιλία προς την Ελλάδα.
Ο Νικολά Ντιμιτρόφ μάλιστα, επεσήμανε πως στο πλαίσιο αυτό η σκοπιανή κυβέρνησης είναι διατεθειμένη να προχωρήσεις σε μετονομασία δρόμων, σταδίων, ακόμα και του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος».
Την ιδέα χαρακτήρισαν «εξαιρετική» τα ΜΜΕ της χώρας, υποστηρίζοντας πως διαμορφώνεται ένα καλύτερο κλίμα.
Μία σκέψη είναι να μετονομαστεί σε «Μητέρα Τερέζα», ενώ η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «SLOBODEN PECHAT», σε κύριο άρθρο της, προτείνει τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Κίρο Γκλιγκόροφ». Η ονομασία «Μέγας Αλέξανδρος» δόθηκε στο αεροδρόμιο μετά την άνοδο στην εξουσία του Νίκολα Γκρουέφσκι.
Η θετική αντίδραση σημαντικής μερίδας του σκοπιανού Τύπου, ωστόσο, δεν μονοπώλησε το ενδιαφέρον, καθώς δεν ήταν λίγα τα Μέσα που εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους, στηρίζοντας πιο εθνικιστικές απόψεις.
Ο αντιπολιτευόμενος τηλεοπτικός σταθμός «ALFA TV» χαρακτηρίζει την αναφορά της «FAZ» ως ένδειξη πως η κυβέρνηση των Σκοπίων «ετοιμάζεται να υποκύψει στις πιέσεις της Ελλάδας».
Ο επίσης αντιπολιτευόμενος τηλεοπτικός «TV NOVA» σημειώνει ότι μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, ο Έλληνας ΥΠΕΞ έθεσε ως προϋπόθεση για την επίτευξη προόδου στις συνομιλίες για το όνομα, την εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού από τα Σκόπια και εκτιμά ότι το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας ουσιαστικά «προαναγγέλλει κινήσεις προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των Ελλήνων».
Το πρακτορείο ειδήσεων «MIA» μετέδωσε την αντίδραση στο δημοσίευμα της FAZ του προέδρου της αποκαλούμενης «Μακεδονικής Συμμαχίας», Γκιόργκια Τζορτζ Ατανάσοσκι, ο οποίος χρησιμοποιεί ιδιαιτέρως υψηλούς εθνικιστικκούς τόνους, χαρακκτηρίζοντας τις αναφορές για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων ως «δοκιμαστικό μπαλόνι» που έχει ως στόχο να δοκιμάσει την κοινή γνώμη στασ Σκόπια «για όσα θα ακολουθήσουν».