Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 6

Ο Γιούνκερ απαντά για την «δημοκρατικότητα του ελληνικού προγράμματος» στον Μοσκοβισί!

Τον άδειασε διακριτικά...

Διακριτικό άδειασμα επιφύλαξε την Δευτέρα ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζ.Κλ. Γιουνκέρ στον Γάλλο επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος υποστήριξε πως το ελληνικό πρόγραμμα «είναι σκάνδαλο για τις δημοκρατικές διαδικασίες» διότι ο βασικές λεπτομέρειές του αποφασίστηκαν «σε έναν οργανισμό, κεκλεισμένων των θυρών». o-giounker-adeiazei-moskobisi-gia-osa-eipe-gia-tin-ellada.w_lΟ εκπρόσωπος του Γιούνκερ Μ. Σχοινάς ερωτηθείς σχετικά με τις όψιμες αιτιάσεις του κ. Μοσκοβισί υποστήριξε ότι η Κομισιόν και ο πρόεδρός της έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή για να κατανεμηθεί το βάρος «ισότιμα και δίκαια» και θύμισε πως ο επίτροπος πολλές φορές ενημέρωσε  επανειλημμένα το ευρωκοινοβούλιο και το κοινό για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έδωσαν πάντοτε ιδιαίτερη προσοχή στην ανάγκη να κατανεμηθεί το βάρος του ελληνικού προγράμματος ισότιμα και δίκαια», ανέφερε συγκεκριμένα ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
Σημείωσε με νόημα πως τόσο ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις όσο και ο Επίτροπος Οικονομικών έχουν εμφανιστεί επανειλημμένα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να ενημερώσουν τους ευρωβουλευτές και το κοινό σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα.
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι ακριβώς επειδή η Επιτροπή Γιούνκερ ήθελε να κατανεμηθεί ισότιμα το βάρος του προγράμματος, προχώρησε στην αξιολόγηση του κοινωνικού αντίκτυπου του προγράμματος του ESM, πριν από την οριστικοποίησή του τον Αύγουστο του 2015.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, η Επιτροπή ζήτησε μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων να διατυπώσει συστάσεις, υπό το πρίσμα των βέλτιστων ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών» τόνισε.
Και πρόσθεσε «Πράγματι, η Επιτροπή Γιούνκερ, επένδυσε πολλή προσπάθεια σε χρόνο και σε πόρους για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη και είμαστε πολύ χαρούμενοι που το πετύχαμε» είπε ο κ. Σχοινάς.
Τι είχε αναφέρει ο Μοσκοβισί
«Είναι σκάνδαλο για τις δημοκρατικές διαδικασίες το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, στην εφημερίδα Corriere della Sera.
Ειδικότερα, ο Πιέρ Μοσκοβισί, από το διεθνές οικονομικό φόρουμ του Κόμο, στην απάντησή του στην εφημερίδα του Μιλάνου αναφέρει: «Είναι ένα σκάνδαλο σε ότι αφορά τις δημοκρατικές διαδικασίες, όχι διότι οι αποφάσεις ήταν σκανδαλώδεις, αλλά διότι το να αποφασίζεις με αυτό τον τρόπο την μοίρα ενός λαού, το να επιβάλεις λεπτομερειακά αποφάσεις για τις συντάξεις, την αγορά εργασίας…
Μιλώ για τις βασικές λεπτομέρειες της ζωής μιας χώρας που αποφασίστηκαν σε έναν οργανισμό, κεκλεισμένων των θυρών, οι εργασίες του οποίου ετοιμάζονται από τεχνοκράτες, χωρίς τον ελάχιστο έλεγχο ενός κοινοβουλίου. Χωρίς τα μέσα ενημέρωσης να γνωρίζουν πραγματικά τι λέγεται, χωρίς σταθερά κριτήρια ή μια κοινή κατευθυντήρια γραμμή».matrix24.gr