Τρίτη, Σεπτεμβρίου 26

Νέο φάρμακο για τη θεραπεία της νοσογόνου παχυσαρκίας

fat.png
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), χαρακτηρίζει την παχυσαρκία ως νόσο και ορίζεται ως η αποθήκευση υπερβολικής ποσότητας λίπους, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή επιβάρυνση της υγείας.
Η αύξηση του επιπολασμού της παχυσαρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας που επιφέρει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Στην Ε.Ε. η παχυσαρκία επηρεάζει περίπου το 10-30% των ενηλίκων.

Ένα νέο φάρμακο για τη θεραπεία της νοσογόνου παχυσαρκίας εγκρίθηκε και κυκλοφορεί πλέον και στην Ελλάδα.
Πρόκειται για το σκεύασμα της λιραγλουτίδης 3.0 mg, που διακινεί η φαρμακευτική εταιρεία Νovo Nordisk Ελλάς και είναι το πρώτο άπαξ ημερησίως ανάλογο του ανθρώπινου γλυκαγονόμορφου πεπτιδίου-1 (GLP-1) για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, το οποίο έχει λάβει έγκριση στην Ευρώπη.
Η λιραγλουτίδη 3.0 mg, ενδείκνυται στην Ε.Ε. ως συμπληρωματική αγωγή σε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων και με παράλληλη αυξημένη σωματική δραστηριότητα για τον έλεγχο του βάρους σε ενήλικες ασθενείς με αρχικό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ≥30 kg/m2 (παχύσαρκοι), ή σε ασθενείς με ΔΜΣ ≥27 kg/m² έως <30 kg/m² (υπέρβαροι), παρουσία τουλάχιστον μίας συννοσηρής πάθησης σχετιζόμενης με το βάρος, όπως π.χ. δυσγλυκαιμία (προδιαβήτης ή σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2), υπέρταση, δυσλιπιδαιμία ή αποφρακτική άπνοια ύπνου.
Όπως ισχύει και με άλλους αγωνιστές του υποδοχέα GLP-1, η λιραγλουτίδη διεγείρει την έκκριση ινσουλίνης και μειώνει την έκκριση γλυκαγόνης με εξαρτώμενο από τη γλυκόζη τρόπο. Οι εν λόγω επιδράσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.
H λιραγλουτίδη 3.0 mg, αξιολογήθηκε στο πρόγραμμα κλινικών δοκιμών φάσης 3 SCALE™ (Satiety and Clinical Adiposity-Liraglutide Evidence in Nondiabetic and Diabetic people), το οποίο περιελάμβανε περισσότερα από 5.000 άτομα, παχύσαρκα ή υπέρβαρα.Το φάρμακο έλαβε έγκριση στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο 2014 και στον Καναδά τον Φεβρουάριο 2015, ως συμπληρωματική αγωγή σε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων και σε αυξημένη σωματική δραστηριότητα για τη χρόνια διαχείριση του βάρους σε ενήλικες.
Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου φαρμάκου για την παχυσαρκία ο Γενικός Διευθυντής της Novo Nordisk Ελλάς, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, δήλωσε: «είμαστε διπλά χαρούμενοι για την κυκλοφορία του νέου φαρμάκου στην ελληνική αγορά. Αφ' ενός γιατί σηματοδοτεί την είσοδο της εταιρείας μας σε μια νέα θεραπευτική περιοχή, αυτή της παχυσαρκίας, όπου υπάρχει σημαντική ακάλυπτη ιατρική ανάγκη λόγω περιορισμένων θεραπευτικών επιλογών, και αφετέρου διότι έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε στα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την παχυσαρκία, μια θεραπευτική επιλογή με τεκμηριωμένο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, που μπορεί να τους βοηθήσει να ελαττώσουν σημαντικά το σωματικό τους βάρος και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους για τη διαχείριση του συνήθως χρόνιου και δυσεπίλυτου προβλήματος αυτής της νόσου».http://www.stogiatro.gr