Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 13

Η ΠΟΛΩΝΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΔΡΑΝΕΙ...

Έναν σημαντικό σύμμαχο στο φλέγον ζήτημα των γερμανικών  αποζημιώσεων βρίσκει η χώρα μας στο δίκαιο και διαχρονικό αίτημά της για τις επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο, το οποίο, όμως, προς το παρόν μένει στα λόγια: Μια άλλη χώρα που επλήγη βάναυσα από τις ναζιστικές δυνάμεις είναι η Πολωνία, η οποία ζητά τώρα από τη Γερμανία το ποσό του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων ως αποζημίωση για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά από αυτή την εξέλιξη η Ελλάδα έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ακολουθήσει το παράδειγμα των Πολωνών...

Να ακολουθήσει το παράδειγμα των Πολωνών και να διεκδικήσει με τόλμη και αποφασιστικότητα αυτά που δικαιούται. Οι αξιώσεις που μπορούμε να εγείρουμε είναι τέτοιες, μάλιστα, που θα διέγραφαν μονομιάς το ελληνικό χρέος…
Αρκεί να κάνουμε αυτό που έπραξε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Βιτόλντ Βαστσικόφσκι, ο οποίος με δηλώσεις του στο τοπικό ραδιόφωνο RMF, υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξουν «σοβαρές συνομιλίες» γύρω από το ζήτημα, τονίζοντας ότι οι υλικές απώλειες της Πολωνίας υπολογίζονται περίπου στο1 τρισ. δολάρια, ενδεχομένως και παραπάνω. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να ασχοληθούμε με τις γερμανο-πολωνικές σχέσεις, οι οποίες επισκιάζονται από τη γερμανική επιθετικότητα του 1939 και τα άλυτα μεταπολεμικά θέματα» ανέφερε μεταξύ άλλων. Κληθείς να απαντήσει ο Βαστσικόφσκι  απέφυγε να διευκεινίσει πότε η πολωνική κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει την επίσημη θέση της σχετικά με τους επαναπατρισμούς.
Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Άντονι Ματσιέρεβιτς  από την πλευρά του, κατηγόρησε ευθέως τους Ευρωπαίους ότι επιχείρησαν να σβήσουν από την ιστορία και τη μνήμη τα δεινά που υπέστησαν οι Πολωνοί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Η δεξιά κυβέρνηση της χώρας είχε απορρίψει το ψήφισμα του 1953 από την πρώην κομμουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας, η οποία αρνήθηκε την οποιαδήποτε απαίτηση για αποζημιώσεις από τη Γερμανία. Οι επικριτές της κυβέρνησης λένε ότι οι συζητήσεις περί αποζημιώσεων αποσκοπούν στο να  αποσπούν την προσοχή από την εθνικιστική ατζέντα τους.
Ωστόσο, περίπου έξι εκατομμύρια Πολωνοί πολίτες, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν τριών εκατομμυρίων Εβραίων, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και μεγάλο μέρος της Βαρσοβίας καταστράφηκε. Το 2004 ήταν η τελευταία φορά που το κυβερνητικό κόμμα «Νόμου και Δικαιοσύνης» (PiS) απηύθυνε αίτημα αποζημιώσεων προς τη Γερμανία για τα εγκλήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο ο τότε πρωθυπουργός Μάρεκ Μπέλκα δεν επέτρεψε να προχωρήσει αυτό το αίτημα, και έτσι η Πολωνία παραιτήθηκε από κάθε αίτημα για πολεμικές επανορθώσεις. Τώρα όμως στα στελέχη του κόμματος επιμένουν να απολογηθούν ο Μπέλκα και άλλοι υπεύθυνοι για αυτό ενώπιων δικαστηρίου.
Έτσι το θέμα, το οποίο στο παρελθόν είχε θεωρηθεί λήξαν, επιστρέφει στην επικαιρότητα με τον πλέον ηχηρό τρόπο.
Ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο βουλευτής Αρκάντιους Μουλάρτσικ ζήτησε από το πολωνικό κοινοβούλιο μια επίσημη εκτίμηση για τις πιθανότητες επιτυχούς διεκδίκησης αποζημιώσεων από τη Γερμανία.  Η απάντηση εκκρεμεί ακόμη.
Εμείς ως ΕΛΚΕΔΑ, συνηγορούμε στα παραπάνω (πηγή: ΚοntraNews) και θυμίζουμε την ουσία: Μετά από την όλη αυτή εξέλιξη με την πολωνική πρωτοβουλία, η Ελλάδα έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία -αλλά και υποχρέωση- να ακολουθήσει το παράδειγμα των Πολωνών και να διεκδικήσει με τόλμη και αποφασιστικότητα αυτά που δικαιούται. Τίπορτα λιγότερο! Για να καταλάβουν Σόιμπλε και Βερολίνο, ότι έχουμε και μνήμη και θέληση...http://elkeda.gr