Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 20

Σε αυτήν την χώρα, ισχύει το «δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού»;

Τελείωσε άλλη μια ΔΕΘ. Πολιτικοί αρχηγοί μαζί με τον λαό τους πέρασαν από την «‘διεθνή» έκθεση και αφού μπερδεύτηκαν στα πόδια των πραγματικών εκθετών, μετά «πούλησαν» και αυτοί με την σειρά τους την δική τους «πραμάτεια».


Για άλλη μια χρονιά, 43η, παρακολούθησα τους πολιτικούς λόγους και συνεντεύξεις στην ΔΕΘ.  Και αυτό διότι, δεν είχα και πολλές επιλογές μιας και είμαι ένα καθαρά πολιτικοποιημένο άτομο. Είναι όμως η πρώτη φορά που θα γράψω τις εντυπώσεις μου δημόσια, μιας και οι δυο αρχηγοί με την παρουσία τους μου έφεραν στενοχώρια. Φυσικά, για διαφορετικούς λόγους ο κάθε ένας.

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ δεν θα μπορούσε παρά μόνο κακές αναμνήσεις να φέρει στο μυαλό μου.  Τα ατελείωτα ψέματα του, η λάσπη, οι ψεύτικες ελπίδες που μοίραζε, τον έφερε στην εξουσία με αποτέλεσμα την επιστροφή της χώρας πίσω στο 2011 και μάλιστα χρεωμένη κατά 100 δις. Με λίγα λόγια, η παρουσία του συνδέεται με μια υπαρκτή καταστροφή

Η δεύτερη παρουσία, του Κυριάκου Μητσοτάκη, μου έφερε μελαγχολία και ανασφάλεια.

–Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ότι γνωρίζει την πραγματική κατάσταση της χώρας και επίσης έδειξε ότι γνωρίζει από πού θα αρχίσει να «ξετυλίγει» το κουβάρι. Είναι συνειδητοποιημένος και καλά ενημερωμένος.

-Επίσης φαίνεται να γνωρίζει καλά τι θέλουν, την λογική τους και το πως σκέφτονται οι «έξω από δω». Γνωρίζει τα όρια τους και πώς να τα χειριστεί για να πάρει αυτό που πρέπει. Δεν πάει στην τύχη, ούτε αυτοσχεδιάζει. Εδώ, όπως και σε πολλά άλλα θέματα, έχει την πλήρη ενημέρωση και καθοδήγηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά του οποίου η εμπειρία, είναι τεράστια. Η υποστήριξη του πρώην πρωθυπουργού στον Κυριάκο Μητσοτάκη ειναι δεδομένη και ξεκάθαρη.

-Ξέρει επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί πολλά πράγματα, διότι δεν θα μπορέσει να τα εφαρμόσει. Ούτε ψεύτικες ελπίδες μοιράζει.  Υπόσχεται ότι γνωρίζει ότι μπορεί να καταφέρει χωρίς να κοροϊδεύει τον κόσμο. Γνωρίζει επίσης ότι αν καταφέρει να κάνει κάτι παραπάνω από αυτά που δεν είχε υποσχεθεί αυτό θα ειναι πολύ θετικό. Εν κατακλείδι, δεν πολιτεύεται με ψέματα.  Θέλει όμως να κινείτε αργά αλλά με σίγουρα και σταθερά βήματα. Αυτό δεν είναι και κακό.

 Ο Κ. Μητσοτάκης δεν είναι ο πολιτικός με την μεγάλη εμπειρία και την διορατικότητα ώστε να μπορεί να πει το κάτι παραπάνω όπως είχε κάνει ο Αντώνης Σαμαράς και που τελικά του βγήκε.  Αυτό θέλει βαθιά γνώση, τεράστια εμπειρία, κανέναν φόβο, αρκετό ρίσκο, διορατικότητα και δεν ειναι για όλους. Όμως αυτό δεν κάνει τον Μητσοτάκη κατώτερο των περιστάσεων.

Γιατί η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη μου έφερε μελαγχολία και ανασφάλεια;;

Διότι έβλεπα μπροστά μου άλλον έναν αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας με πρόγραμμα, που μπορεί να αντιμετωπίσει σωστά τα προβλήματα της χώρας φέρνοντας την στο σωστό σημείο που την είχε αφήσει ο προηγούμενος πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς  και σκεφτόμουν .

«Να άλλος ένας πολιτικός, που δεν θα ολοκληρώσει την θητεία του. Διότι δεν είπε ούτε ένα ψέμα, δεν έταξε και δεν ειπε καν μια υπερβολή. Επίσης είπε αυτό που έκανε πράξη ο Αντώνης Σαμαράς και τον έστειλαν σπίτι του. Είπε, {Θα βγούμε από την κρίση αργά, αλλά με πολύ σταθερά βήματα} Αυτό έκανε ο πρώην πρωθυπουργός. Οδηγούσε την χώρα εκτός κρίσης με αργά βήματα αλλά πολύ σταθερά. Αυτό ο Τσίπρας το εκμεταλλεύτηκε υποσχόμενος ότι όλα θα τα τελείωσει όλα άμεσα και χωρίς κόστος στα νοικοκυριά… Τα αποτελέσματα τα είδαμε.  Αυτά σκεφτόμουν όσο άκουγα τον Μητσοτάκη και μονολογούσα…

«Φοβάμαι ότι την ίδια τύχη θα έχεις και εσύ Κυριάκο με τον Σαμαρά, εκτός αν μετά από το κακό πού έκανε ο κόσμος στον ίδιο του τον εαυτό, έμαθε. Προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτός ο λαός δεν μαθαίνει. Αρέσει να του κάνουν αυτό που κάνει και ο ίδιος στους άλλους. Να του λένε ψέματα. Όμως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Και εσύ είσαι η τελευταία μας ελπίδα.  Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, λέει ο λαός. Καλή τύχη πρόεδρε.



** Αυτά αφορούν τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης. Υπάρχουν όμως και άλλα σοβαρά θέματα που εχεις διαχειριστεί και που δεν θα έλεγα ότι τα συμμερίζεται η πλειοψηφία της παράταξης. Δυο από αυτά τα θέματα ειναι το ιδεολογικό και το μεταναστευτικό.

Το ιδεολογικό κομμάτι πρόεδρε δεν θεωρώ ότι δεν το διαχειρίζεσαι σωστά, αλλά θεωρώ ότι το διαχειρίζεσαι εμμονικά. Η Νέα Δημοκρατία δεν ειναι ένα κεντρώο φρουι-ζελε κόμμα όπως από την πρώτη ημέρα που ανέλαβες έσπευσες να αναγγείλεις . Η Νέα Δημοκρατία ειναι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη με αγώνες, ιστορία και οφείλεις να την υπηρετήσεις όσο θα είσαι αρχηγός,  με σεβασμό και όχι με άχρωμες κεντρώες εμμονές.

Το άλλο θέμα ειναι το πως αντιμετωπίζεις το λαθρομετανατευτικό. Αυτό ειναι ένα μεγάλο θέμα που θα αναφερθώ σε μια άλλη στιγμή. Πάντως οι μέχρι τώρα απόψεις σας δεν ικανοποιούν καθόλου την πλειοψηφία της παράταξης και ίσως χρειαστεί να το ξαναδείς το θέμα από την αρχή.

Γιώργος Παντάκης

πηγη
 http://www.ksipnistere.com