Τρίτη, Σεπτεμβρίου 5

«Πετάει» το ευρώ, βουλιάζει το δολάριο

«Πετάει» το ευρώ, βουλιάζει το δολάριο
Τα πάνω κάτω στις αγορές φέρνει το εντυπωσιακά ισχυρό ευρώ: την περασμένη Τρίτη έσπασε για πρώτη φορά έπειτα από 2,5 χρόνια το επίπεδο του 1,20 έναντι του δολαρίου, αυξάνοντας, έτσι, τις πιθανότητες για λεκτική παρέμβαση από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά τη συνεδρίαση της προσεχούς Πέμπτης. 
Η "σιωπή" Ντράγκι στο Jackson Hole, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Βόρειο Κορέα, που "χτύπησαν" το δολάριο, πυροδότησαν το ράλι για το ευρωπαϊκό νόμισμα, ανατρέποντας όλες τις προβλέψεις για την πορεία του το 2017.

Η πορεία του ευρώ αυτό το έτος έχει εκπλήξει τους περισσότερους μεγάλους παίκτες των αγορών, αφού η πλειονότητα των αναλυτών στα τέλη του 2016 αποκαλούσε το 2017 ως τη χρονιά του δολαρίου και προέβλεπε απόλυτη ισοτιμία (1:1) στους επόμενους μήνες. Αυτή αποδείχθηκε ως η πιο άστοχη εκτίμηση της χρονιάς, καθώς το ενιαίο νόμισμα κατάφερε και ξεπέρασε τους όποιους κινδύνους, ενώ οι φιλοευρωπαϊκές κυβερνήσεις που προέκυψαν από τις κάλπες που στήθηκαν στην Ευρώπη ενίσχυσαν δυναμικά το έδαφός του και αυτό θα ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο και μετά τις γερμανικές εκλογές.

Παράλληλα, η ισχυρή ανάπτυξη στην Ευρώπη, και ειδικά την Ευρωζώνη, η οποία ξεπερνά αυτήν των ΗΠΑ, ώθησε το ευρώ και τις επενδύσεις σε ευρωπαϊκά assets υψηλότερα, με το momentum να αναμένεται να διατηρηθεί το επόμενο διάστημα, αφού τα σύννεφα γύρω από τις ΗΠΑ αυξάνονται με τις αναταραχές που προκαλεί η πολιτική και η ρητορική Τραμπ.

Το διψήφιο ράλι

Σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος, η εκτόξευση του ενιαίου νομίσματος στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2015 μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες ρευστοποιήσεις στο επόμενο διάστημα, οι οποίες και έδωσαν το "παρών" την περασμένη εβδομάδα, μετά και τα κέρδη της τάξης του 15% από τις αρχές έτους έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Ωστόσο οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες επιμένουν ότι το έδαφος παραμένει bullish για το επόμενο διάστημα, το οποίο και θα προκαλέσει τη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών στην Ευρωζώνη.

"Το ερώτημα είναι τώρα τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Σεπτέμβριο για να ηρεμήσει την αγορά", σημειώνει ο Τhomas Flury, επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής στη UBS.

Τι θέλουν οι αγορές

Η μεταβλητότητα στις αγορές, η οποία το καλοκαίρι είχε αγγίξει χαμηλό πολλών δεκαετιών, έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω της Βόρειας Κορέας και των αναταραχών στον Λευκό Οίκο, οι οποίες θέτουν εν αμφιβόλω την εφαρμογή των οικονομικών πολιτικών που υποσχέθηκε ο Τραμπ, ενώ ο παραδοσιακά δύσκολος Σεπτέμβριος για τις αγορές μόλις ξεκίνησε. Υπό αυτό το πρίσμα, οποιαδήποτε προοπτική ότι η ΕΚΤ θα καθυστερήσει τη διαδικασία του tapering του QE –που ουσιαστικά θα ωθήσει την επιστροφή της στη νομισματική σύσφιξη– θα αντιμετωπιστεί με ανακούφιση από τις αγορές.

Με την οικονομία της Ευρωζώνης να σημειώνει την ισχυρότερη πορεία των τελευταίων έξι ετών, η ΕΚΤ θέλει στο επόμενο διάστημα να ξεκινήσει τη διαδικασία μείωσης των αγορών ομολόγων, εξαλείφοντας σταδιακά τα τεράστια νομισματικά κίνητρα που στήριξαν στις αγορές μετά την κρίση. Ωστόσο, το ισχυρό ευρώ περιπλέκει τις προσπάθειες για "εξομάλυνση" της πολιτικής, αφού εξουδετερώνει τις ήδη αδύναμες πληθωριστικές πιέσεις, καθώς αποτελεί αυτό ουσιαστικά μια αυστηρότερη πολιτική, η οποία μειώνει τον επείγοντα χαρακτήρα του tapering.

Πώς θα "απαντήσει" ο Ντράγκι

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν αναφέρθηκε καν στο ευρώ ή στη νομισματική πολιτική στο Jackson Hole. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, πλησιάζει, ωστόσο, η ώρα που ο Ντράγκι θα σπάσει τη σιωπή του. Στο επίπεδο του 1,20 έναντι του δολαρίου και με τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ να επιμένει σε χαμηλά επίπεδα, η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ είναι πιθανό να αποτελέσει πηγή αύξησης της ανησυχίας της ΕΚΤ, όπως σημειώνει η Goldman Sachs.

"Κατά τους επόμενους μήνες, αναμένουμε από την ΕΚΤ να προσπαθήσει να εκμηδενίσει τις προσδοκίες της αγοράς όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και/ή στις αρχές του 2019. Σηματοδοτώντας ένα αργό tapering στο σύνολο του 2018 και διατηρώντας ταυτόχρονα την τρέχουσα ρητορική για το QE και την έναρξη των αυξήσεων των επιτοκίων, θα ήταν ένας σχετικά κομψός τρόπος για την ΕΚΤ να "απαντήσει" στην ανατίμηση του ευρώ.

Σύμφωνα με τη UniCredit, η ΕΚΤ ίσως να κάνει κάποιες αναφορές στη συναλλαγματική ισοτιμία που μπορεί να επηρεάσουν, να μειώσουν ή και να σταματήσουν την ανατίμηση, ωστόσο μια σημαντική αντιστροφή του κλίματος παραμένει απίθανη. Όπως τονίζει, οι πιθανότητες για αύξηση τον εκτιμήσεών της για την ισοτιμία στα τέλη του τρέχοντος έτους και στα τέλη του 2018, που είναι σήμερα στο 1,20 και το 1,25 αντίστοιχα, έχουν "ανέβει".

Οι οικονομολόγοι της Capital Economics έχουν επισημάνει πως, παρά το ράλι, το ευρώ παραμένει κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του έναντι του δολαρίου, που είναι το 1,21, και οι προηγούμενες προσπάθειες λεκτικής παρέμβασης στο κοινό νόμισμα έγιναν μόνο αφού είχε ξεπεράσει το 1,25 έναντι του δολαρίου.

Τις επόμενες ημέρες το βασικό ερώτημα για τις αγορές συναλλάγματος θα είναι ποιο είναι το όριο "πόνου" του Ντράγκι σε ό,τι αφορά το επίπεδο του ευρώ, όπως σημειώνει η Credit Agricole σε note προς στους πελάτες της.

Η απότομη ανατίμηση του ευρώ τούς τελευταίους μήνες μπορεί να έχει ωθήσει το νόμισμα πολύ κοντά, αν όχι πάνω από αυτό το όριο, και ο συνδυασμός της επίμονης ανατίμησης του νομίσματος και του αποπληθωρισμού των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους για τις προοπτικές πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ τούς επόμενους 6-12 μήνες, όπως επισημαίνει.

Περαιτέρω κέρδη του ευρώ βραχυπρόθεσμα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καθυστέρησης οποιασδήποτε ανακοίνωσης για την ποσοτική χαλάρωση, τονίζει η τράπεζα.

Η αγορά μπορεί να συνεχίσει να τεστάρει την υπομονή της ΕΚΤ, σημειώνει η UBS. Ο Ντράγκι χρειάζεται υποστήριξη και συντονισμό από όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου προτού πει κάτι που μπορεί να επηρεάσει το ράλι του ευρώ. Ακόμα και σε αυτό το επίπεδο, η αγορά του ευρώ θα είναι μια κερδοφόρα επένδυση για τα επόμενα 1-2 χρόνια.

Από την Ελευθερία Κούρταλη
capital.gr

politika-gr