Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 1

«Ή εμείς ή αυτοί» σε πολλές εκδοχές

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
 Τ​​ο μόνο ελαφρυντικό για το non-paper του Μαξίμου, σχετικά με την επίθεση στο κτίριο του πρώην Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, διά του οποίου απέδωσε τον χουλιγκανισμό στον «Ρουβίκωνα», είναι η προϊστορία του σε προχειρότητες. Εδώ κόντεψαν να χρεοκοπήσουν τη χώρα διότι προχείρως υπολόγισαν ότι οι εταίροι «θα μας τα δώσουν, δεν μπορούν να μην μας τα δώσουν»,
θα σκεφτόταν δυο φορές ένα κείμενο που δεν έχει τυπικώς τη σφραγίδα της κυβέρνησης; Θέλουμε να πιστεύουμε –διότι αλλιώς πρέπει να ανησυχήσουμε στα σοβαρά– ότι ο «Ρουβίκωνας» και άλλες ομάδες χουλιγκάνων δεν αποτελούν τα SA του αριστεροδεξιού υβριδίου, ότι η ανεπίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου είναι προϊόν της ίδιας ανεμελιάς με την οποία γίνεται η διακυβέρνηση του τόπου τα τελευταία δυόμισι χρόνια.
Για το γεγονός όμως ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ απέφυγαν να καταδικάσουν επισήμως την επίθεση δεν υπάρχουν ελαφρυντικά. Ο μεγαλύτερος εταίρος της κυβέρνησης συνεχίζει να χαϊδεύει τα αυτιά των εχθρών της Δημοκρατίας· εσχάτως μάλιστα και εμπράκτως. Στην παρανομία της εισβολής των μπάχαλων στη Βουλή ο κ. Νίκος Βούτσης απάντησε με μια ακόμη παρανομία. Απαίτησε από τις διωκτικές αρχές –και το πέτυχε– να αφεθούν ελεύθεροι οι έκνομοι και μάλιστα να γυρίσουν στη Βουλή με περιπολικά, σαν να ήταν ταξί.
Υπάρχει κάποιο νήμα που συνδέει την ανοχή στην τρομοκρατία, το χάιδεμα των πάσης φύσεως μπαχαλάκηδων και τη συζήτηση που προέκυψε εσχάτως σχετικά με τις ομοιότητες και τις διαφορές ναζισμού-κομμουνισμού.
Είναι η αντίληψη του «ή εμείς ή αυτοί». Οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει ό,τι γουστάρει, αρκεί να φτιασιδώσει την πράξη του με μεγάλα λόγια περί «επανάστασης», «κοινωνικής αλλαγής», «καταπίεσης από τον καπιταλισμό» κλπ. Μπορεί να δολοφονεί, αλλά έχει το ελαφρυντικό του «ιδεώδους υπέρ του ανθρώπου», που είπε ο σύντροφος Μπαλαούρας. Μπορεί να μακελέψει περισσότερους απ’ όσους κατάφερε να σκοτώσει ο Χίτλερ, αλλά «τι να κάνουμε; ήταν περικυκλωμένος από τον ιμπεριαλισμό». Μπορούν να παρανομούν αλλά όπως είχε πει και η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, «είστε αναστατωμένοι, επειδή κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν;».
Γενικώς, δεν υπάρχουν αρχές, ενιαίο κράτος δικαίου κοινή αποτίμηση των εγκλημάτων. Οι «εμείς» μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, υπολογίζοντας στην υψηλή προστασία του κράτους. «Αυτοί», πάλι δεν πρέπει ούτε να σκιτσάρουν, διότι όποιος κάνει κριτική στην κυβέρνηση είναι «νοσταλγός της χούντας» όπως είπε το νέο αστέρι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η βουλευτής κ. Νίνα Κασιμάτη...kathimerini.gr