Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 22

ΤΑ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ...


Το γεγονός ότι ουσιαστικά ήταν η ανακοίνωση του πρωθυπουργού, αυτή που μας θύμισε την επέτειο των δύο χρόνων από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, δεν θα πρέπει να δημιουργεί αισθήματα ευφορίας στην κυβέρνηση.
Όταν μάλιστα τα γενέθλια γιορτάζονται με φωνές και αντιπαραθέσεις για την ήκιστα σοβαρή
συμπεριφορά αφενός του υπουργού Ναυτιλίας Κουρουμπλή στο θέμα της οικολογικής καταστροφής στον Σαρωνικό και αφετέρου του υπουργού Αμύνης και συνεταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό Καμμένου στο θέμα της αγοράς δώρων στο Λονδίνο, τότε μάλλον αμηχανία θα πρέπει να υπάρχει στους επιτελείς του Μαξίμου.
Αμηχανία που μετατρέπεται σε δυσφορία επειδή οι ΑΝΕΛ, επικαλούμενοι τον πατριωτισμό τους, αρνούνται να ψηφίσουν τροπολογία για την "τουρκική ένωση Ξάνθης" αναγκάζοντας -υπό την πίεση και της αντιπολίτευσης- τον υπουργό δικαιοσύνης να την αποσύρει.
Δυσφορία δικαιολογημένη αφού πρώτον, εμφανίζει την κυβέρνηση ως έχουσα μειωμένα εθνικά αντανακλαστικά και δεύτερον, επειδή έδωσε την ευκαιρία στα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνασπιστούν και να συμφωνήσουν ότι από τούδε και στο εξής δεν πρόκειται να είναι αυτά που θα διατηρούν τη δεδηλωμένη της κυβερνήσεως.
Ακόμη κι αν συμφωνούν με νόμους, ρυθμίσεις και μέτρα δεν πρόκειται να τα ψηφίσουν εάν δεν τα ψηφίζει και το κόμμα του Παν. Καμμένου. Και οι δηλώσεις Βίζερ, στο insider.gr, για πιθανά νέα μέτρα όχι μόνο το 2018, αλλά και το 2019-2020 και πολυετή εποπτεία, οπωσδήποτε δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως και το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να δοθεί σε μια κυβέρνηση ανήμερα των γενεθλίων της. Και φυσικά δεν συνιστά εορταστική ατμόσφαιρα η εικόνα με τη ...διήθηση της επένδυσης στις Σκουριές και της ανακάλυψης δάσους και αρχαίου νεκροταφείου στο Ελληνικό.
Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι η δεύτερη επέτειος της διακυβέρνησης από την "πρώτη φορά αριστερά" αγνοήθηκε εντελώς από τους πολίτες. Και μια κυβέρνηση χωρίς τη λαϊκή υποστήριξη είναι δύσκολο να αντέξει και να εξαντλήσει την τετραετία.
Βεβαίως, στην κυβέρνηση της προσφέρθηκε και ένα καλό δώρο: η δημοσκοπική μείωση της διαφοράς από τη ΝΔ και η έρπουσα φημολογία για την αμφισβήτηση, πρωτίστως από τους καραμανλικούς, των ικανοτήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τις επόμενες ημέρες πιθανότατα θα προσφερθεί άλλο ένα δώρο στον Αλ. Τσίπρα. Από την Κεντροαριστερά και τις εχθροπραξίες που θα αναπτύσσονται στο εσωτερικό της όσο θα πλησιάζει η ημερομηνία εκλογής του αρχηγού της.
Σε κάθε όμως περίπτωση τα φετεινά γενέθλια της κυβερνήσεως δεν ήταν αυτά που θα περίμενε ο πρωθυπουργός, ειδικά μετά την, υποστηρικτική για την κυβέρνηση, έλευση του Γάλλου Προέδρου Μακρόν στην Αθήνα και την ολοκληρωτική στροφή προς τον οικονομικό και πολιτικό πραγματισμό που έκανε ο ίδιος στη Θεσσαλονίκη με την ομιλία του στη ΔΕΘ.
Του χρόνου, εάν έχει καταφέρει να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια χωρίς νέα μέτρα και νέο πρόγραμμα εποπτείας -πράγμα όμως δύσκολο έως απίθανο- εάν πάντως το έχει καταφέρει θα μπορεί να γιορτάσει, χωρίς μελαγχολία και μάλλον ευχάριστα εάν πνέει και επενδυτικό αεράκι, την τρίτη επέτειό του (συν βεβαίως τους πρώτους οκτώ μήνες της βαρουφάκειας περιόδου) στο τιμόνι της διακυβέρνησης.
Του χρόνου λοιπόν συντρόφια, του χρόνου. Αν φτάσετε μέχρι εκεί...http://www.matrix24.gr