Σάββατο, Σεπτεμβρίου 30

Είναι επτάψυχος ο ΣΥΡΙΖΑ...

Του Κώστα Στούπα 
1) Είναι επτάψυχος ο ΣΥΡΙΖΑ...
Ο κ. Τσίπρας είχε ευκαιρίες να αποδράσει από την εξουσία τόσο την Άνοιξη του 2017 όσο και εκείνη του 2016. Δεν το έπραξε προφανώς γιατί πίστευε πως μπορεί να γυρίσει το ματς και να εξασφαλίσει ένα σκορ που θα του επιτρέψει να προκριθεί στον επαναληπτικό αγώνα.
Ο πρωθυπουργός πίστευε επίσης πως μετά τη γιορτή της Ανάστασης του Κυρίου το 2016 θα έρθει η ανάσταση της οικονομίας. Δεν ήρθε... Στη συνέχεια για την Άνοιξη που πέρασε προέβλεπαν επενδύσεις που θα τρίβαμε τα μάτια μας...
Το Καλοκαίρι μάλιστα ξεκίνησε επικοινωνιακό σώου επίδειξης φιλικού προς την επιχειρηματικότητα προφίλ. Το να είσαι επιχείρηση και να σε φλερτάρει ο κ. Τσίπρας και η παρέα του είναι σαν να είσαι ταξιδιώτισσα που σταμάτησε για διανυκτέρευση σε απομονωμένο ξενοδοχείο και να σε φλερτάρει ο Άντονι Πέρκινς.
Όπως ήταν φυσικό ακολούθησε συνωστισμός εξόδου επενδύσεων.
Κάθε μέρα αναφέρουμε τα παραδείγματα των επιχειρήσεων που φεύγουν ή απειλούν πως θα φύγουν και την επόμενη το άρθρο είναι ελλιπές γιατί έχουν προστεθεί και άλλες...
Καθώς η εξουσία είναι προκλητική και οι καρποί της γλυκοί ενώ οι πελάτες πεινασμένοι, κάθε μέρα προστίθενται σκάνδαλα που οι σύντροφοι καταπίνουν αμάσητα. Όλα αυτά συσσωρεύονται όπως "λίπος” και "τριγλυκερίδια” όταν κάποιος κάνει κακή διατροφή.
Σταθερά φράζουν τις αρτηρίες και κάποια ωραία πρωία οι δρόμοι διαφυγής είναι κλειστοί και τα γιοφύρια πίσω καμένα...
Μοιραία ακολουθεί η νίλα του Δράμαλη
Ο διεμβολισμός...
Το καλοκαίρι που πέρασε κατά την θερινή αντεπίθεση (και όχι εαρινή όπως εκ παραδρομής γράφαμε χθες) ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διεμβολίσει μέρος της εκλογικής βάσης του κ. Μητσοτάκη. Η επίδειξη του φιλοεπιχειρηματικού προφίλ εκτός από την ενδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας είχε και αυτόν το στόχο.
Η αλήθεια είναι πως η άνοδος του χρηματιστηρίου τους τελευταίους μήνες της Άνοιξης σε συνδυασμό με την πτώση των επιτοκίων δημιούργησε κάποιες θετικές προσδοκίες. Εκτός από τις τιμές, αυτό φάνηκε και στις δημοσκοπήσεις με τη μείωση του συντριπτικού ποσοστού αυτών που βλέπουν πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν.
Η διαφορά στις δημοσκοπήσεις μειώθηκε σε σχέση με τα double score της περασμένης Άνοιξης αλλά δεν ανατράπηκε.
Υπήρξαν άνθρωποι του ιδιωτικού τομέα τους τελευταίους μήνες που ανήκουν παραδοσιακά στη ΝΔ ή την Κεντροαριστερά που πίστεψαν πως το κλίμα αλλάζει στην οικονομία και επειδή αυτό ήταν θέμα ζωής και θανάτου για την εργασία ή την επιχείρησή τους έκαναν κριτική στις συνεχείς επικλήσεις της ΝΔ για εκλογές.
Ιδίως την περίοδο που το χρηματιστήριο για πρώτη φορά μετά το 2013-14 αναθερμάνθηκε και τα τηλέφωνα άρχισαν να χτυπούν, πολλοί παράγοντες της αγοράς μου έλεγαν πως είναι προς το συμφέρον τους να ολοκληρώσει τη θητεία η κυβέρνηση αρκεί να κάνει αυτά που πρέπει, τα οποία ο Μητσοτάκης θα κάνει με τεράστιες αντιδράσεις.
Όπως θα διαπιστώσατε η στήλη καθώς έχει τις κεραίες ανοιχτές πρώτα στις αγορές και μετά σε όλα τ’ άλλα, από την αρχή του καλοκαιριού άρχισε μετά από αρκετά χρόνια να σχολιάζει τις κινήσεις στην αγορά και τις διακυμάνσεις μετοχών.
Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τις αγορές αντιλαμβάνονται πως κάτι συμβαίνει από τις πίσω γραμμές της επιχειρηματικής ειδησεογραφίας, τους ισολογισμούς που καλλωπίζονται και το ενδιαφέρον του κοινού.
Όλη αυτή η κινητικότητα κόπηκε μαχαίρι μετά το καλοκαίρι...
Ένας από τους σημαντικούς επιχειρηματίες της χώρας ο κ. Ε. Μυτιληναίος που πριν έξι μήνες δημοσιοποιούσε την αισιοδοξία του για την οικονομία που γυρίζει σελίδα, προχθές σε συνέδριο ανέφερε πως χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο και ένα ευρύ μέτωπο συναίνεσης των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένου.
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν η συμπερίληψη αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ με βάση τα εκλογικά ποσοστά του 2015 ή των επόμενων εκλογών...
Νομίζω πως μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα έχουμε την απάντηση...
2) Τα αγοραία...
Η συνεχιζόμενη πτώση του χρηματιστηρίου επιβεβαιώνει την ανατροπή του σεναρίου της αντιστροφής της πορείας της οικονομίας.
Η αρνητική έκπληξη των εσόδων στο οκτάμηνο στηρίζει επίσης την εκτίμηση πως η οικονομία εξάντλησε και τις τελευταίες ρανίδες της ικμάδας της. Πού βλέπουν οι γιαλαντζί "μπολσεβίκοι” αλλαγή σελίδας είναι θέμα που άπτεται της ψυχιατρικής.
Πιθανόν μετά από παρέμβαση του κ. Στουρνάρα που βλέπει να ξυπνάνε οι εφιάλτες του 2015 η ΕΚΤ έφερε πιο κοντά τον έλεγχο της ποιότητας των παγίων των τραπεζών (A.Q.R-Asset Quality Review).
Ο έλεγχος της ποιότητας των παγίων στοιχείων μετατέθηκε νωρίτερα για να υπάρχει το περιθώριο της ανακεφαλαιποίησης των τραπεζών που θα την χρειαστούν εντός ορίων του τρίτου μνημονίου που λήγει τον Αύγουστο του 2018.
Η διαφορά του A.Q.R με τα Stress Tests είναι πως στην πρώτη περίπτωση γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος από κάθε κατηγορία δανείων και με βάση το αποτέλεσμα βγαίνει ένα προφίλ των κεφαλαιακών απαιτήσεων το οποίο συγκρίνεται με τις προβλέψεις.
Τα Stress Test αφορούν την επίδραση αλλαγών των μακροοικονομικών δεδομένων στα δεδομένα κάθε τράπεζας.
Η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς είναι πως ως σύνολο οι τράπεζες υπερκαλύπτουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες και έχουν και ένα περίσσευμα περί τα 8,4 δισ. ευρώ.
Μια τράπεζα είναι πιθανό να χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση και αυτό δημιουργεί κραδασμούς αποσταθεροποίησης στο σύνολο του κλάδου.
Ένα από τα πράγματα που φοβούνται στην αγορά είναι η πρόκληση ανεξέλεγκτης φημολογίας για bail in. Οι καταθέτες δεν μπορούν να κάνουν αναλήψεις μετρητών πέραν ενός ορίου λόγω capital control. Μπορούν όμως να τις μεταβιβάσουν σε λογαριασμούς που διαθέτουν σε άλλη τράπεζα.
Αν η ΤτΕ χρειαστεί να αυστηροποιήσει τα capital controls τα σενάρια περί βελτίωσης των συνθηκών στον κλάδο και την οικονομία πάνε περίπατο...
Σε γενικές γραμμές η καθοδική αντίδραση του συνόλου των τραπεζών μάλλον μοιάζει υπερβολική.
Ο μόνος αστάθμητος παράγοντας που εμπνέει ανησυχία είναι η κυβέρνηση που δεν έχει αίσθηση της πραγματικότητας και κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο επιδεικνύοντας ένα θράσος που δεν δικαιολογεί η άσχημη κατάστασή της.
3) Περί τσίρκου...
Αξιότιμε κ. Στούπα,
Είμαι ένας τακτικός αναγνώστης τόσο των άρθρων σας όσο και του Capital.gr.
‘Θα μου επιτρέψετε μία μικρή παρατήρηση, γιατί κατά τα λοιπά συμφωνώ τις περισσότερες φορές με τις απόψεις που εκφράζετε στα κείμενά σας. Αποκαλείτε εσείς, αλλά και αρκετοί αρθρογράφοι την κυβέρνηση ΣΥΖΙΖΑΝΕΛ τσίρκο. Μακάρι να έμοιαζαν έστω και στο ελάχιστο με τη λειτουργία ενός τσίρκου!
Στο τσίρκο απασχολούνται διαφορετικού τύπου καλλιτέχνες, εργάτες, μάνατζερ οι οποίοι καλούνται να συνεργαστούν με άψογο τρόπο έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί μία παράσταση η οποία απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες. Ικανότητες τις οποίες μάλιστα εξασκούν και βελτιώνουν τα μέλη του τσίρκου συνεχώς.
Επομένως ένα τσίρκο μπορούμε να πούμε πως απαιτεί γνώσεις, εκπαίδευση, αριστεία, εξέλιξη, συνεργασία και πολλά άλλα. Τι ακριβώς βρίσκετε από αυτά στην κυβέρνησή μας;
Φιλικά
 Χάρης
kostas.stoupas@capital.gr