Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 15

Πολ Κρούγκμαν: Η Ελλάδα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από το Πουέρτο Ρίκο

O Νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Κρούγμαν που έχει υποστηρίξει την ανάγκη εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ,σε πρόσφατο άρθρο του στους New York Times, εξηγεί γιατί κατάσταση της χρεοκοπημένης  Ελλάδα είναι χειρότερη απ’ αυτήν του επίσης χρεοκοπημένυ Πουέρτο Ρίκο.Η μικρή νησιωτική αυτή χώρα που συνδέεται στενά με τις ΗΠΑ βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης και δεν είναι λίγοι όσοι αναζητούν πιθανές ομοιότητες μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πολ Κρούγκμαν που έχει επανειλημμένα αρθρογραφήσει και μιλήσει σε δημόσια πάνελ για την Ελλάδα, αναλύει γιατί οι ιστορίες των δύο χωρών είναι διαφορετικές. Και διαπιστώνει, ότι το Πουέρτο Ρίκο, έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες από την Ελλάδα να ξεπεράσει την δύσκολη συγκυρία χωρίς να φθάσει στην καταστροφή, σε αντίθεση με την Ελλάδα.

Στο άρθρο του στους ΝΥΤ, ο Πολ Κρούγκμαν αναφέρει: «Την Παρασκευή η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο ανακοίνωσε ότι δεν θα έκανε μια πληρωμή στους πιστωτές της. Για τεχνικούς λόγους, οι υπεύθυνοι υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για χρεωκοπία. Αυτό όμως δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Μήπως είναι λοιπόν το Πουέρτο Ρίκο, η Ελλάδα της Αμερικής; Όχι, δεν είναι. Και είναι σημαντικό να κατανοήσουμε γιατί».
«Η οικονομική κρίση στο Πουέρτο Ρίκο είναι κυρίως ένα υποπροϊόν μιας γενικευμένης οικονομικής κατάρρευσης. Η κυβέρνηση προσπάθησε να αντισταθεί με έναν μεγάλο δανεισμό. Και τώρα χτυπάει στον τοίχο. Υπήρξε μια εποχή που το νησί πήγαινε αρκετά καλά, και ενισχύθηκε και από μια ειδική ομοσπονδιακή φοροαπαλλαγή. Όμως η φοροαπαλλαγή έληξε το 2006, και από τότε, και λόγω της παγκόσμιας κρίσης, όλα δούλεψαν εναντίον του Πουέρτο Ρίκο. Στην ουσία το νησί αυτό βρέθηκε στην χειρότερη κατάσταση την πιο ακατάλληλη ώρα».
Ποιά όμως είναι ακριβώς η διαφορά με την Ελλάδα; Όπως αναφέρει ο Κρούγκμαν: «Παρ’ ότι η οικονομία του Πουέρτο Ρίκο έχει υποστεί καθίζηση, ο πληθυσμός της, που αναμφισβήτητα υποφέρει, δεν ζει με τίποτα με τις καταστροφές που βιώνουμε στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, η κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 30% την ίδια στιγμή που στο Πουέρτο Ρίκο συνεχίζει να ανεβαίνει. Και αυτό συμβαίνει γιατί το Πουέρτο Ρίκο είναι μέρος της οικονομικής Ένωσης με τις ΗΠΑ. Μπορεί η οικονομία του να παραπαίει  όμως η ενίσχυση από τις ΗΠΑ (σε πόρους για κοινωνική ασφάλιση και πολλά άλλα) αυξήθηκε. Δηλαδή το Πουέρτο Ρίκο παίρνει άμεση δωρεάν οικονομική ενίσχυση που αντίστοιχή της δεν εννοείται στην Ευρώπη».
Κάνοντας στην συνέχεια μια ανάλυση των δεσμών μεταξύ ΗΠΑ και Πουέρτο Ρίκο, ο γνωστός οικονομολόγος καταλήγει στο άρθρο του: «Προφανώς υπάρχουν πολλά προβλήματα που δημιουργεί η στενή σχέση των δύο χωρών, σε θέματα όπως ο κατώτατος μισθός που το ενδεχόμενο της ανόδου του -όπως στην Αμερική- θα οδηγήσει σε μείωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας».
«Όμως τέτοια προβλήματα αντιμετωπίζονται εύκολα. Ιδίως όταν η στρατηγική στις ΗΠΑ είναι ότι η πολλή λιτότητα είναι αυτοκαταστροφική. Και θα ήταν μία πολύ κακή ιδέα να αφήσουν τα hedge funds να ορμήξουν και να καταστρέψουν για παράδειγμα το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, στο όνομα μιας δημοσιονομικής υπευθυνότητας».
«Συνολικά πάντως, το Πουέρτο Ρίκο, σε αντίθεση με την Ελλάδα, είναι μία από αυτές τις κακές στιγμές που όμως απέχουν πολύ από την απόλυτη καταστροφή. Και το μεγάλο πλεονέκτημα αυτή την στιγμή είναι η η κεντρική κυβέρνηση, ένα ομοσπονδιακό σύστημα που προσφέρει το απαραίτητο δίχτυ ασφαλείας σε περιόδους ανάγκης στους αμερικανούς πολίτες όπου και αν τυχαίνει αυτοί να ζουν» καταλήγει το άρθρο του Πολ Κρούγμαν στους
New York Times.
http://odosdrachmis.gr/