Κυριακή, Σεπτεμβρίου 3

Τουρλού-Τουρλού...Και Ανδρέας και Καραμανλής και Μακρόν στο "μίξερ-Τσίπρα"

Σε όλο το εύρος του εκκρεμούς κινείται ο Αλέξης Τσίπρας.Προσπαθεί να ενδυθεί το κοστούμι του μεταρρυθμιστή και από την άλλη να μην αποκοπεί από τα δεσμά του κόμματος
kai-andreas-kai-karamanlis-kai-makron-sto-mikser-tsipra
Σε όλο το εύρος του εκκρεμούς κινείται ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθώντας από την μια να ενδυθεί το κουστούμι του μεταρρυθμιστή και από την άλλη να μην αποκοπεί από τα δεσμά του κόμματος με το δημόσιο που αποτελεί κύρια πηγή προσέλευσης ψηφοφόρων.

Τα επικοινωνιακά τερτίπια του στενού επιτελείου του Πρωθυπουργού δεν έχουν βέβαια τέλος. Έσχατο άλλο όχι τελευταίο κρούσμα η προσπάθεια οικειοποίησης του Ανδρέα Παπανδρέου ανήμερα της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ.

Ο Αλέξης Τσίπρας με εκτενές άρθρο σε φιλική προς την κυβέρνηση εφημερίδα θέλησε να ταυτιστεί με τον ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ προκαλώντας όπως ήταν φυσικό σωρεία αντιδράσεων τόσο από τη Φώφη Γεννηματά όσο και από  προέδρους των υπολοίπων κομμάτων. Η κυρία Γεννηματά μίλησε για «ύβρη» ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με καυστικό ύφος προέβλεψε ότι του χρόνου θα κάνει την αγιογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η αλήθεια είναι πάντως ότι πίσω από την νέα αυτή κίνηση κρύβεται η ανησυχία του Αλέξη Τσίπρα για τα τεκταινόμενα στον χώρο της κεντροαριστεράς διότι γνωρίζει ότι αν το εγχείρημα στεφθεί από επιτυχία θα αυξήσεις τις διαρροές ψηφοφόρων του προς το νέο κόμμα.
Σε παρόμοιες άλλωστε μεθοδεύσεις έχει προχωρήσει και στο παρελθόν. Όλοι θυμούνται την παρουσία αλλά και ομιλία του σε εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά και την προσπάθεια που καταβάλει το Μαξίμου το τελευταίο διάστημα να «κολλήσει» στην ΝΔ το ρετσινιά της ακροδεξιάς ώστε να αποθαρρύνει μετριοπαθείς ψηφοφόρους να ακολουθήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι το επόμενο διάστημα αποτελεί ένα νέο crash test για τον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.  Δεν είναι μόνο ο καταιγισμός των φόρων  και η αδυναμία των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, που αποδομούν το κυβερνητικό success story, αλλά και οι απαιτήσεις των δανειστών που θα κορυφωθούν με την έναρξη των επαφών για την τρίτη αξιολόγηση.
Ακόμα και η επικοινωνιακή αντεπίθεση με «όχημα» των Μακρόν φαίνεται πως μπάζει νερά, καθώς λίγες ημέρες πριν την άφιξη του, ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε (πιστός στο προεκλογικό του πρόγραμμα) σωρεία αλλαγών στα εργασιακά που προκαλούν ανατριχίλες στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Έτσι τις αρχικές δηλώσεις του Νίκο Παππά περί επίσκεψης με μεγάλο συμβολικό χαρακτήρα διότι ο Μακρόν αναδείχθηκε μετά την κατάρρευση του παραδοσιακού γαλλικού πολιτικού συστήματος, ήρθε να προσγειώσει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου που έσπευσε να πάρει αποστάσεις από την εξαγγελίες του Γάλλου Προέδρου τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ταυτίζεται με την γαλλική.
Αντιλαμβανόμενος ότι τα δύσκολα είναι μπροστά, ο Πρωθυπουργός έχει επιχειρήσει άνοιγμα προς την επιχειρηματικότητα, κλείνοντας όμως και το μάτι  στα «δικά» του παιδιά, αλλά και σε μελλοντικούς ψηφοφόρους.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι παρά το βαρύ του πρόγραμμα (έλευση Μακρόν, μετάβαση στην ΔΕΘ) ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει την «επίθεση» φιλίας προς μεγάλες εταιρίες που εδρεύουν στην χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες την Δευτέρα το πρωί πρόκειται να επισκεφθεί, συνοδεία υπουργών, εταιρία φυσικών καλλυντικών που ξεκίνησε την δραστηριότητα της πριν από περίπου τέσσερις δεκαετίες από δύο φαρμακοποιούς και εξαγοράστηκε πρόσφατα κατ΄ ένα μεγάλο ποσοστό από ισπανικό κολοσσό.
Την περασμένη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός προκάλεσε έκπληξη επισκεπτόμενος μια ιστορική εταιρία στην Ελλάδα, την καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος».
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, συνομίλησε με στελέχη αλλά και εργαζομένους και ενημερώθηκε για τα σχέδια της επιχείρησης για το εγγύς μέλλον.
Μια ατάκα του πάντως έδειξε ότι ο αρχηγός της κυβέρνησης είναι καινούργιος σε αυτό που λέγεται με μια λέξη «επιχειρείν» καθώς η πολιτική του πορεία έχει βιώματα κινηματικού χαρακτήρα.
Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τους εργαζομένους της Παπαστράτος ήταν αποκαλυπτικός όταν περιέγραψε το πώς είχε αντιμετωπίσει τον πρόεδρο της εταιρίες όταν ο τελευταίος των ενημέρωσε για την επένδυση 300 εκατομμυρίων ευρώ που σχεδίασε να κάνει η επιχείρηση στη χώρα μας. Όπως ο ίδιος ομολόγησε όταν ολοκληρώθηκε η συνάντηση είπε απευθυνόμενος προς τον Δημήτρη Τζανακόπουλο τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου «Είσαι σίγουρος ότι δεν μας δουλεύει;».
Λίγα 24ωρα αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε πιο εναλλακτικός. Κάθησε στον καναπέ του «Impact Hub Athens», αστειεύθηκε με τους επικεφαλείς του δικτύου και θέλοντας να δείξει ότι το χρήμα δεν είναι το πάν, διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση του προωθεί ένα άλλο σύστημα αξιών που δεν έχει ως κύριο συστατικό τον ανταγωνισμό αλλά την συνεργασία, την αλληλοβοήθεια, την καινοτομία, την κοινωνική επιχειρηματικότητα και την κοινωνική ανταποδοτικότητα.
Στο Μουσείο Μπενάκη φάνηκε για μια ακόμα φορά ότι ο Αλέξης Τσίπρα κάτω από το κουστούμι του μεταρρυθμιστή φορά την στολή του κρατιστή. Αφορμή υπήρξε η εκδήλωση παρουσίαση του σχεδίου για την Εθνική Στρατηγική και την Διοικητική Μεταρρύθμιση της χώρας.
Συνέδεσε την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση με το πέρας των μνημονίων και την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και έκλεισε το μάτι στους νέους που σταδιοδρομούν στο εξωτερικό διότι υποσχέθηκε ότι από τα μέσα του 2018 θα η κυβέρνηση θα προχωρήσει με γραπτούς διαγωνισμούς στην προσέλκυση νέων πτυχιούχων στο δημόσιο. Εξέφρασε δε την άποψη ότι οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι είναι λιγότεροι σε σχέση με εκείνους στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Και όλα αυτά τη στιγμή που εξελίχθηκε σε φιάσκο η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων διότι η πλειοψηφία τους αρνήθηκε να πάρει μέρος στην διαδικασία..thetoc.gr