Κυριακή, Σεπτεμβρίου 3

Μην ακούτε τι λένε, κοιτάξτε τι κάνουν!

Του Θόδωρου Σκυλακάκη*

Η ανθρώπινη μνήμη είναι ατελής. Όπως απέδειξε ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον βιολογικό μηχανισμό της μνήμης μελετώντας το
γιγάντιο θαλάσσιο σαλιγκάρι, ο νομπελίστας Eric Kandel, για να καταγραφεί κάτι στην μακροχρόνια μνήμη πρέπει κυριολεκτικά να αλλάξει ο ίδιος ο εγκέφαλος[1]. Είμαστε λοιπόν βιολογικά προγραμματισμένοι να ξεχνάμε. Στην εξελικτική διαδικασία αυτό σημαίνει ότι προστατευόμαστε από τις άχρηστες για την επιβίωσή μας πληροφορίες. Στην πολιτική ότι οι πλέον προπετείς ψεύτες και οι πιο αδίστακτοι απατεώνες έχουν σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι όσων είναι στοιχειωδώς έντιμοι και
ειλικρινείς.

Ο Αλέξης Τσίπρας φόρεσε τις τελευταίες μέρες το προσωπείο του φίλου των επιχειρηματιών και των επενδύσεων. Στόχος του να κάνει κάτι ανάλογο με τους faceless men (ή women όπως η Arya Stark) του Game of Thrones. Να φορέσει ένα καινούριο πρόσωπο και να ξεγελάσει και πάλι την μεσαία τάξη, ώστε να μην καταλαβαίνει ποιος πράγματι είναι την ώρα που θα την εξοντώνει.

Η επιτηδειότητα του ανδρός είναι πράγματι εντυπωσιακή. Την ώρα που έχει απλώσει τα φονικά εργαλεία στο τραπέζι και το οικονομικό αίμα ρέει ακατάσχετα, περιφέρεται στους τόπους παραγωγής ως αθώος και άσχετος με τα τεκταινόμενα παρατηρητής. Ελάτε να επενδύσετε το κλίμα αλλάζει, λέει ο άνθρωπος που το μόνο που δεν έχει φορολογήσει στην Ελλάδα είναι το γιγαντιαίο θαλάσσιο σαλιγκάρι! Επενδύστε λέει αυτός που καθυστερεί όποια επένδυση έχει ξεκινήσει και θεωρεί -εξ ίδιων κρίνοντας μάλλον τα αλλότρια- ότι ο επιχειρηματίας που μπαίνει στο γραφείο του έρχεται να τον κοροϊδέψει.  Επενδύστε λέει αυτός που αύξησε κατά 30% τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά «αλληλεγγύης» στους μικρομεσαίους και κατά 50% τον φόρο μερισμάτων. Επενδύστε λέει αυτός που διπλασίασε τον ΦΠΑ στα κατεργασμένα τρόφιμα κι έβαλε νέους φόρους στον καφέ, το κρασί, τον καπνό, τα τηλέφωνα, τα καύσιμα, την τηλεόραση, τα ξενοδοχεία. Επενδύστε λέει αυτός που έκανε ακόμα πιο δυσβάστακτη την απάτη και ληστεία του ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσε.  Έχω φετινά γλυκά σταφύλια. Όλοι θα πάρετε…

Υπάρχουν άραγε πρόθυμοι να τον ακούσουν; Στην λεγόμενη κεντροαριστερά και στον πάλαι ποτέ κραταιό δημοσιογραφικό της κόσμο αρκετοί. Είναι οι αδυναμίες της ανθρώπινης μνήμης ή η αθεράπευτη προσκόλληση στον ψυχορραγούντα μύθο της αθώας αριστεράς; Θα σας γελάσω. Το βέβαιο είναι ότι δεν είναι λίγοι. Δεν είναι αρκετοί για να σώσουν τους ψεύτες από τα ψέματά τους, είναι όμως τόσοι ώστε να αξίζει κανείς να τους προτρέψει δημοσίως:

«Μην ακούτε τι λένε, κοιτάξτε τι κάνουν»

Κι αν θέλετε να μάθετε το πραγματικό τους σχέδιο αυτό δεν θα σας το πει δημοσίως κανένας Τσίπρας. Αυτού η δουλειά είναι τα προσωπεία. Το πραγματικό σχέδιο το γράφουν οι θεωρητικοί στην κομματική εφημερίδα, όπως πάντα έκαναν στην αριστερά.

«Ο καπιταλισμός δημιουργεί τις προϋποθέσεις της ανατροπής του. Είναι δουλειά των κομμουνιστών να μετατρέψουν την εργατική τάξη σε προλεταριάτο… ελευθερία δεν σημαίνει να αγοράζεις ή να κάνεις ό,τι θέλεις… ελευθερία δεν απορρέει από την ιδιοκτησία… ο κομμουνισμός, που εμφανίστηκε ιστορικά με πολλά ονόματα και παραλλαγές, αποτελεί την ουσία …της πολιτικής… δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή τον άμεσο προορισμό μας. Παραμένει ορίζοντας και φάρος…»

Κώστας Δουζίνας βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Αυγή, 28.8.2017

Το σχέδιο θα αποτύχει γιατί είναι ανέφικτο και γιατί πέραν των άλλων είναι και ανίκανοι σε ό,τι κάνουν.

Αυτό δεν είναι όμως παρηγοριά για αυτούς που το υφίστανται, ούτε δικαιολογία για όσους στην κεντροαριστερά αφελώς εθελοτυφλούν και στη δεξιά υστερόβουλα το σιγοντάρουν.

*Ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης είναι Πρόεδρος της Δράσης.


[1] “the growth and maintenance of new synaptic terminals makes memory persist… if you remember anything of this book it will be because your brain is slightly different after you have finished reading it”, p.276, “In Search of memory”, Eric Kandel, 2007
 .ksipnistere.com