Κυριακή, Σεπτεμβρίου 24

Απίστευτη ανατροπή

Ένα φαινομενικά χαμένο παιχνίδι η ψυχωμένη και... πεισματάρα ΑΕΚ το μετέτρεψε σε πραγματικό θρίαμβο με μία επική ανατροπή.
Μεγάλη συμβολή στην επική ανατροπή της Ένωσης είχε ο Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος πέτυχε δύο γκολ Η ομάδα του Χιμένεθ αν και βρέθηκε να χάνει με 2-0 στο μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ, για την 5η αγωνιστική της Super League, δεν κατέθεσε τα όπλα και με
μπροστάρη τον Χριστοδουλόπουλο, γύρισε τούμπα το ματς, και επικρατώντας με 3-2 αύξησε στους πέντε βαθμούς τη διαφορά από τους Πειραιώτες.

Στο 22ο λεπτό ο Μάριν με ψύχραιμο ψηλοκρεμαστό πλασέ νίκησε τον Ανέστη, ενώ στο 46' ο Οφόε νίκησε και αυτός τον γκολκίπερ της Ένωσης και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Πάντως ο «δικέφαλος» μπήκε εκ νέου στο ματς στο 64ο λεπτό με τον Χριστοδουλόπουλο, ο οποίος χτύπησε εκ νέου στο 80' ,'οταν με μία εκπληκτική απευθείας εκτέλεση φάουλ ανάγκασε τον γκολκίπερ του Ολυμπιακού να μαζέψει την μπάλα από το βάθος της εστίας του.

Για να φτάσουμε στο 90ο λεπτό, όταν η ΑΕΚ ολοκλήρωσε την επική ανατροπή, όταν ο Λιβάγια έκανε τη σέντρα-σουτ και ο Μάνταλος που έφυγε γρήγορα στην πλάτη του Ελαμπντελαουί έκανε το 3-2.

Στο 61ο λεπτό ο Ρομαό, που είχε ήδη κίτρινη, θα μπορούσε να είχε αποβληθεί από το ματς για το φάουλ του στον Αραούχο, ωστόσο ο Σιδηρόπουλος καταλόγισε την παράβαση, χωρίς να τον παρατηρήσει με κάρτα.

Το ματς διεκόπη προσωρινά στο 70' λόγω ρίψης δακρυγόνων, με αποτέλεσμα οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων και το διαιτητικό τρίο να αποσυρθούν στα αποδυτήρια για περίπου 15 λεπτά.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ήθελε την ΑΕΚ για πρώτη φορά απόλυτο φαβορί και αυτό επιβεβαιώθηκε (μόνο) στο ξεκίνημα του αγώνα. Μέσα στα πρώτα δύο λεπτά, η Ενωση είχε «πατήσει» τρεις φορές την αντίπαλη περιοχή και είχε χάσει μεγάλη ευκαιρία με κεφαλιά του Αραούχο στο 1΄.

Ο Χάσι διόρθωσε την αμυντική ανορθογραφία στέλνοντας τον Ζιλέ να προσφέρει περισσότερες βοήθειες αριστερά, όπου ο Φιγκέιρας είχε προβλήματα εναντίον του Γκάλο. Με την πάροδο του χρόνου ο Ολυμπιακός «ξεφορτώθηκε» την πίεση της ΑΕΚ και της επέτρεψε να έχει την -ανούσια- κατοχή της μπάλας.

Στο 22΄ προηγήθηκε από εξαιρετική «λόμπα» του Μάριν μετά από πλάγιο-ασίστ (!) του Οτζίτζα. Αργή η αντίδραση του Βράνιες, καθυστερημένη η επιστροφή του Γκάλο και το αποτέλεσμα ήταν ένα γκολ ερασιτεχνικού επιπέδου, το πρώτο που δέχεται η ΑΕΚ φέτος στις εγχώριες διοργανώσεις.

Το σοκ ήταν μεγάλο για τους γηπεδούχους και έγινε ακόμα μεγαλύτερο όταν όλα τα σχέδια του Χιμένεθ διαλύθηκαν μέσα στα πρώτα 20 δευτερόλεπτα του β΄ ημιχρόνου. Στο 46΄ ο Οτζίτζα με εξαιρετικό αριστερό πλασέ από το ύψος της περιοχής έγραψε το 0-2 δίνοντας στους φιλοξενούμενους τεράστιο πλεονέκτημα.

Στο 64΄ η ΑΕΚ ξαναμπήκε στο ματς με σκόρερ τον Χριστοδουλόπουλου μετά από ασίστ του Αραούχο (και λάθος του Καπίνο). Σκόρερ για τρίτο συνεχόμενο ματς ο Λάζαρος.

Αμέσως μετά, στο 70΄, το ματς διεκόπη λόγω ρίψης δακρυγόνων στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ μετά από συμπλοκές φιλάθλων με αστυνομικές δυνάμεις. Ο,τι χειρότερο για τους γηπεδούχους ηταν η δεκάλεπτη διακοπή, τη στιγμή που προσπαθούσαν να πατήσουν γκάζι για την ισοφάριση.

Εκείνος όμως που αδυνατούσε να συμβιβαστεί με την ιδέα της ήττας ήταν ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος. Με φάουλ-δυναμίτη στο 79΄ πέτυχε ένα από τα καλύτερα γκολ της καριέρας του και έστειλε τους οπαδούς της ΑΕΚ στα ουράνια.

Το κρεσέντο της ΑΕΚ όμως δεν είχε τελειώσει. Στο 90' ο Μάρκο Λιβάγια με έξοχη ατομική ενέργεια έδωσε πάσα «πάρε-βάλε» στον Μάνταλο και ο αρχηγός διαμόρφωσε το τελικό 3-2.

Κίτρινες:
Αραούχο, Μάνταλος - Οφόε, Μάριν, Ρομαό, Ζιλέ, Ταχτσίδης

Κόκκινες: Τσόσιτς και Εγκελς (90+5΄)

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ):
Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Τσόσιτς, Μπακάκης, Γιόχανσον, Σιμόες (28΄ λ.τρ. Γαλανόπουλος), Μάνταλος, Χριστοδουλόπουλος (90+3΄ Αϊντάρεβιτς), Κλωναρίδης (46΄ Λιβάγια), Αραούχο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπέσνικ Χάσι): Καπίνο, Ελαμπντελαουί, Ένχελς, Ρομαό (71΄ Ζντίελαρ), Φιγκέιρας, Ταχτσίδης, Ζιλέ, Καρσελά (82΄ Πάρντο), Οφόε, Μάριν (65΄ Σεμπά), Εμενίκε



Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν το γκολ του Μάριν
Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν το γκολ του Μάριν

Ο σκόρερ του Ολυμπιακού φιλά τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο
Ο σκόρερ του Ολυμπιακού φιλά τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο

Ο Μάριν δείχνει το σήμα του Ολυμπιακού
Ο Μάριν δείχνει το σήμα του Ολυμπιακού
Φιγκέιρας και Μάνταλος σε μία προσωπική τους μονομαχία
Φιγκέιρας και Μάνταλος σε μία προσωπική τους μονομαχία

Οι δύο προπονητές πριν την έναρξη του ντέρμπι
Οι δύο προπονητές πριν την έναρξη του ντέρμπι


Φωτογραφίες: eurokinissi/Αντώνης Νικολόπουλος

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

 zougla.gr