Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 11

Κυριακή μίλησε για επενδύσεις η κυβέρνηση, Δευτέρα φεύγουν κι όσες είχαν έρθει

Κυριακή μίλησε για επενδύσεις η κυβέρνηση, Δευτέρα φεύγουν όσες είχαν έρθει


Λίγες ώρες μετά την υπόσχεση του πρωθυπουργού, κατά την ομιλία του στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ότι η Ελλάδα θα στραφεί στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα με στόχο το 2018 η χώρα να έχει βγει από την επιτήρηση και τα μνημόνια, μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις, η Eldorado Gold, ανακοίνωσε ότι θα βάλει λουκέτο.
Στάχτη το Grinvest

Εγκαινιάζοντας την 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε για μια ακόμη φορά ότι «η Ελλάδα δεν θα ξαναγυρίσει στο παρελθόν». «Αλλάζουμε το υπόδειγμα», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην παραγωγή, την λειτουργία του κράτους, το ψηφιακό Δημόσιο έως το 2020, τις επενδύσεις, τις τράπεζες.
Όσον αφορά την οικονομία ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για την Ελλάδα» και αποκάλυψε ότι αφού αποχαιρέτισε τον Μακρόν, συνάντησε τυχαία τους Γάλλους επιχειρηματίες που τον συνόδευαν και ένας από αυτούς τους είπε ότι «πετύχατε κάτι σημαντικό: να μετατρέψετε στη συνείδηση όλων μας το GREXIT σε GRINVEST», εισάγοντας, έτσι, το νέο «αφήγημα» του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των εξελίξεων και των επερχόμενων εκλογών.
Τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση: Χαμένη ευκαιρία
Και ενώ η είδηση έκανε αστραπιαία τον γύρο του κόσμου και τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία και έντυπα ΜΜΕ έκαναν λόγο για «χαμένη ευκαιρία, η κυβέρνηση επετέθη στην ...αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι εκείνος υποδαύλισε την στάση της εταιρείας!

«Η ενορχηστρωμένη απόπειρα της πανικόβλητης αντιπολίτευσης να αντιστρέψει το θετικό κλίμα μετά την επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν και την ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ δε θα έχει καμία τύχη. Το θετικό διεθνές επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα δεν αλλάζει με στημένα επικοινωνιακά σόου της οδού Πειραιώς 62», έγραφε το Μέγαρο Μαξίμου σε ανακοίνωση.
Στο μεταξύ, καλοθελητές της κυβέρνησης όπως η Ράνια Σβίγκου [«Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία», δήλωσε] και ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Καρανίκας έριξαν λάδι στη φωτιά. Ο κ. Καρανίκας κάλεσε, μάλιστα, την Eldorado Gold να πάει στα τσακίδια και να μη στεριώσει πουθενά!
Μητσοτάκης: Λόγια του αέρα τα περί επενδύσεων
Επίθεση στην κυβέρνηση μετά τη σημερινή εξέλιξη με την Eldorado Gold, η οποία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους, άλλοι τόσοι που η εταιρεία σχεδίαζε να προσλάβει χάνουν την ευκαιρία να κερδίσουν δουλειά», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια κάνει τα πάντα για να σταματήσει την επένδυση».
«Η κυβέρνηση τραυματίζει την εικόνα της χώρας. Ολα όσα γίνονται στέλνουν την λάθος εικόνα στους επενδυτές», συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κάλεσε την κυβέρνηση να μεταβάλει τη στάση της.
«Η δική μου κυβέρνηση θα βάλει τέλος σε όλα αυτά. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης θα γίνουν σεβαστές και οι άνθρωποι θα ξαναβρούν τις δουλειές τους», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η αποχώρηση μιας τεράστιας επένδυσης
Λίγες ώρες μετά τις μεγαλόστομες ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα για επενδύσεις, η μεγαλύτερη επένδυση της βόρειας Ελλάδας, η Eldorado Gold ανακοίνωνε ότι η κυβέρνηση θέτει συνεχώς προσκόμματα στην επενδυτική της πρωτοβουλία και ότι αν δεν δοθεί λύση ως τις 21 Σεπτεμβρίου, τότε θα αναγκαστεί να απολύσει τους 2.400 εργαζομένους και να βάλει λουκέτο. «Αν ξέραμε τα προβλήματα δεν θα είχαμε επενδύσει στην Ελλάδα», δήλωσε την Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της εταιρείας.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Τζορτζ Μπερνς κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ξανασκεφτεί τη στάση της απέναντι στην καναδική επένδυση.
«Από τον Ιανουάιριο του 2016 η στάση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άλλαξε ελάχιστα απέναντί μας», είπε ο κ. Μπερνς, απαριθμώντας τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση για την έκδοση αδειών και τη δήλωση της κυβέρνησης να ξεκινήσει διαιτησία κατά της «Ελληνικός Χρυσός».
Κάλεσε την κυβέρνηση να βασιστεί στις ισχύουες διατάξεις για την έκδοση αδειών, προσθέτοντας ότι «η επένδυση της Eldorado είναι λυδία λίθος για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα». Ο επικεφαλής της Eldorado, μάλιστα, κάλεσε «την ελληνική κυβέρνηση να σκεφθεί τους χιλιάδες Έλληνες εργαζομένους, αλλά και τη χώρα».
Ο πρόεδρος της εταιρείας τόνισε, επίσης, ότι η Eldorado Gold έχει επενδύσει πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ. «Οι συνεχόμενες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και την ανάπτυξη των έργων μας στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα, η μη έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο του Περάματος -την αναμένουμε εδώ και πάνω από τρία χρόνια- και η δήλωση της κυβέρνησης δημοσίως ότι έχει την πρόθεση να ξεκινήσει τη διαδικασία διαιτησίας κατά της Ελληνικός Χρυσός, της θυγατρικής εταιρείας μας στην Ελλάδα», είναι μερικά στοιχεία που δείχνουν πως η στάση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει».
Ο κ. Μπερνς σημείωσε πως είναι ανοιχτός σε μια ύστατη συζήτηση τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη, προκειμένου να δοθεί λύση. «Δεν έχουμε την υποστήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Καμία λύση δεν επιτεύχθηκε μέσω της σιωπής. Η μόνη λύση θα δοθεί από τον ανοιχτό διάλογο. Προσπάθησα αυτό να το μεταδώσω στις συναντήσεις μου με τον Γιώργο Σταθάκη. Προσπάθησα και με σειρά επιστολών στον Αλέξη Τσίπρα που είναι αναπάντητες», πρόσθεσε ο πρόεδρος της καναδικής εταιρείας.
«Η Eldorado έχει ευθύνη απέναντι στους μετόχους της για έργα σε χώρες που οι κυβέρνησεις επενδύουν και συνεργάζονται σε αυτά. Είμαι προσωπικά πολύ απογοητευμένος για αυτές τις ειδήσεις που επηρεάζουν εργαζομένους και προμηθευτές. Είμαι ανοιχτός σε διάλογο με τον Τσίπρα και τον Σταθάκη για να βρούμε μια λύση προς τα εμπρός», είπε ο κ. Μπερνς.
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της εταιρείας «κάρφωσε» τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως έχει αποστείλει επιστολές και προς τον πρωθυπουργό, οι οποίες όμως ουδέποτε απαντήθηκαν. Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης για τη στάση της απέναντι στις επενδύσεις: «Ο κ. Τσίπρας έχει ενημερώσει τις κεφαλαιαγορές ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε επενδυτική δραστηριότητα, αλλά πώς να το εξηγήσω αυτό στους μετόχους όταν η κυβέρνηση ούτε συνεργάζεται μαζί μας ούτε στηρίζει ενεργά τις επενδύσεις μας;».
«Η Eldorado έχει ευθύνη απέναντι στους μετόχους της για έργα σε χώρες που οι κυβέρνησεις επενδύουν και συνεργάζονται σε αυτά. Είμαι προσωπικά πολύ απογοητευμένος για αυτές τις ειδήσεις που επηρεάζουν εργαζομένους και προμηθευτές. Είμαι ανοιχτός σε διάλογο με τον Τσίπρα και τον Σταθάκη για να βρούμε μια λύση προς τα εμπρός», είπε ο κ. Μπερνς.
Πρόσθεσε, δε, ότι κάποιοι λίγοι αντιτίθενται στα μεταλλευτικά έργα και κάλεσε την κυβέρνηση είτε να τους ακούσει αυτούς, είτε να προχωρήσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την έκδοση των αδειών, προκειμένου να συνεχιστεί η επένδυση.
Αν η Eldorado ήξερε τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζε, δεν θα είχε επενδύσει ποτέ στην Ελλάδα, είπε επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι τέτοιου είδους προβλήματα η εταιρεία δεν έχει συναντήσει σε άλλες χώρες. Οπως είπε χαρακτηριστικά, στα 40 χρόνια δραστηριότητάς του σε όλο τον κόσμο δεν έχει αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα και ότι αν το γνώριζε η εταιρεία, δεν θα αναλάμβανε το ρίσκο της επένδυσης.
Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «παρά τις διαβεβαιώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού στις διεθνείς κεφαλαιαγορές ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή για επιχειρηματική δραστηριότητα, η κυβέρνηση ούτε συνεργάζεται εποικοδομητικά μαζί μας, ούτε υποστηρίζει τις επενδύσεις μας».
Όπως είπε, εξάλλου, ο κ. Μπερνς, από τις καθυστερήσεις «έχουμε θιγεί οικονομικά, αλλά δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε σε αυτή τη φάση το μέγεθος των απωλειών. Εφόσον δεν υπάρξει λύση στο σημερινό πρόβλημα, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε ένδικο μέσο, τόσο στα ελληνικά δικαστήρια όσο και στη διεθνή διαιτησία».

Πηγή: iefimerida.gr