Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 1

Εσθονός υπ.Δικαιοσύνης σε Σταύρο Κοντονή: «Ο Κομμουνισμός δεν είχε θετικές πλευρές»

Υπουργός Δικαιοσύνης Εσθονίας Ούρμας Ρεϊνσάλου : «Στην ελευθερία και τη δημοκρατία, καθένας έχει το δικαίωμα στις θρησκευτικές και πολιτικές του απόψεις, αλλά πρέπει να καταδικάσουμε όλες τις προσπάθειες ή πράξεις να καταστραφούν λαοί ή κοινωνικές ομάδες.«Ο Κομμουνισμός δεν είχε θετικές πλευρές»

Πέταξε το γάντι ο υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας, Ούρμας Ρεϊνσάλου, στον Έλληνα ομόλογό του Σταύρο Κοντονή, απαντώντας με 6σέλιδη επιστολή στην άρνησή του δεύτερου να παραβρεθεί σε ημερίδα που οργάνωσε η εσθονική προεδρία στο Ταλίν, με θέμα τα «εγκλήματά των κομμουνιστικών καθεστώτων».
Απαντώντας σε αναφορές του κ. Κοντονή για την ιστορική εμπειρία του κομμουνισμού στον 20ό αιώνα, ο Εθνονός υπουργός, διαφοροποιείται.

«Η μοίρα των δύο χωρών μας ήταν διαφορετική στον 20ο αιώνα. Στην Εσθονία, δεν χρειάζεται να είσαι ιστορικός για να ξέρεις τι έγινε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Η Εσθονία, όμως, υπέφερε από δύο διαφορετικές κατοχές: τη ναζιστική κατοχή και τη σοβιετική κατοχή, η οποία κράτησε έως το 1991. Με την εμπειρία της χώρας μου, διαφωνώ κάθετα μαζί σου ότι ο κομμουνισμός είχε και θετικές πλευρές.» αναφέρει ο κ. Ούρμας Ρεϊνσάλου.»Μολονότι είναι αληθές ότι ο ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης στη νίκη ενάντια στον ναζισμό ήταν σημαντικός, ο Κόκκινος Στρατός δεν απελευθέρωσε πραγματικά τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης ώστε, μετά την ήττα του ναζισμού, οι λαοί τους να μπορέσουν ελεύθερα να ορίσουν την μοίρα τους»συμπληρώνει.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο κ.Ρεϊνσάλου, σπεύδει να δικαιολογήσει τη στάση του, η οποία δεν διαχωρίζει τις πολιτικές ιδεολογίες, του Ναζισμού, του Φασισμού και του Κομμουνισμού, που αν και διαφορετικές στην θεωρία, φαίνεται ότι στην πράξη, πνίγουν τις αξίες που πρέπει να διασφαλιστούν.
«Είμαστε πολιτικοί και η δουλειά μας είναι να προστατεύουμε αξίες και αρχές. Οι αξίες μας είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και η τήρηση των νόμων και δεν βλέπω εναλλακτική σε αυτά. Γι” αυτό και είμαι αντίθετος σε όποια ιδεολογία ή πολιτική κίνηση αντιτάσσεται σ” αυτές τις αξίες. Με αυτό το σκεπτικό, δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον ναζισμό, τον φασισμό και τον κομμουνισμό.» αναφέρει στην επιστολή του και τονίζει :» Όλες αυτές οι ιδεολογίες ισχυρίστηκαν ότι έχουν το δικαίωμα να καταστρέψουν έθνη και κοινωνικές ομάδες και να κρίνουν ότι άλλες είναι ανάξιες να απολαύσουν το μέλλον τους, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν να εκπαιδευτούν από την αρχή και να καταδικαστούν στη μιζέρια, χωρίς καμία ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον ή να υποφέρουν στην εξορία»
Ο Ούρμας Ρεϊνσάλου συμπληρώνει: «Αυτός είναι και ο λόγος που αντιτίθεμαι σε οποιαδήποτε ιδεολογία και πολιτικό κίνημα, που αναιρεί αυτές τις αξίες και τις καταπατά, όταν βρεθεί στην εξουσία. Από αυτής της άποψης δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στον Ναζισμό, στον Φασισμό και στον Κομμουνισμό. Όλες αυτές οι ιδεολογίες ισχυρίζονταν το δίκαιο, στο όνομα των στρεβλωμένων τους ιδεών για το μέλλον» σημειώνει.
«Όλες αυτές οι ιδεολογίες διεκδικούν το αλάνθαστο και στο όνομα των διεστραμμένων οραμάτων τους για το μέλλον κατέστρεψαν ολόκληρα έθνη, κοινωνικές ομάδες και εξανάγκασαν σε επανεκπαίδευση ανθρώπους και πληθυσμούς, τούς οποίους εξόρισαν σε ακατοίκητες, απομακρυσμένες εκτάσεις» εξηγεί στον κ. Κοντονή.
Ο κ. Ρέινζαλου χρησιμοποιεί το βιβλίο «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» ως παράδειγμα για το πώς έμαθαν οι Εσθονοί για την ελληνική αντίσταση κατά των Γερμανών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αφήνει δε, να εννοηθεί ότι και οι Έλληνες θα μπορούσαν να είχαν μάθει τι συνέβη στα σοβιετικά γκουλάγκ, καθώς τα βιβλία του νομπελίστα Αλεξάντερ Σολζενίτσιν, όπως το «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ», έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα από το 1974.
Στο κλείσιμο της επιστολής του αναφέρει: «Στην ελευθερία και τη δημοκρατία, καθένας έχει το δικαίωμα στις θρησκευτικές και πολιτικές του απόψεις, αλλά πρέπει να καταδικάσουμε όλες τις προσπάθειες ή πράξεις να καταστραφούν λαοί ή κοινωνικές ομάδες. Από σεβασμό στα αθώα θύματα, δεν πρέπει να κάνουμε διακρίσεις. Δεν έχει καμία διαφορά για ένα θύμα εάν έχει δολοφονηθεί στο όνομα ενός καλύτερου μέλλοντος της Άριας φυλής ή επειδή ανήκει σε μια κοινωνική τάξη που δεν έχει θέση στην κομμουνιστική κοινωνία. Πρέπει να θυμόμαστε και να τιμούμε όλα τα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων και των αυταρχικών δικτατοριών, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αποφασίσει σε ψήφισμά του στις 2 Απριλίου 2009. Αυτό το ψήφισμα ήταν η βάση της εκδήλωσης στη μνήμη των θυμάτων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων, την περασμένη εβδομάδα στο Ταλίν».http://arouraios.gr/