Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 11

Βόμβα Κοτζιά για Σόρος, Σκοπιανούς και Αλβανία


«Ξεσκέπασμα» από τον Έλληνα ΥΠΕΞ στην Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών
«Βόμβα» πέταξε ο Νίκος Κοτζιάς στα πλαίσια στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Εσθονία για τα πραγματικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από το ονοματολογικό ζήτημα των Σκοπίων.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας των εργασιών, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών «έδειξε» την Αλβανία και τους σχεδιασμούς της αλβανικής κυβέρνησης να υφαρπάξει γαίες από τους Έλληνες ομογενείς, ενώ δεν παρέλειψε να απαντήσει στον Σκοπιανό ΥΠΕΞ Νικολά Ντιμιτρόφ για τις πρόσφατες δηλώσεις που έκανε στο περιοδικό Spiegel.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Τόνισα ότι τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται επιλεκτικά και παρουσίασα μια σειρά από παραδείγματα για το πώς γίνεται κατάχρησή τους.
»Τέλος, συζητήσαμε με τις χώρες της Ανατολικής Γειτονίας, όπως επίσης και με τις τέσσερις υποψήφιες για ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την Τουρκία και ανταλλάξαμε γνώμες για το πώς αυτό το ζήτημα θα μπορέσει να προωθηθεί.
»Στο πλαίσιο της εδώ παρουσίας μας, είχα και συζητήσεις με μία σειρά από Υπουργούς και Επιτρόπους, όπου έκανα πάρα πολύ σαφές κάτω από ποιούς όρους και προϋποθέσεις μπορούν να εκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με ορισμένες από αυτές τις υποψήφιες χώρες».
Σύμφωνα με κύκλους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών οι δηλώσεις Ντιμιτρόφ κρίνονται ως  εξαιρετικά επιζήμιες για τη μικρή βαλκανική χώρα και προκάλεσαν την άμεση αυστηρή προειδοποίηση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας το βράδυ της Πέμπτης. Ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου προς τιμήν του Γάλλου προέδρου, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς Σκόπια και Τίρανα λέγοντας:
«Προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας καθίσταται σαφές ότι όσο επιμένει στην χρησιμοποίηση ονόματος, το οποίο πέραν της προκλητικής παραχάραξης της Ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό, υπονομεύει την ευρωπαϊκής της προοπτική.
»Το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποκλείει υποψήφια κράτη-μέλη τα οποία αμφισβητούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, το status quo των συνόρων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
»Παρεμφερές είναι και το μήνυμα της Ελλάδας προς την γείτονα Αλβανία: Όταν προβαίνει σε πράξεις, οι οποίες έρχονται σε σαφή αντίθεση προς το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο -όπως π.χ. η πρόσφατη ωμή παραβίαση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ιδίως της ιδιοκτησίας- υπονομεύει και εκείνη την ευρωπαϊκή της προοπτική».
Στην «εξίσωση» του Σκοπιανού δεν μπορεί να μείνει έξω και ο γνωστός επενδυτής Τζορτζ Σόρος για τον ρόλο του οποίου οι ελληνικές υπηρεσίες διατηρούν πολλαπλές υποψίες. Μάλιστα, πληροφορίες από το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρουν πως τόσο ο Νικολά Ντιμτρόφ, όσο και ο δημοσιογράφος Keno Verseck, που πήρε τη συνέντευξη από τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ, έχουν διεθνή φήμη ως «γνωστα πιστόλια του Τζορτζ Σόρος».
el.gr
 triklopodia.gr