Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 28

Γαμάτη η κυβέρνηση της αλλαγής φύλλου, τελευταία των τελευταίων η Ελλάδα σε ανταγωνιστικότητα--ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ !

Συνεχίζει να χάνει ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα, κάτω από Αλγερία, Σρι Λάνκα και Γουατεμάλα

Συνεχίζει να χάνει ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα, κάτω από Αλγερία, Σρι Λάνκα και Γουατεμάλα
Την 87η θέση, μεταξύ 137 χωρών, καταλαμβάνει για φέτος η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum - WEF) για την ανταγωνιστικότητα.

Ο δείκτης ανταγωνιστικότητας του WEF αξιολογεί 137 χώρες ανάλογα με την ικανότητά τους να διατηρήσουν ανάπτυξη με τα λιγότερα δυνατά εμπόδια, ωφελώντας τους πολίτες και το περιβάλλον. Λαμβάνονται υπ’όψιν μια σειρά από παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της καινοτομίας, των υποδομών και των μακροοικονομικών συνθηκών.

Όσον αφορά στις επιδόσεις της Ελλάδας, η χώρα μας βρίσκεται στην 87η θέση, κάτω από την Αλγερία, τη Σρι Λάνκα και τη Γουατεμάλα. Πέρυσι, κατέλαβε την 86η θέση σε σύνολο 138 χωρών.

Από το 2014, όπως φαίνεται, η Ελλάδα ακολουθεί πτωτική πορεία. Συγκεκριμένα, το 2014 και το 2015, βρισκόταν στην 81η θέση, το 2016 έπεσε στην 86η θέση, μέχρι φέτος που υποχώρησε ακόμη μία θέση από πέρυσι.

Σημειωτέον πως στην κατηγορία του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, καταλαμβάνει την 117η θέση, ενώ όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα στην αγορά εργασίας, κατέχει την 110η θέση.

Όπως προκύπτει από την έκθεση του WEF, οι πιο προβληματικοί παράγοντες για το επιχειρείν στην Ελλάδα, είναι οι φορολογικοί συντελεστές, η γραφειοκρατία, οι φορολογικές ρυθμίσεις, η πολιτική και κυβερνητική αστάθεια, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, αλλά και η διαφθορά.

Παράλληλα, περιλαμβάνονται οι ανεπαρκείς υποδομές, η ανεπαρκής ικανότητα καινοτομίας, οι άσχημες συνθήκες στη δημόσια υγεία, το έγκλημα και ο πληθωρισμός.

Οι 10 πιο ανταγωνιστικές χώρες παγκοσμίως είναι οι εξής:

1. Ελβετία

2. ΗΠΑ

3. Σιγκαπούρη

4. Ολλανδία

5. Γερμανία

6. Χονγκ Κονγκ

7. Σουηδία

8. Ηνωμένο Βασίλειο

9. Ιαπωνία

10. Φινλανδία