Τρίτη, Σεπτεμβρίου 26

ΣΤΑ ΜΠΑΜΠΑΚΙΑ, ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ !

ΣΤΑ ΜΠΑΜΠΑΚΙΑ, ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ !
Τέτοιες μέρες του Σεπτέμβρη,   πριν αρκετά χρόνια,  η Λήμνος ήταν μέσα στα άσπρα!  Όχι βέβαια από φθινοπωρινά χιόνια…   Το κάτασπρο Νησί  ήταν από το χρώμα  του Μπαμπακιού, αντί, αυτή τη περίοδο, από  το αιώνιο  χρυσαφένιο του Σταριού!
Πάντως τα χρώματα  Λευκό και το Χρυσαφένιο συνδέθηκαν στην Λήμνο με την  παραγωγή του μπαμπακιού το οποίο μπαμπάκι   ονομάζεται  Λευκός Χρυσός.

Εκείνα τα χρόνια, 1950 - 60,    για πρώτη φορά οι παραδοσιακές καλλιέργειες, στάρια σάμια κλπ, που  περισσότερο ήταν  για τη σοδιά των οικογενειών αντικαταστάθηκαν ολοκληρωτικά με μπαμπάκια,  που πήγαιναν όλα  στο εμπόριο και  αντί για σοδιές στα κελάρια των σπιτιών  έφερναν λεφτά στις τσέπες των αγροτών,  για πρώτη φορα!  Έτσι    είχαν τη δυνατότητα να κάνουν ψώνια σε είδη  τροφίμων,    Ένδυσης και Νοικοκυριού  και να πληρώνουν  "στα μπαμπάκια" !!!. Τότε πήρε φωτιά και το Εμπόριο και κάποιοι πλούτισαν από αυτό….   Πρν από την περίοδο αυτή δεν υπήρχαν συναλλαγές με χρήματα, και κάποιες μικροαγορέ ς γινόταν  με αυγά!
Η Εποχή του Μπαμπακιού   ήταν μια παραγωγική έκρηξη που έφερε τη Λήμνο σε άλλο παραγωγικό  και οικονομικό επίπεδο.  Χιλιάδες πηγάδια ανοίχτηκαν στο Νησί!  Οι ποτιστικές  και σπαρτικές μηχανές  ήταν μια τεράστια εξέλιξη και η βιομηχανική επανάσταση έγινε  στη Λήμνο με καθυστέρηση ενός αιώνα, με την κατασκευή το 1950  του Εκκοκκιστηρίου, στο οποίο δούλευαν    εκατοντάδες εργάτες νυχθημερόν,    σε τρεις βάρδιες!  Τότε είχαν γεμίσει τα έρημα σπίτια της Μύρινας και του Ανδρωνίου με ενοικιαστές εργάτες από τα χωριά.  Ηταν μια πρώτη εσωτερική   μετανάστευση,  πριν την άλλη την πολύ μακρινή της Αυστραλίας.
 Τότε έγινε,  το  ίδιο ξαφνικά και διογκωμένα, το  τεράστιο κτίριο της Ενώσεως στο Λιμάνι , για αποθήκες και γραφεία.
Όλα αυτά βασίστηκαν στην πολύ καλή ποιότητα του Βαμβακιού της Λήμνου,  το οποίο εγινε διάσημο και   ήταν περιζήτητο  από τα πιο γνωστά  κλωστήρια της Ελλάδας και το Εξωτερικού!
Αυτά μου τα θύμισε ένα ματσάκι μπαμπακιές, που  μου έφερε ένας μερακλής παραγωγός, ο οποίος σε μια γωνιά ενός  χωραφιού καλλιεργεί ακόμη  μπαμπάκι, τιμής ένεκεν! Και εγώ για τον ίδιο λόγο έκανα  την "στουντιακη" αυτή  φωτογράφιση του μπαμπακιού της Λήμνου.http://limnosnea.com