Τζανακόπουλος: Η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα και χωρίς νέα μέτρα, εκτός τις μειώσεις συντάξεων, το κόψιμο του ΕΚΑΣ, και κόψιμο επιδομάτων...

«Πρώτο ζήτημα η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος--Δηλαδή το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της χώρας»
Τζανακόπουλος: Η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα και χωρίς νέα μέτρα

Πρέπει να διαμορφώσουμε νέους θεσμούς, νέες πολιτικές, ώστε η έξοδος από την επιτροπεία να μην σημάνει την επιστροφή στην προ του 2010 περίοδο, είπε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Το βασικό ζήτημα για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή, είναι να διαμορφώσει τους όρους για πέρασμα στην μετά το μνημόνιο εποχή», υπογράμμισε μιλώντας σήμερα στο «Ράδιο Κόκκινο»της Θεσσαλονίκης ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Πρώτο και κύριο ζήτημα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος και η δυνατότητα της χώρας να έχει επιτύχει τον Αύγουστο του 2018, την οριστική ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές.

«Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, υπάρχει ένα πολύ θετικό momentum για την ελληνική οικονομία. Όλα τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, οι δείκτες βιομηχανικής παράγωγης οι δείκτες της ανεργίας, οι δείκτες των ξένων επενδύσεων, δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει και προς μια πολύ θετική κατεύθυνση. Ακόμη και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών δείχνει να ανακάμπτει, αργά αλλά για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και τόνισε: «Το ζήτημα είναι πώς θα αξιοποιηθεί και μέσα από ποιους θεσμούς και ποιες πολιτικές θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτή την εξέλιξη, προς όφελος των πολλών. Πρέπει να διαμορφώσουμε νέους θεσμούς, νέες πολιτικές, ώστε η έξοδος από την επιτροπεία να μην σημάνει την επιστροφή στην προ του 2010 περίοδο. Θέλουμε μια νέα οικονομία, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με στήριξη της εργασίας, με δίκαιη ανάπτυξη και με θεσμούς οι οποίοι θα διαχέουν τα οφέλη αυτού του θετικού μομέντουμ στο σύνολο της κοινωνίας και όχι μια ανάπτυξη που είναι βασισμένη στην άνευ σχεδίου και προγραμματισμού δαπανών οι οποίες στο τέλος καταλήγουν στα αζήτητα».

Συνεχίζοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι παράλληλα με αυτό το θετικό momentum υπάρχει μία τάση για ενίσχυση αυτού του δυναμικού κλίματος με νέες επενδύσεις και πρόσθεσε ότι όπως φάνηκε κατά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών «ήταν τεράστιο».

Αποτιμώντας συνολικά την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα είπε ότι είχε «πολύ μεγάλη επιτυχία και έχει αφήσει θετικό αντίκτυπο».

«Το πρώτο θέμα στην ατζέντα της συζήτησης αφορούσε το μέλλον της Ευρώπης, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα προχωρήσει στο σχέδιο της ενοποίησής της με περισσότερη δημοκρατία, με περισσότερη ισότητα, με λιγότερη γραφειοκρατία, ώστε να μπορέσει να εμπνεύσει ξανά τους πολίτες και να δημιουργήσει ένα αίσθημα εμπιστοσύνης» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος και εκτίμησε ότι τόσο η ομιλία του Γάλλου προέδρου, όσο και η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού κινούνταν προς αυτή την κατεύθυνση με εξαιρετικά προωθημένες προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο οφείλει να οργανωθεί η Ευρώπη μετά και τα διδάγματα της κρίσης.

«Υπήρξαν αρκετές συγκλίσεις» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει εμβάθυνση της συζήτησης καθώς, όπως είπε, «από ό,τι φαίνεται και η γερμανική πλευρά έχει αρχίσει να σκέπτεται τα επόμενα βήματα για την οχύρωση της Ευρώπης και να υπάρξει μια αρκετά ενδιαφέρουσα πολιτική συζήτηση που θα καταλήγει και σε συγκεκριμένες πολιτικές. Η Ευρώπη μετά από τις πολιτικές λιτότητες που σε ορισμένες περιοχές βάθυναν την κρίση οφείλει να στοχαστεί πάνω σε αυτά τα προβλήματα και να μπορέσει να δημιουργήσει μια διαφορετική πολιτική και στον τομέα της οικονομίας».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, η βούληση που υπάρχει στην Ευρώπη για την ενοποίηση της Ευρώπης και την εμβάθυνση της Δημοκρατίας περνάει και μέσα από την επίλυση της ελληνικής κρίσης και γι' αυτό το λόγο, στην ατζέντα της συνάντησης του κ. Μακρόν με τον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν η ανάγκη για την άμεση ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.

«Έχει ήδη διαμορφωθεί η πολιτική βούληση για να κλείσει το κεφάλαιο της ελληνικής κρίσης. Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης όλοι βλέπουν ότι είμαστε πολύ κοντά στην έξοδο και αυτό ήταν και το μήνυμα του Γάλλου προέδρου, ότι πρέπει η τρίτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί άμεσα και χωρίς νέα μέτρα, ώστε να μπορέσουμε να συγκεκριμενοποιήσουμε τα μέτρα για το χρέος και τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα να βγει οριστικά από την μέγγενη των μνημονίων».

Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, καθώς, όπως είπε, «υπάρχουν όλες οι πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις».

«Η ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε, «έχει δείξει τη βούλησή της να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, και η εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγορών χρήματος αποκαθίσταται μέρα με τη μέρα». «Αρκεί», πρόσθεσε, «οι εταίροι και οι δανειστές μας να είναι εποικοδομητικοί σε αυτή την προσπάθεια. Μέχρι στιγμής έχει φανεί ότι όλοι έχουν τη βούληση να ολοκληρωθεί σύντομα. 'Άλλωστε τα 95 προαπαιτούμενα είναι δευτερογενούς νομοθεσίας, δηλαδή ολοκλήρωσης πολιτικών που έχουν ήδη ψηφισθεί και απομένει η υλοποίησή τους».

Σχολιάζοντας τέλος τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έχουν προγραμματισθεί έξω από την ΔΕΘ ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως «καλώς υπάρχουν. Καταλαβαίνουμε», πρόσθεσε, ότι ο κόσμος πιέζεται και υπάρχουν ανοικτές πληγές από τα επτά χρόνια της ύφεσης και της υλοποίησης μνημονιακών μέτρων και πολιτικών. Για μας έχει σημασία να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ότι κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να οδηγήσουμε τη χώρα με ασφάλεια στην έξοδο από την κρίση αμβλύνοντας τις αρνητικές συνέπειες του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει η Ελλάδα και να διαμορφώσουμε τους θεσμούς για δίκαιη ανάπτυξη. Έχουμε δείξει δείγματα γραφής που δείχνουν πως η κατεύθυνση της πολικής μας είναι η προστασία των εργαζομένων, η ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους δύναμης και η προσπάθεια να στηρίξουμε τους πολλούς, κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Εννιά περικοπές σε συντάξεις, ΕΚΑΣ και εφάπαξ εκκρεμούν ακόμα, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά και των αλλαγών που έφερε αυτό το Μνημόνιο που πέρασε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο.
Συγκεκριμένα, οι μειώσεις αυτές αφορούν τις ακόλουθες παροχές :
1. Νέες κύριες συντάξεις.


Όσοι "βγήκαν" στη σύνταξη μετά τις 12/5/2016 (έναρξη ισχύος νόμου Κατρούγκαλου), θα υποστούν μειώσεις έως 40% έως το 2019. Εκτιμάται ότι περίπου το 1/3 των σημερινών 115.000 εκκρεμών αιτήσεων συντάξεων θα μειωθούν έως 20% (όσες κατατέθηκαν το 2016), έως 26,5% (όσες κατατέθηκαν το 2017), έως 30% (όσες κατατέθηκαν το 2018) και έως 40% (όσες κατατεθούν από το 2019 και έπειτα).
Οι μειώσεις αυτές θα φανούν μαζί με την απονομή των συντάξεων έως τον Ιούνιο του 2018.
2. Ήδη καταβαλλόμενες κατά 12/5/2016 κύριες συντάξεις
Το 1/3 των κύριων συντάξεων οι οποίες είχαν καταβληθεί έως 12/5/2016 (έναρξη ισχύος νόμου Κατρούγκαλου) ή τις είχαν αιτηθεί ασφαλισμένοι έως την παραπάνω ημερομηνία θα μειωθούν έως 18% από 1/1/2019
3. Όλες οι καταβαλλόμενες συντάξεις κατά 1/1/2019
Όσοι συνταξιούχοι έχουν λάβει την κύρια σύνταξη τους κατά την 1/1/2019 θα δουν τις κύριες συντάξεις να μην λαμβάνουν κατά το έτος αυτό καμία ονομαστική αύξηση (με βάση το ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό του προηγούμενου έτους).
Ονομαστικές αυξήσεις δεν θα δοθούν επίσης το 2020, το 2021 αλλά και το 2022.
4. Οικογενειακές παροχές σε ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις
Από 1/1/2019 περικόπτονται οι οικογενειακές παροχές στις καταβαλλόμενες κατά την 12/5/2016 κύριες συντάξεις του Δημοσίου.
Οι περικοπές αυτές θα φανούν από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017, δεδομένου ότι οι συντάξεις του Ιανουαρίου καταβάλλονται πριν τα Χριστούγεννα του προηγούμενου έτους. Πάντως το Υπ. Εργασίας, με χθεσινή ανακοίνωσή του http://www.capital.gr/oikonomia/3233479/yp-ergasias-to-oikogeneiako-epidoma-tha-lifthei-upopsin-ston-upologismo-tis-prosopikis-diaforas, επισήμανε πως οι οικογενειακές παροχές στις συντάξεις θα περιληφθούν στις συντάξιμες αποδοχές οι οποίες θα επαναϋπολογισθούν και έτσι το ανώτατο πλαφόν 18% στις περικοπές του 2019 θα περιλάβει και αυτές.
5. Επίδομα συζύγου στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις
Από 1/1/2019 κόβεται το επίδομα συζύγου των καταβαλλόμενων κατά τη 12/5/2016 κύριων συντάξεων του ιδιωτικού τομέα.
Οι περικοπές αυτές θα φανούν από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017, δεδομένου ότι οι συντάξεις του Ιανουαρίου καταβάλλονται πριν τα Χριστούγεννα του προηγούμενου έτους.
6. ΕΚΑΣ
Το Μνημόνιο προβλέπει παραπέρα περικοπή της κρατικής δαπάνης για το ΕΚΑΣ κατά περίπου 230-240 εκατ. ευρώ από 1/1/2018, οδηγώντας σε απώλειες 15% στις αποδοχές 200.000 συνταξιούχων που λαμβάνουν σήμερα το σχετικό επίδομα.
Η μείωση αυτή θα φανεί στην καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου 2018, οι οποίες θα καταβληθούν -ως συνήθως- πριν τα Χριστούγεννα του 2017.
7. Νέες επικουρικές συντάξεις
Το 20% των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων (δηλαδή 25000 επί συνόλου 127000) αναμένεται να αποδοθούν μειωμένες κατά 10% (του Δημοσίου) έως 20% (του ιδιωτικού τομέα). Η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2019.
8. Ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις-εφάπαξ
Εκτιμάται ότι κοντά στις 20.000 ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, οι οποίες υπέστησαν μείωση τον Ιούνιο του 2016, θα μειωθούν ξανά από 1/1/2019 με ανώτατο πλαφόν περικοπής, όμως, το 18%.
9. Εκκρεμή εφάπαξ
Κοντά στα 65.000 εκκρεμή εφάπαξ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (τα οποία αιτήθηκαν ασφαλισμένοι μετά τις 1/9/2013)θα μειωθούν έως και 20%. Η απονομή αυτών των εφάπαξ θα ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο του 2018.