Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 13

Δήλωση του Γραμματέα Ναυτιλίας για την βύθιση του Δ/Ξ ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ



Το γεγονός της προκλήσεως εκτεταταμένης θαλασσίας ρυπάνσεως από την καταβύθιση του Δ/Ξ ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ μόνο τυχαίο δεν είναι.
Η συνεχής υποβάθμιση του ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ., η αποστέρηση του Σώματος από τα κατάλληλα μέσα αλλά και η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού έχουν φέρει την δυνατότητα του Πολιτείας σε οριακό σημείο αναφορικά με την αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών.

Επιπροσθέτως οι φορείς που εμπλέκονται με την αξιοπλοϊα των φορτηγίδων και μικρών δεξαμενοπλοίων  οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις, ειδικότερα όταν
μιλάμε για πλόες σε κλειστές θάλασσες. Ένα ναυάγιο είναι κάτι το οποίο μπορεί πάντοτε να συμβεί για χιλιάδες λόγους, οφείλουμε όμως να είμαστε προετοιμασμένοι και να δρούμε αποτελεσματικά έχοντας σαν γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του θαλασσίου περιβάλλοντος. Με την βοήθεια των παραπλεόντων σκαφών δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα, δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για το περιβάλλον.

Καλούμε την ηγεσία του ΥΝΑΝΠ να αναλάβει αμέσως τις ευθύνες της προκειμένου να σφραγιστεί η διαρροή, να επιτευχθεί πλήρης στεγανοποίηση του βυθισμένου σκάφους και να απαντληθεί το IFO που λιμνάζει στην περιοχή Σεληνίων πριν γυρίσουν οι άνεμοι και η κηλίδα δεν μπορεί να περιοριστεί.

Η ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ έχει παραθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο πρόγραμμά της όσον αφορά στον τρόπο να εκτελούνται απρόσκοπτα όλες οι εργασίες στις ευρύτερες περιοχές θαλασσίου οικονομικού συμφέροντος χωρίς το περιβάλλον και η ανθρώπινη ζωή να κινδυνεύουν. Η τεχνολογία υπάρχει, η τεχνογνωσία επίσης, το θέμα είναι να υπάρχει και η θέληση.

Οι πρακτικές απέναντι σε τέτοια περιστατικά οφείλουν να είναι τάχιστες και στοχευμένες, δεν υπάρχει χρόνος για πειραματισμούς.
Ανδρέας Γεωργίου
Γραμματέας Ναυτιλιακών

 http://neadexia.gr