Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 15

Αφαιρούνται όλα τα μαθήματα από το σχολικό πρόγραμμα της Φινλανδίας!

Αφαιρούνται όλα τα μαθήματα από το σχολικό πρόγραμμα της Φινλανδίας!


Όχι, οι Φινλανδοί δεν τρελάθηκαν… μιας και μέχρι σήμερα κατέχουν μία από τις πρώτες δέκα θέσεις ανάμεσα στα εκπαιδευτικά προγράμματα του κόσμου, και μάλιστα δίχως να ταλαιπωρούν τα παιδιά τα οποία ξεκινούν το σχολείο στα 7 τους χρόνια και η πρώτη τους εξεταστική γίνεται όταν φτάσουν στα 16!
Τόλμησαν όμως να κάνουν την υπέρβαση και να απορρίψουν εντελώς το απαρχαιομένο πλέον γι’ αυτούς σχολικό σύστημα του 1900
το οποίο, καθώς λέει ο επικεφαλής του τμήματος εκπαίδευσής τους Marjo Kyllonen του Ελσίνκι: «ήταν πράγματι βοηθητικό για τους μαθητές του τότε, όμως σήμερα οι ανάγκες μας είναι εντελώς διαφορετικές». Έτσι τα κλασσικά μαθήματα όπως η Ιστορία, τα Μαθηματικά, η Γλώσσα αφομοιώνονται μέσα σε «Θέματα» όπως πχ «Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος» ή «Η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η καινοτομία είναι πως η προσέγγιση του εκάστοτε θέματος δίνει την δυνατότητα στους μαθητές να μελετήσουν όλα όσα το θέμα περιλαμβάνει. Έτσι παραδείγματος χάρην, στην περίπτωση του θέματος «Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος» οι μαθητές μελετούν Ιστορία, Γεωγραφία, Μαθηματικά κλπ. Το «Θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» προσφέρει τη δυνατότητα για εμβάθυνση στην Ευρωπαϊκή Ιστορία, τις ξένες Γλώσσες, την Οικονομία κ.α.
Άλλη μια καινοτομία του σύγχρονου Φινλανδικού συστήματος είναι πως ο κάθε μαθητής είναι ελεύθερος να επιλέξει τα θέματα που τον ενδιαφέρουν και που ο ίδιος θεωρεί χρήσιμα για την επαγγελματική του σταδιοδρομία και για τις όποιες άλλες φιλοδοξίες του. Όλα αυτά θα λαμβάνουν χώρα στις τάξεις των μαθητών των 16 ετών και άνω δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε αρκετά νεαρή ηλικία να αναλαμβάνουν την ευθύνη της ζωής τους και να διαμορφώνουν το μέλλον τους σύμφωνα με τις δικές τους αποφάσεις και κλίσεις.
Οι μικρότεροι θα μαθαίνουν μέσω παιχνιδιού και βιωματικής εφαρμογής θέματα τα οποία έχουν και πάλι να κάνουν με την επαγγελματική τους κατάρτιση όπως πχ «Καφετέρια»: Τα παιδιά θα μπορούν σ’ αυτό το παράδειγμα να διαμορφώνουν ολόκληρη την τάξη σε καφετέρια και να μαθαίνουν να κάνουν τους σερβιτόρους, τους προϊσταμένους, τα αφεντικά αλλά και φυσικά, τους ευγενικούς πελάτες. Έτσι οι τάξεις ζωντανεύουν καθώς οι ομάδες των μαθητών συνεργάζονται και διαμορφώνουν κοινή σκέψη, συνείδηση κα εξέλιξη, μέσα από τις προκλήσεις των θεμάτων.
Οι καθηγητές της χώρας έχουν αναλάβει και διεκπεραιώνουν συνεχώς νέες εργασίες και μελέτες, μ’ ένα 70% να έχει ήδη επανεκπαιδευτεί και να έχει ξεκινήσει να προσδίδει το δικό του υλικό στο νέο σχολικό σύστημα. Ένα σύστημα το οποίο εκτός από τον μαθητή, σέβεται εξίσου και τον καθηγητή παρέχοντάς του κύρος ανάλογο του λειτουργήματός του με τα συνεχόμενα μπόνους και τις αυξήσεις μισθών να επιβραβεύουν και να επικροτούν κάθε προσπάθεια εξέλιξης.
Εμείς, ας τους ευχηθούμε να πάνε όλα καλά στους νέους κόσμους που ανοίγονται μπροστά τους και ας προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τη σύγκριση, μιας και δε χρειαζόμαστε άλλες πίκρες στην ελληνική μας πραγματικότητα.http://ibthileon.blogspot.gr/