Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 15

Έγκλημα στον Σαρωνικό - Μαζούτ και πίσσα στις ακτές - Τι καταγγέλλουν οι ναυτεργάτες

Εκτός ελέγχου είναι πλέον η οικολογική ρύπανση που προκάλεσε η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη» που μετέφερε πάνω από 2.500 τόνους επεξεργασμένο πετρέλαιο, την περασμένη Κυριακή.
Η πετρελαιοκηλίδα από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου έφτασε στη Γλυφάδα και δεν αποκλείεται ανάλογα με την διεύθυνηση των ανέμων να κινηθεί και πιο νότια σε περιοχές όπως η Βούλα.Τα συνεργεία παρά την μάχη που δίνουν να περιορίσουν την οικολογική ρύπανση, η κατάσταση κρίνεται ιδιαιτέρως ανησυχητική, ενώ οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου είναι
αποκαρδιωτικές, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς για την αποπνικτική ατμόσφαιρα που έχει προκαλέσει.
Την εκτίμηση ότι σε 20 ημέρες με ένα μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας στο Σαρωνικό προχώρησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύσης Καλαματιανός.


Όπως είπε για την απορρύπανση της περιοχής επιχειρούν σχεδόν όλα τα διαθέσιμα μέσα στον ελληνικό χώρο, ενώ συμμετέχει και ένα υπερσύγχρονο ευρωπαϊκό σκάφος.
Πρόκειται για το ΑΚΤΑΙΑ Oil Spill Response Vessel που εστάλη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφαλείας και Περιβάλλοντος (EMSA) στη Σαλαμίνα. Είναι ένα σκάφος που κάνει κάθε τρεις μήνες άσκηση στην Ελλάδα, είναι πλήρως εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό και ραντάρ που εντοπίζει την κηλίδα σε 20 χλμ. Η ΕΕ κινητοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Ναυτιλίας.

Ναυτεργάτες: Δεν τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας στο «Αγία Ζώνη 2»

Σε σοβαρές καταγγελίες για την κατάσταση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη 2»  προχώρησε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, Αντώνης Νταλακογιώργος.
Μίλησε για υπερήλικο πλοίο στο οποίο δεν τηρούνταν μεταξύ άλλων οι κανόνες ασφάλειας και διερωτήθηκε τι θα συνέβαινε εάν αντί για ένα τόσο μικρό πλοίο που προκάλεσε τέτοια μεγάλη ρύπανση, βρίσκονταν ένα μεγαλύτερο πλοίο.
Ταυτόχρονα είπε πως από το πλοίο απουσίαζαν 9 από τα 11 μέλη του πληρώματος.
O κ. Νταλακογιώργος έκανε λόγο για τραγική ανικανότητα και ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στην επιχείρηση καθαρισμού της θαλάσσιας ρύπανσης.
Κατηγόρησε τον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή γιατί –όπως είπε- «το κρίσιμο τριήμερο βρισκόταν στο Λονδίνο και δεν επέστρεψε στη χώρα».





WWF: Να αναζητηθούν ευθύνες
Για περιβαλλοντικό έγκλημα έκανε λόγο μιλώντας νωρίτερα στα Παραπολιτικά 90,1 ο διευθυντής της WWF, Δημήτρης Καραβέλλας.
Ζήτησε να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι αυτού του πολύ περίεργου –όπως το χαρακτήρισε- περιστατικό της βύθισης του δεξαμενόπλοιου.
Έκανε λόγο για σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή των πουλιών και των θαλάσσιων οργανισμών.
Δήλωσε τέλος παρών σε οποιαδήποτε προσπάθεια καθαρισμού των ακτών.




Αυτοψία στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού Κόλπου για να εκτιμηθούν η κατάσταση από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη 2» και η πορεία των εργασιών απορρύπανσης, θα πραγματοποιήσουν αύριο Πέμπτη στις 08.30 το πρωί, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή Αντιναύαρχος ΛΣ, Σταμάτιος Ράπτης, με πλωτό περιπολικό σκάφος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, το οποίο θα αποπλεύσει από την Πλοηγική Υπηρεσία του Πειραιά.
Στις 11:00, με πρωτοβουλία του υπουργείου, θα ενημερωθούν αρμοδίως οι βουλευτές Α΄ και Β΄ Περιφέρειας Πειραιά για την εξέλιξη των επιχειρήσεων, ενώ στις 13:00 ο κ. Κουρουμπλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύσιος - Χαράλαμπος Καλαματιανός και ο Αρχηγός του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. θα μεταβούν στην περιοχή του ναυαγίου και στη Σαλαμίνα, όπου θα έχουν συνάντηση με τη Δήμαρχο, Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου.


Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/egklima-ston-saroniko-mazout-ke-pissa-stis-aktes