Κυριακή, Σεπτεμβρίου 17

Η μεγάλη απάτη του ΣΥΡΙΖΑ με τις συντάξεις και τον ΕΝΦΙΑ -ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΜΕΓΑΛΟΑΠΑΤΕΩΝΑΣ! ΠΗΡΕ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΜΠΟΝΑΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΤΑ 300 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ  ΕΙΣ ΔΙΠΛΟΥΝ ! ΦΤΟΥ ΣΟΥ ΞΕΦΤΙΛΑ!

Ταχυδακτυλουργικά εξαφάνισε το υπουργείο Οικονομικών τον «μποναμά» που είχε δώσει στους συνταξιούχους, αφού όχι μόνο χάθηκε από τα χέρια τους, αλλά βρέθηκε και πάλι από στα κρατικά ταμεία.Το έκτακτο χρηματικό βοήθημα, των 300 ευρώ κατέληξε ξανά στο δημόσιο, αφού χιλιάδες συνταξιούχοι έχασαν εξ αιτίας αυτού, την έκπτωση φόρου, αφού ο «μποναμάς»προστέθηκε στο δηλωθέν εισόδημα. Καλούνται λοιπόν, να πληρώσουν φέτος διπλάσιο ΕΝΦΙΑ , αφού όσοι το 2016 δικαιούντο έκπτωση φόρου 50% για τον φόρο ακινήτων, εισπράττοντας τα 300 ευρώ, την έχασαν!
Όταν βγήκε η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, τον Αύγουστο του 2017, το ποσό των 300 ευρώ που εισέπραξαν σαν «μποναμά» οι συνταξιούχοι ιδιοκτήτες ακινήτων τα Χριστούγεννα, προστέθηκε στο δηλωθέν εισόδημα που λαμβάνεται υπ’ όψιν για τον καθορισμό των δικαιούχων της έκπτωσης 50% ή της πλήρους απαλλαγής από τον φόρο ακινήτων.
Όλα άρχισαν με την ψήφιση στη βουλή του ν.4445/2016, όπου δινόταν εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους της τάξεως των 300-850 ευρώ. Την επομένη της χορήγησης του επιδόματος στους συνταξιούχους, στις 23/12 η Βουλή ψήφισε και νέο νόμο (ν.4447/2016) την ακατάσχετη και αφορολόγητη μορφή του εν λόγω επιδόματος. Δεν αναφερόταν πουθενά όμως ότι το επίδομα «δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά κριτήρια» απαλλαγής ή έκπτωσης από τους φόρους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα συνταξιούχοι των 725-750 ευρώ το μήνα που πήραν τα 300 ευρώ, βρέθηκαν να δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 9.000-9.300 ευρώ, δηλαδή ξεπέρασαν τα 9.000 ευρώ που κανονικά θα είχαν ώστε να δικαιούντο την έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ. Αντίστοιχα χάσανε την έκπτωση και έγγαμοι ή άτομα με αναπηρία που είχαν εισόδημα 750-850 ευρώ το μήνα.
Έτσι αντί να καταργηθεί, το 2017 διπλασιάστηκε ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν!
Η γκρίνια έφτασε ήταν αναμενόμενο και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 32 εκ των οποίων υπέβαλαν και ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο, διαμαρτυρόμενοι επειδή «η ΑΑΔΕ τα συνυπολογίζει στο εισόδημα και τους αποκλείει από την ευνοϊκή ρύθμιση», λέγοντας ότι «με την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το έτος 2017, αυτά που με τόσο αγώνα καταφέραμε να παράσχουμε στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, παρά τις μνημονιακές επιταγές, τα ακυρώνουμε διατηρώντας αποφάσεις των προηγούμενων Γραμματέων Εσόδων».Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών να διευκρινίσει:
-Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των θιγόμενων πολιτών και ποιο το δημοσιονομικό βάρος που προκύπτει από την διατήρηση της έκπτωσης στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. των ως άνω πολιτών;
-Έχει λάβει γνώση των παραπάνω και με ποιο τρόπο προτίθεται να διορθώσει τις ανωτέρω αναφερθείσες αδικίες.
protothema